Uničenje v mestu Bahmut, za katero so se ruske in ukrajinske sile bojevale več mesecev, zdaj pa Kijev na območju blizu mesta izvaja protiofenzivo. Foto: Reuters
Uničenje v mestu Bahmut, za katero so se ruske in ukrajinske sile bojevale več mesecev, zdaj pa Kijev na območju blizu mesta izvaja protiofenzivo. Foto: Reuters

"Vsak vojak, vsak novi korak, ki ga naredimo, vsak meter ukrajinske zemlje, osvobojen sovražnika, je izjemnega pomena," je Zelenski dejal v nočnem videonagovoru.

Ukrajina je po lastnih navedbah v tednu dni protiofenzive osvobodila 100 kvadratnih kilometrov ozemlja. Rusija teh navedb ni komentirala.

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar je na Telegramu sporočila, da se ukrajinske enote trenutno "aktivno premikajo za napredovanje v več smereh hkrati".

Uspehe naj bi ukrajinska vojska dosegala predvsem na jugu, medtem ko skušajo na vzhodu ruske sile pregnati ukrajinske enote.

"Praktično na vseh območjih, na katerih naše enote napadajo na jugu, zaznavamo taktične uspehe. Postopoma se premikamo naprej. Trenutno napredujemo do dva kilometra v vsako smer," je še ocenila Hana Maljar.

Britansko obrambno ministrstvo je ob sklicevanju na obveščevalne podatke sporočilo, da so ruske sile pridobile "začasno prednost" v zračnem prostoru nad južno Ukrajino. Dodalo je, da je Rusija od začetka ukrajinske protiofenzive okrepila napade s helikopterji v regiji, poroča STA.

Štiri glavna območja protiofenzive

Po poročanju CNN-a se ukrajinska protiofenziva osredinja na štiri območja. Najpomembnejša naj bi bila operacija v regiji Zaporožje, saj bi ukrajinsko napredovanje prekinilo ruski kopenski most med priključenima polotokom Krim in regijo Doneck. Ukrajinske sile naj bi na območju dosegle majhne uspehe, vendar jih ruska obramba tudi z minskimi polji in protitankovskimi ovirami uspešno zadržuje, še poroča CNN.

Sorodna novica Putin: Dosegli smo demilitarizacijo Ukrajine, ki je ostala brez lastnega orožja

Drugi del protiofenzive je osredinjen na območje okoli Bahmuta, ki ga je Rusija prejšnji mesec osvojila po najhujših spopadih te vojne, vendar naj bi Ukrajina po lastnih navedbah znova osvojila okoli 20 kvadratnih kilometrov ozemlja.

Ukrajinski generalpolkovnik Oleksandr Sirski, poveljnik ukrajinskih kopenskih sil, je razmere opisal kot napete. Rusija naj bi na območje poslala najboljše divizije s podporo topništva in letal.

"Še naprej izvajamo ofenzivne akcije v ločenih smereh, zavzemamo višine in pasove gozdov, da bi sovražnika postopoma izrinili z obrobja Bahmuta. Sovražne enote se tega zavedajo in se vztrajno upirajo," je sporočil.

Hudi spopadi naj bi potekali v manjših krajih blizu mesta Doneck, kjer so ukrajinske sile izvedle več napadov, ruske sile pa so jih napadle pri kraju Avdijivka.

Na jugozahodu pokrajine Doneck so krajinske sile zavzele nekaj vasi blizu Velike Novosilke, vendar imajo prav tako velike težave zaradi ruskega topništva in zračnih sil, še navaja CNN.

Lampreht: Cilj je pretrganje ruske kopenske povezave s Krimom

Novinar RTV Slovenija in publicist Miha Lampreht, avtor nedavno izdane knjige Kratka zgodovina vojne v Ukrajini: leto zamujenih priložnosti, je nedavno ocenil, da je usoda ukrajinske protiofenzive negotova.

Gladina vode na poplavljenih območjih po zrušitvi jezu Nova Kahovka počasi upada. Na fotografiji avtomobil znamke Zaporožec v kraju Hola Pristan, ki je pod rusko okupacijo. Foto: Reuters
Gladina vode na poplavljenih območjih po zrušitvi jezu Nova Kahovka počasi upada. Na fotografiji avtomobil znamke Zaporožec v kraju Hola Pristan, ki je pod rusko okupacijo. Foto: Reuters

"Toliko časa se je napovedovala, da se je morala zgoditi," je povedal v pogovoru za STA in dodal, da so njeni teoretični cilji prebitje bojne črte oziroma pretrganje ruske kopenske povezave s polotokom Krim.

