Letos je bilo v Afganistanu ubitih 20 tujih vojakov. Foto: EPA
Letos je bilo v Afganistanu ubitih 20 tujih vojakov. Foto: EPA
Britanska vojaka v Afganistanu
Velika Britanija je napovedala umik sil iz Iraka in dodatne okrepitve v Afganistanu. Foto: EPA
Nov incident v Afganistanu

Samomorilski napadalec se je z avtomobilom razstrelil ob konvoju tujih sil, te pa so nato začele streljati in pri tem ubile in ranile civiliste. Napad se je zgodil pri mestu Džalalabad na glavni cesti, ki vodi proti Pakistanu. V vojaški operaciji na jugu države sta bila v soboto ubita dva Natova vojaka.

Vodja okrožja Šinvar, v katerem se je zgodil napad, je dejal, da so ameriški vojaki vse civiliste obravnavali kot potencialne napadalce, čeprav za to niso imeli nobenega dokaza. Ena izmed prič dogodka je dejala, da so ameriški vojaki streljali vsepovprek, tako na tiste, ki so bili v vozilih, kot tudi na ljudi na prostem. 15-letnik, ki ga je zadela ena izmed krogel, pa je povedal: "Parkirali smo naše vozilo, oni so prišli mimo in začeli streljati."

Temu so sledili protesti na tisoče civilistov, ki so vzklikali gesla: "Smrt Ameriki, smrt Karzaju", s čimer so imeli v mislih ZDA in afganistanskega predsednika.

Natove sile se intenzivno pripravljajo na talibansko ofenzivo, ki naj bi se začela s prihodom pomladi. Lani je državo zajelo najhujše nasilje po padcu talibanov leta 2001. Prav zato Nato poziva članice, naj prispevajo več vojakov, da bi lahko ustavili talibanske napade, ki preprečujejo, da bi se lahko v državi resno lotili obnove.

Ubita britanska vojaka
V drugem spopadu pa sta bila na jugu Afganistana ubita britanska vojaka. Ubita sta bila v napadu z izstrelkom raketometa. Menda sta bila pripadnika polka kraljevega topništva, umrla pa sta med operacijo v mestu Helmand.

Velika Britanija bo v Afganistanu v prihodnjih mesecih svoje enote okrepila z dodatnimi 800 vojaki, tako da jih bo v tej državi že več kot 6.000. Nato ima sicer v državi nastanjenih več kot 30.000 vojakov, tudi slovenskih, vendar pa v glavnih operacijah na jugu države sodelujejo predvsem ameriški, britanski, kanadski in nizozemski vojaki.

Nov incident v Afganistanu