Ameriški zunanji minister Antony Blinken je v Londonu obiskal britanskega zunanjega ministra Davida Lammyja, zatem pa potuje v Kijev. Foto: Reuters
Ameriški zunanji minister Antony Blinken je v Londonu obiskal britanskega zunanjega ministra Davida Lammyja, zatem pa potuje v Kijev. Foto: Reuters

Blinken je na novinarski konferenci v Londonu dejal, da so ZDA opozorile Iran, da bi dobava balističnih raket Rusiji pomenila "dramatično zaostritev", ter da bo Washington v torek uvedel nove sankcije.

"Rusija je prejela pošiljke z balističnimi izstrelki in jih bo verjetno v nekaj tednih uporabila v Ukrajini," je dejal Blinken in se pri tem skliceval na obveščevalne podatke, ki so bili po njegovih besedah posredovani ameriškim zaveznikom in partnerjem po svetu.

Blinken je dejal, da je Iran za uporabo svojega balističnega raketnega sistema fath-360, ki ima največji doseg približno 120 kilometrov, usposobil več deset ruskih vojaških uslužbencev.

Teheran je Moskvi predtem že dobavljal brezpilotne letalnike šahed, ki jih Rusija uporablja v Ukrajini, vendar je zanikal, da bi Rusiji dobavljal balistične rakete.

Iranske oblasti sicer obtožbe odločno zanikajo. Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani je na družbenem omrežju X zapisal, da je širjenje lažnih in zavajajočih novic o prenosu iranskega orožja grda propaganda in laž.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov ni potrdil poročil o dobavi balističnih raket, vendar je novinarjem dejal, da Rusija z Iranom sodeluje tudi na "najobčutljivejših" področjih.

Iran je že zdaj ena od držav, proti kateri so bile sprožene najstrožje sankcije na svetu, zato nekateri dvomijo o koristnosti dodatnih gospodarskih kazni, ki bi bolj kot voditelje države prizadele srednji razred.

Tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby je dejal, da bodo sankcije zajele tudi posameznike in subjekte v Iranu in Rusiji, ki sodelujejo pri dobavi raket. Dodatne ameriške sankcije proti Iranu bodo vključevale ukrepe proti letalski družbi Iran Air, je dejal Blinken.

Iranske rakete se lahko uporabijo za bližnje cilje, kar bo Rusiji omogočilo, da uporabi več svojega arzenala za bolj oddaljene cilje, je dejal Blinken.

"Vse večje sodelovanje med Rusijo in Iranom ogroža evropsko varnost in kaže, kako iranski destabilizacijski vpliv sega daleč prek Bližnjega vzhoda," je še dejal Blinken.

Blinken je še dodal, da tudi Moskva deli tehnologijo, ki si jo želi Teheran. "Izmenjava je dvosmerna in vključuje tudi jedrska vprašanja in nekatere informacije o vesolju," je dejal Blinken.

Sankcije napovedale tri evropske države

Nemčija, Francija in Velika Britanija so v skupni izjavi obsodile iransko dobave balističnih raket Rusiji. Ob tem so proti Teheranu uvedle nove sankcije, s katerimi so preklicale dvostranske sporazume z islamsko republiko na področju zračnega prometa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Takoj bomo sprejeli ukrepe za preklic dvostranskih sporazumov o zračnih prevozih z Iranom," so tri države zapisale v skupni izjavi in napovedale, da si bodo prizadevale tudi za uvedbo sankcij proti iranski letalski družbi Iran Air ter proti subjektom in posameznikom, povezanim z iransko proizvodnjo balističnih raket.

Informacije o iranskih dobavah balističnih raket Rusiji so se namreč po navedbah Berlina, Pariza in Londona izkazale za resnične in pomenijo nadaljnje stopnjevanje iranske podpore ruski agresiji proti Ukrajini, kar neposredno ogroža varnost Evrope.

V napadu je bil poškodovan stanovanjski blok v Moskvi. Foto: Reuters
V napadu je bil poškodovan stanovanjski blok v Moskvi. Foto: Reuters

Ukrajinske sile nad Rusijo z več kot 140 brezpilotniki

Ruska zračna obramba je ponoči sestrelila več kot 140 ukrajinskih brezpilotnikov, ki so poleteli nad devet ruskih regij. 20 brezpilotnikov so poslali tudi nad Moskvo, zaradi česar so bila nekaj časa zaprta vsa tri letališča v prestolnici.

