Nove generacije skrajnežev delujejo neodvisno od Al Kaidine mreže in jih je težko najti. Foto: EPA
Nove generacije skrajnežev delujejo neodvisno od Al Kaidine mreže in jih je težko najti. Foto: EPA

Ta dokument bi moral postati zadnji žebelj na krsti argumentov predsednika Busha za vojno v Iraku.

Demokratski senator Ted Kennedy
Nasilje v Iraku
Padec diktatorja Sadama Huseina je samo spodbudil terorizem, ugotavlja poročilo. Foto: Reuters
Predsednik ZDA George Bush
Busheva trmasta politika glede Iraka se mora končati, pred novembrskimi kongresnimi volitvami grmijo demokrati. Foto: EPA

Skupno poročilo 16 ameriških obveščevalnih služb, končano aprila, po pisanju New York Timesa ugotavlja, da se je nevarnost za teroristične napade zaradi Iraka po svetu še povečala.

Če je bilo pred začetkom vojne v Iraku leta 2003 največ slišati o terorističnih dejavnostih Al Kaide, je danes po svetu vse več radikalnih celic teroristov, ki delujejo neodvisno od Al Kaide, katere delovanje so ZDA sicer uspele precej omejiti. Vseeno pa se je mreža skrajnežev uspela razširiti in decentralizirati.

To ji je omogočila tudi uporaba interneta, ki je ideologijo džihada naredila za neodvisno od geografskih območij, kot je bil pred 11. septembrom 2001 Afganistan, pravi dokument z naslovom Trendi v globalnem terorizmu: Vplivi na ZDA.

Terorizma po invaziji več, ne manj
Poročilo, z vsebino katerega so se neimenovani uradniki seznanili pri New York Timesu, potrjuje strahove zadnjega podobnega poročila iz januarja 2003, tik pred invazijo na Irak, da bo napad verjetno povzročil porast terorizma po svetu. Poročilo sicer ne navaja ocen o možnosti podobnega napada, kot se je zgodil 11. septembra 2001, ki je v ZDA terjal 3.000 življenj.

Ugotovitve poročila so v ostrem nasprotju s trditvami predsednika Georgea Busha, da je od Iraka odvisna zmaga proti terorizmu, ugotavlja časopis. Bush je v seriji govorov ob peti obletnici napadov 11. septembra namreč zatrjeval, da je prav zmaga v Iraku ključ do zmage nad terorizmom. Nasprotno pa skrajne skupine širijo sporočilo, da je iraška vojna poskus Zahoda, da si podredi islam in ustvari pogoje za stalno navzočnost na Bližnjem vzhodu, poroča AFP.

Dolga priprava poročila
Poročilo so agencije, ki so združene v Nacionalnem obveščevalnem svetu, začele pripravljati že leta 2004, vendar pa so ga dokončale šele letos spomladi. K zastoju naj bi menda vplivali tudi različni osnutki poročila, ki so vsebovali teze, da je za porast terorizma glavni vzrok tudi ravnanje z zaporniki v oporišču Guantanamo in v iraškem zaporu Abu Graib.

Demokrati polnijo orožje
Na poročilo so se že odzvali v demokratski stranki, ki od administracije zahtevajo novo politiko glede Iraka, če želi zares zmagati v vojni proti terorizmu in zagotoviti varnost Američanov.

Nacionalni obveščevalni svet sicer na zahtevo demokratov pripravlja še eno poročilo o vplivih vojne v Iraku.

Ta dokument bi moral postati zadnji žebelj na krsti argumentov predsednika Busha za vojno v Iraku.

Demokratski senator Ted Kennedy