Ukrajinski vojaki s havbico L119 v Donecku na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki s havbico L119 v Donecku na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters

Biden je v pogovoru na predvečer ukrajinskega dneva neodvisnosti dejal, da je ponosen ob napovedi novega paketa vojaške pomoči. Ta vključuje rakete za zračno obrambo, ki bodo po Bidnovih besedah ščitile kritično infrastrukturo države, rakete za delovanje proti brezpilotnim letalnikom in oklepnim vozilom ter strelivo.

Predsednik ZDA je ob tem glede na izjavo Bele hiše spet izrazil prepričanje, da v vojni ne bo zmagala Rusija, temveč neodvisno ljudstvo Ukrajine. ZDA pa mu bodo ob tem na celotni poti skupaj z zavezniki in partnerji stale ob strani, je zagotovil.

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da je paket vreden 125 milijonov dolarjev. Sestavlja ga oprema iz ameriških zalog, ki naj bi Kijevu omogočila zadovoljitev najnujnejših potreb, so javili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Zelenski je pozdravil novo pomoč in poudaril zlasti potrebo po zračni obrambi. Z njo bo lahko država zanesljivo ščitila svoja mesta, skupnosti in ključno infrastrukturo, je sporočil v objavi na omrežju X.

ZDA so ključna podpornica Ukrajine v boju proti ruski agresiji in so ji doslej namenile že za več kot 55 milijard orožja, streliva in druge varnostne pomoči.