Po podatkih ruske vojske je bilo ponoči sestreljenih 144 ukrajinskih brezpilotnikov. 60 brezpilotnikov so uničili nad jugozahodno oblastjo Brjansk, ki meji na Ukrajino, in nad Lipeško oblastjo na jugu države. Poleteli so tudi nad oblasti Kursk in Tula. O žrtvah ali škodi ni poročil.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je na omrežju Telegram sporočil, da je najmanj 15 brezpilotnikov poletelo tudi nad prestolnico. Zaradi ostankov razstreljenih brezpilotnikov sta bili poškodovani najmanj dve stanovanjski zgradbi v mestu, v katerih je zgorelo več stanovanj. V okrožju Ramensko je umrla 46-letna ženska, še trije ljudje so bili ranjeni, 43 pa so jih morali začasno preseliti. V tem okrožju, ki leži približno 50 kilometrov od Kremlja, živi 250.000 ljudi.

Zaradi napada so bila nekaj časa zaprta vsa tri moskovska letališča, Domodedovo, Žukovo in Vnukovo, zato je bilo preusmerjenih več kot 50 notranjih in mednarodnih poletov. Zjutraj je promet znova stekel.

Ukrajinska vojska je podobno obsežen napad z brezpilotnimi letalniki na rusko omrežje sprožila tudi na začetku septembra. Njen cilj so bili takrat predvsem ruski energetski objekti.

Po podatkih ukrajinskih sil je nočni napad sprožila tudi ruska vojska, pri tem pa je sestrelila 38 brezpilotnikov.

Kremelj: Ofenzivo moramo nadaljevati

V Kremlju so obsodili napad, ki po njihovi oceni dokazuje, da mora Rusija nadaljevati ofenzivo v Ukrajini. "Posebno vojaško operacijo moramo nadaljevati, da bi se zaščitili pred takšnimi incidenti," je dejal tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Medtem je vodja sveta za nacionalno varnost Sergej Šojgu za rusko državno televizijo povedal, da je pogoj za začetek mirovnih pogajanj umik ukrajinske vojske z ruskega ozemlja. "Dokler jih ne bomo pregnali z našega ozemlja, se seveda ne bomo pogajali z njimi," je dejal Šojgu.

Nov napredek ruskih sil na vzhodni fronti

Boji na vzhodu Ukrajine se medtem nadaljujejo. Ruska vojska je po navedbah obrambnega ministrstva v Moskvi zavzela mesto Krasnogorivka in še tri vasi v Doneški oblasti na vzhodu Ukrajine. To je nov napredek ruskih oboroženih sil, ki na tem območju že dalj časa zlagoma napredujejo.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so njihove oborožene sile zavzele mesto Krasnogorivka, ki je imelo pred začetkom vojne približno 16.000 prebivalcev, ter bližnje vasi Galicinivka, Vodjane in Grigorivka.

Krasnogorivka leži približno 30 kilometrov zahodno od mesta Doneck, prestolnice regije na vzhodu Ukrajine, kjer ruske sile že nekaj časa zlagoma napredujejo in se približujejo mestu Pokrovsk, ki je pomembno logistično in prometno vozlišče za ukrajinsko vojsko.

Spopadi se medtem nadaljujejo tudi drugje na vzhodni fronti v Ukrajini in v ruski obmejni oblasti Kursk, kamor so ukrajinske sile vdrle na začetku avgusta.

Ukrajinski vojak z letalnikom pri mestu Pokrovsk. Foto: Reuters
Ukrajinski vojak z letalnikom pri mestu Pokrovsk. Foto: Reuters

Ukrajina letos podvojila proizvodnjo orožja

Ukrajina je letos podvojila proizvodnjo orožja v primerjavi z letom 2023, je sporočil ukrajinski premier Denis Šmigalj. Povečali so tudi proizvodnjo brezpilotnih letalnikov.

"V prvih osmih mesecih 2024 smo podvojili proizvodnjo orožja v primerjavi z letom 2023. Napredujemo. Proizvodnja brezpilotnih letalnikov še naprej raste," je povedal Šmigalj. Ukrajina namerava izdelati več kot milijon brezpilotnikov do konca leta, je dodal.

Ukrajina razvija lastno industrijo orožja, da bi zmanjšala svojo odvisnost od vojaške pomoči zaveznikov v boju proti ruski agresiji. Kot je avgusta povedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, je ukrajinska vojska uspešno testirala balistične izstrelke, izdelane v Ukrajini, ter raketni brezpilotnik ukrajinske izdelave.

Ukrajina še naprej lobira za trajno pomoč zaveznic, med drugim na srečanju kontaktne skupine za Ukrajino v Ramsteinu v Nemčiji prejšnji teden. Zelenski je v ponedeljkovem večernem nagovoru pozval k hitri dobavi pomoči, ki so jo zavezniki obljubili na srečanju.

"Potek vojne je neposredno odvisen od kakovosti logistike pri dobavi in od izpolnjevanja obljub partnerjev," je povedal Zelenski.