Putin je dejal, da zahodne sankcije niso strle ruskega gospodarstva. Foto: Reuters
Putin je dejal, da zahodne sankcije niso strle ruskega gospodarstva. Foto: Reuters

Po Putinovih besedah ukrajinske sile nimajo nobenih možnosti proti ruski vojski in niso dosegle nobenega napredka v zdajšnji protiofenzivi proti ruskim silam.

Kot je dejal v govoru pred udeleženci gospodarskega foruma, je ruska vojaška agresija že privedla do "demilitarizacije" Ukrajine, kar je bil eden od ciljev posebne vojaške operacije, kot v Moskvi imenujejo vojno v Ukrajini.

"Kar zadeva demilitarizacijo, poglejte, Ukrajina bo kmalu popolnoma prenehala uporabljati lastno strojno opremo. Kijevu ni ostalo nič. Človek se ne more predolgo boriti tako," je dejal.

Sorodna novica Stoltenberg: Na vrhu Nata ne bomo govorili o povabilu Ukrajini za članstvo

"(Zahodni) tanki gorijo. Več tankov je bilo uničenih, vključno z leopardi ... Tudi F-16 bodo zgoreli, ni dvoma," je dejal glede sodobnih tankov, ki so jih zahodne države dobavile Ukrajini, in ameriških bojnih letal, za katere si Kijev prizadeva že dolgo časa.

Putin je sicer zatrdil, da nikoli niso opustili možnosti mirovnih pogovorov o Ukrajini.

Razkril je, da je nekaj ruskih jedrskih konic že nameščenih v sosednji Belorusiji, potem ko je Moskva pred tedni napovedala namestitev ruskega jedrskega orožja na beloruskem ozemlju. Kot je zatrdil, bo jedrsko orožje uporabljeno, le če bo ogrožen obstoj ruske države, a trenutno te potrebe ni.

"Zgodilo se je, prve jedrske konice so bile nameščene na beloruskem ozemlju. To je prva serija. Do konca leta bomo delo končali," je dejal Putin.

Zatrdil je tudi, da se z Natom ne bo pogajal o zmanjšanju količine jedrskega orožja. "Imamo več takega orožja kot Nato. To vedo in vselej so nas skušali prepričati v pogovore o zmanjšanju. Ampak, naj gredo k vragu, kot pravijo ljudje," je zbranim v Sankt Peterburgu dejal Putin.

Rusija trdi, da je uničila več tankov leopard, ki so jih ukrajinskim silam dobavile zahodne države. Foto: Reuters
Rusija trdi, da je uničila več tankov leopard, ki so jih ukrajinskim silam dobavile zahodne države. Foto: Reuters

Rusko gospodarstvo vzdržalo pritiske

Putin je ocenil, da je rusko gospodarstvo vzdržalo pritisk zahodnih sankcij zaradi napada na Ukrajino, in za letos napovedal njegovo rast za do dva odstotka.

"Strategija, ki so jo izbrali država in podjetja, je delovala," je dejal Putin in napovedal, da bo ruska gospodarska rast letos dosegla od 1,5 do dva odstotka. Kot je dejal, je inflacija v Rusiji nižja kot v evrskem območju.

Ruski predsednik je v govoru na forumu pojasnil tudi primanjkljaj v zveznem proračunu. Ta je po njegovih besedah nastal zaradi prenesenih izdatkov za državno infrastrukturo. Ob tem je priznal večjo porabo na področju obrambe, ki da je bila nujna za "zaščito suverenosti Rusije".

Dodal je še, je Rusija dobro prestala odhod zahodnih podjetij iz države, državna politika pa je po njegovih besedah zdaj osredinjena na zaščito ruskega gospodarstva. Obenem je zagotovil, da Rusija ne bo zaprla vrat tujim vlagateljem.

Sorodna novica Afriški voditelji v Kijevu: To vojno je treba rešiti in moralo bi priti do miru s pogajanji

O ukrajinskem predsedniku Volodimirju Zelenskem je dejal, da je "sramota za judovski narod". "Imam veliko judovskih prijateljev (...). Pravijo, da Zelenski ni Jud, da je sramota za judovski narod," je povedal zbranim in dodal, da se ne šali.

Gospodarski forum SPIEF, ki danes poteka tretji dan, končal pa se bo v soboto, je sicer ruski odgovor na vsakoletni Svetovni gospodarski forum (WEF) v Davosu. V začetku meseca je Putin na forumu prepovedal udeležbo novinarjev iz "sovražnih držav".

Putin hvalil vzdržljivost ruskega gospodarstva