"Skrivna soba" v igri Counter-Strike, kjer lahko igralci najdejo informacije in fotografije grozodejstev v Ukrajini. Foto: Reuters

Rusija je po začetku vojne v Ukrajini februarja lani omejila svobodo medijev in dostop do neodvisnih informacij. Ruske oblasti denimo vojno v Ukrajini označujejo z izrazom "posebna vojaška operacija", za vsakršno širjenje "dezinformacij" o operaciji ali ruski vojski so zagrožene zaporne kazni.

Največji finski časopis Helsingin Sanomat je lani začel nekatere novice o Ukrajini in Rusiji objavljati tudi v ruščini, vendar so dostop do njihove spletne strani iz Rusije kmalu omejili.

Antero Mukka med pogovorom za Reuters. Foto: Reuters
Antero Mukka med pogovorom za Reuters. Foto: Reuters

"Ker smo bili zelo zaskrbljeni zaradi razmer na področju svobode tiska in svobode govora v Rusiji, smo se odločili najti nekaj novih kanalov, da bi ruskemu občinstvu zagotovili nekaj zanesljivega, neodvisnega novinarstva, na primer o razmerah v Ukrajini," je o zadnjem projektu za Reuters povedal odgovorni urednik Antero Mukka.

Sorodna novica Blokada RT-ja in Sputnika: "Pozorni moramo biti, ko politična oblast določa koordinate resnice"

Omejevanje dostopa do novic tako v Rusiji kot v EU-ju

Ker so morali postati "kreativni" pri izogibanju omejitev dostopa do medijev v Rusiji, so svoje prispevke o ruski vojni v Ukrajini skrili v strelsko videoigro Counter-Strike, ki je priljubljena tudi med mladimi Rusi.

Rusija je namreč po začetku vojne v Ukrajini svojim državljanom omejila tudi dostop do številnih tujih medijev. Enako je sicer, prav tako v imenu boja proti dezinformacijam, storila Evropska unija, ki je svojim državljanom omejila dostop do ruskih medijev.

"De-voyna"

Counter-Strike velja za eno izmed desetih najbolj popularnih videoiger na svetu. Finski časopis je v igri objavil zemljevid neidentificiranega slovanskega mesta "De-voyna".

Informacije so v igri dostopne v angleščini in ruščini. Foto: Reuters
Informacije so v igri dostopne v angleščini in ruščini. Foto: Reuters

Na zemljevidu je tudi skrivna soba, v kateri lahko igralci najdejo fotografije in prispevke s podrobnostmi o krutostih, ki so jih novinarji in fotografi finskega časopisa videli v Ukrajini.

"Če bodo samo za nekaj sekund pomislili na Ukrajino ..."

Helsingin Sanomat ustvarjalcev igre Counter-Strike, zasebnega ameriškega podjetja Valve Corporation, ni zaprosil za dovoljenje za objavo, saj igra vsem uporabnikom omogoča ustvarjanje in dodajanje lastnih vsebin.

"Če bodo nekateri mladi moški v Rusiji zaradi te igre samo za nekaj sekund pomislili, kaj se dogaja v Ukrajini, potem je bilo vredno," je pred dnevom svobode medijev za Reuters dejal urednik Antero Mukka.