Če bi se to zgodilo, analitiki napovedujejo vnovično bombardiranje Krimskega mostu. Lampreht je spomnil na besede ruskega političnega vrha, ki je večkrat napovedal, da bo v tem primeru "sledil armagedon" oziroma uporaba jedrskega orožja. Poudaril je tudi to, da je ruska vojska v letu dni vojne dobro poskrbela za utrditev zasedenih ozemelj za obrambo pred protiofenzivo.

"Zdi se mi, da bodo ukrajinske sile brez uporabe letalstva težko zadeve premaknile na bolje," je dejal in dodal, da že teorija vojskovanja pravi, da se je lažje braniti kot napadati. "Za zdaj je negotovo, kaj lahko ta ukrajinska protiofenziva prinese," je še ocenil in dodal, da je po njegovem mnenju v tem obrambnem smislu tudi čas na strani Rusije, "čeprav to morda zveni paradoksalno".

Afriška delegacija na obisku pri Putinu, ki pozdravlja njihov "uravnoteženi pristop"

Delegacija več afriških voditeljev na čelu z južnoafriškim predsednikom Cyrilom Ramaphoso je po obiskih v Varšavi in Kijevu prispela še v Sankt Peterburg, kjer se bo sestala z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Prvi je v nekdanjo carsko prestolnico prispel Ramaphosa. "Njegov prihod v kulturno prestolnico Rusije sledi konstruktivnim pogovorom s predsednikom Volodimirjem Zelenskim," so sporočili iz južnoafriškega predsedstva.

Pozneje se je Ramaphosi pridružila delegacija še treh afriških voditeljev, Senegala, Komorov in Zambije.

Ruski predsednik je pred začetkom srečanja izjavil, da je "pripravljen na konstruktiven dialog s tistimi, ki si želijo mir na temelju pravičnosti in upoštevanja legitimnih interesov strani". Pozdravil je tudi "uravnotežen pristop afriških prijateljev" do "krize v Ukrajini".

Po Putinovih besedah Rusija zelo ceni afriška stališča in njihov interes za razrešitev "ukrajinskega konflikta", krepitev vezi s celino pa naj bi bila prednostna naloga ruske zunanje politike.

Južnoafriški predsednik je medtem poudaril, da je afriška delegacija v Sankt Peterburg prišla z jasnim sporočilom: "Ta vojna mora imeti konec...Mora se končati s pogajanji in po diplomatski poti". Izpostavil je, da ima vojna negativne posledice za afriško celino in številne druge države po svetu.

Ramaphosa se je z delegacijo, v kateri so še egiptovski premier ter visoka predstavnika Ugande in Konga, pred tem v četrtek mudil v Varšavi, v petek pa v Kijevu, kjer jih je sprejel ukrajinski predsednik Zelenski.

Ta je med obiskom med drugim izključil možnost vsakršnih pogajanj z Rusijo, dokler bodo ruske sile na ukrajinskem ozemlju. Med obiskom je bil Kijev tudi tarča novega ruskega zračnega napada.

Zaradi vojne v Ukrajini močno trpijo številne afriške države, zlasti v vzhodni Afriki, ki so odvisne od uvoza žita in gnojil iz Rusije in Ukrajine.

Afriška delegacija pri Putinu

Ruska zračna obramba odbila napad na naftovod

Ruska zračna obramba je sinoči odbila napad ukrajinskih brezpilotnih letalnikov na črpališče na naftovodu Družba v ruski regiji Brjansk ob meji z Ukrajino, je sporočil guverner te regije Aleksander Bogomaz.

"Ruski sistemi zračne obrambe so odbili nočni napad ukrajinskih oboroženih sil na naftovod Družba v okrožju Novozibkov," je sporočil Bogomaz. Po njegovih besedah je ruska zračna obramba uničila tri brezpilotne letalnike.

Medtem je ruski obrambni minister Sergej Šojgu med obiskom vojaške tovarne v zahodni Sibiriji pozval k povečanju ruske proizvodnje tankov za potrebe ruskih sil v Ukrajini, je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi.