Satelitski posnetek požara v skladišču nafte v Rostovski oblasti v Rusiji. Foto: Reuters
Satelitski posnetek požara v skladišču nafte v Rostovski oblasti v Rusiji. Foto: Reuters

Zelenski je v nagovoru dejal še, da so Ukrajinci zajeli več ruskih vojakov, ki bi jih lahko izmenjali za ukrajinske vojne ujetnike. Več podrobnosti glede morebitne izmenjave ni povedal, se je pa zahvalil ukrajinskim borcem, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ukrajinske sile ohranjajo navzočnost na ruskem ozemlju od vdora v obmejno Kursko oblast v začetku avgusta. Zelenski je dejal, da je ukrajinska ofenziva preprečila še večji pritisk ruskih sil na ukrajinske v Doneški oblasti na vzhodu Ukrajine.

Ob tem je sicer priznal, da so razmere v Donecku "zelo težke". Ruske sile tam še vedno napredujejo, zaradi česar so ukrajinske oblasti pred desetimi dnevi odredile evakuacijo mesta Pokrovsk. V strateško pomembnem mestu z železniškim vozliščem sicer še vedno ostaja približno 38.000 ljudi.

Ukrajinske sile medtem še naprej izvajajo napade z brezpilotnimi letalniki na ruska ozemlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V vasi Šebekino v ruski obmejni Belgorodski oblasti je bil po besedah guvernerja Vjačeslava Gladkova danes v ukrajinskih napadih ubit en človek, še dva pa ranjena.

Obrambno ministrstvo v Moskvi je ob tem sporočilo, da je ruska zračna obramba ponoči prestregla več ukrajinskih brezpilotnih letalnikov nad Belgorodsko, Brjansko, Rostovsko in Voroneško oblastjo ter nad zasedenim polotokom Krim. Ukrajinski brezpilotniki posegajo vse dlje na ruska ozemlja – zaradi nevarnosti napadov z brezpilotniki so v sredo začasno zaprli letališči v Kazanu in Nižnekamsku, ki ležita več kot tisoč kilometrov vzhodno od Moskve.

Ukrajina napadla skladišča nafte in vojaška skladišča v Rusiji

Ukrajinska vojska je v četrtek sporočila, da je napadla topniško skladišče in dve skladišči nafte v Rusiji. V skladišču nafte Atlas v Rostovski oblasti je izbruhnil požar.

Vojska je sporočila, da je napadla tudi rusko naftno skladišče Zenit v Kirovski oblasti, približno 1500 km severovzhodno od meje z Ukrajino, ter topniško skladišče v Voroneški oblasti.

Ruske oblasti so v sredo sporočile, da so ukrajinski letalniki povzročili požar v skladišču nafte v Rostovu, o žrtvah pa niso poročale, medtem ko je guverner Kirovske oblasti Aleksander Sokolov dejal, da napad z letalniki na skladišče naftnih derivatov v mestu Kotelnič ni povzročil požara ali žrtev.

Vodja zunanje politike Evropske unije Josep Borrell (levo) in ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba na zasedanju zunanjih ministrov članic EU-ja. Foto: Reuters
Vodja zunanje politike Evropske unije Josep Borrell (levo) in ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba na zasedanju zunanjih ministrov članic EU-ja. Foto: Reuters

Kuleba pozval zaveznike k pospešitvi dobave sistemov zračne obrambe

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je ob prihodu na neformalno zasedanje zunanjih ministrov članic EU-ja v Bruslju napovedal, da bo zaveznike pozval k pospešitvi dobave sistemov zračne obrambe za ukrajinsko vojsko. Pozval pa jih bo tudi k odpravi omejitev, ki so jih zahodne zaveznice Kijevu postavile glede uporabe orožja za napade v Rusiji.

"Aprila je bila napovedana dobava več sistemov patriot, vendar še niso prišli. Vse naše partnerje, ki so se zavezali, da bodo te sisteme dobavili, bom pozval, naj to končno tudi storijo," je Kuleba dejal novinarjem ob prihodu na neformalno zasedanje ministrov v Bruslju.
Ukrajina si že dlje časa prizadeva pridobiti naprednejše zahodne sisteme zračne obrambe, kot sta ameriški Patriot ali italijanski SAMP/T.

Dobavo tovrstnih sistemov je Kijevu obljubilo več držav, pri čemer Kuleba meni, da so obdobja med napovedmi in dejanskimi dobavami pogosto odločno predolga.

"Ne moreš vedeti, na kaj se lahko zaneseš in na kaj ne. To škodi vojaškemu načrtovanju," je še dejal ukrajinski zunanji minister.

Kolege iz držav članic EU-ja bo znova pozval tudi k odpravi omejitev, ki jo jih zahodne države Kijevu postavile glede uporabe dobavljenega orožja za napade na ruskem ozemlju.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell, ki je Kulebo pred zasedanjem sprejel tudi na dvostranskem srečanju, ga je pri tem podprl.

"Razpravljala sva o vojaški podpori in potrebi po odpravi omejitev glede uporabe orožja proti ruskim vojaškim ciljem v skladu z mednarodnim pravom. Izmenjala sva tudi mnenja o diplomatski poti in ukrajinski mirovni formuli," je na družbenem omrežju X sporočil Borrell.

Kuleba se je v Bruslju na neformalnem zasedanju pridružil kolegom iz držav članic EU, v ospredju pogovorov bosta med drugim nadaljnja podpora Ukrajini in zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu.