Tomislav Nikolić si prizadeva, da bi onemogočil razpis novih predčasnih volitev. Foto: EPA
Tomislav Nikolić si prizadeva, da bi onemogočil razpis novih predčasnih volitev. Foto: EPA
Težave s srbskimi radikalci

Izredno stanje bi namreč po besedah novoizvoljenega predsednika srbske skupščine lahko opravičili z oceno, da so razmere v Srbiji zaradi reševanja statusa Kosova izjemno težke.

V takih razmerah predsednik Boris Tadić kar tri mesece ne bi mogel razpustiti skupščine in razpisati predčasnih volitev, v tem času pa bi ta lahko spremenila in dopolnila zakone o srbskem predsedniku, vojski in nekatere druge zakone.

Nikolić je za srbske medije pojasnil, da je želel z oblikovanjem skupščine preprečiti, da bi Srbija brez skupščine dočakala sejo Varnostnega sveta Združenih narodov, na kateri bodo razpravljali o Kosovu, in da je želel prevzeti funkcijo predsednika parlamenta skupaj z odgovornostjo za Srbijo v težkih trenutkih. "Lahko bi sedel doma in čakal, da bodo razglasili neodvisno Kosovo," je povedal Nikolić.

Skupščina bo delovala tudi v primeru razpustitve
Nikolić je povedal tudi, da bi v primeru, da predsednik Tadić v torek, ko se izteče rok za oblikovanje nove vlade, razpusti skupščino in razpiše nove volitve, ta kljub vsemu lahko nadaljevala z zasedanjem. "Skupščina lahko v skladu z ustavo zaseda tudi, ko je razpuščena, če gre za nujne in neodložljive zadeve," je pojasnil Nikolić in dodal, da med take nujne zadeve spadajo tudi usoda Kosova in proračunske zadeve.

Demokratska stranka Srbije je sporočila, da je Nikolić s predlogom razglasitve izrednega stanja postavil pod vprašaj demokratični razvoj in napredek Srbije.

Prvi trije podpredsedniki znani
Poslanci srbske skupščine so izbrali tri podpredsednike, in sicer Natašo Jovanović iz radikalne stranke, Radojka Obradovića iz demokratske stranke in Milutina Mrkonjića iz socialistične stranke. Ostale stranke kadidatov za podpredsednike parlamenta, ki naj bi jih bilo šest, niso predlagale, stranka G17plus pa je sporočila, da ne sodeluje več v delu parlamenta.

Nikolićevo imenovanje skrbi Tadića
Tomislava Nikolića je pri glasovanju v noči s ponedeljka na torek podprlo 142 od 250 poslancev srbske skupščine, med drugimi tudi poslanci stranke premierja Vojislava Koštunice. Predsednik Boris Tadić je stranke, ki so Nikolića podprle, že pozval, naj do petka predlagajo skupnega kandidata za predsednika vlade, če ne bo sam predlagal mandatarja ali pa bo razpisal predčasne volitve.

Težave s srbskimi radikalci