Zračni posnetek Bahmuta, ki je pod rusko zasedbo. Foto: Reuters
Zračni posnetek Bahmuta, ki je pod rusko zasedbo. Foto: Reuters

Ukrajinske oblasti medtem poročajo o napredovanju tudi v okolici mesta Bahmut, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Na sto kvadratnih kilometrih ukrajinskega ozemlja je bil ponovno vzpostavljen nadzor," je na novinarski konferenci v Kijevu izjavil Gromov in dodal, da ukrajinske sile nadaljujejo napade tudi severno in južno od mesta Bahmut v regiji Doneck.

V okolici Bahmuta naj bi ruske sile okrepile svojo prisotnost in zdaj "z vsemi močmi poskušajo preprečiti napredovanje ukrajinskih sil", je pojasnila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar.

Kljub temu je zatrdila, da je ukrajinska vojska tam napredovala za več kot tri kilometre. "Oborožene sile postopoma, a vztrajno napredujejo. Hkrati pa se sovražnik močno upira na južni fronti," je dejala in opozorila na okrepljeno rusko obstreljevanje ter uporabo brezpilotnih letalnikov.

Ukrajinska in ruska stran poročata o napadih z letalniki

Ukrajinske sile so sporočile, da so sestrelile manevrirno raketo in 20 brezpilotnih letalnikov, ki jih je med nočnim napadom izstrelila ruska stran. Proruske oblasti na polotoku Krim pa so medtem zatrdile, da so uničile devet brezpilotnih letalnikov.

Ukrajinskim silam je ponoči uspelo prestreči eno od štirih manevrirnih raket, izstreljenih s Kaspijskega morja, in 20 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave, izstreljenih s severa in juga, je ukrajinska vojska davi sporočila na Telegramu. Samo v Odesi ob Črnem morju, ki je bila v preteklih dneh že tarča napadov, so uničili 13 letalnikov.

Kot je še navedla vojska, so tri druge manevrirne rakete zadele "industrijske objekte v pokrajini Dnipropetrovsk" na vzhodu Ukrajine.

V mestu Krivi Rog je bil po navedbah ukrajinskih oblasti ranjen moški. V torkovih napadih je tam umrlo 12 ljudi.

Vodja proruske administracije na Krimu Sergej Aksijonov je danes na Telegramu sporočil, da so ruske sile v sredo zvečer in danes nad polotokom Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Moskva, sestrelile devet brezpilotnih letalnikov.

Šest letalnikov so sestrelile sile zračne obrambe, trije drugi pa so bili "dezaktivirani", preden so padli na tla, je pojasnil in dodal, da žrtev ni bilo.

Je pa eden izmed letalnikov eksplodiral v vasi v središču Krimskega polotoka, zaradi česar so se razbila okna na več domovih.

Napadi z letalniki na Krimu so se v zadnjih tednih okrepili, medtem ko je Ukrajina začela dolgo pričakovano protiofenzivo. Kijev je že večkrat izjavil, da namerava vrniti Krim, katerega priključitve Rusiji mednarodna skupnost ne priznava, pod ukrajinsko oblast.

Kot je danes sporočil generalštab ukrajinske vojske, se protiofenziva osredinja na območje Bahmuta v Donecku in v smeri Berdjanska v pokrajini Zaporožje.

Ukrajina je začela dolgo pričakovano protiofenzivo proti ruskim silam. Foto: Reuters
Ukrajina je začela dolgo pričakovano protiofenzivo proti ruskim silam. Foto: Reuters

Grossi: Razmere v Zaporožju resne

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je medtem ob obisku jedrske elektrarne v Zaporožju na jugu Ukrajine varnostne razmere v objektu po poplavah, ki jih je povzročilo uničenje jezu Kahovka na reki Dneper, označil za resne.

"Po eni strani vidimo, da so razmere resne, posledice (uničenja jezu) so prisotne in so resnične," je ob obisku ukrajinske jedrske elektrarne, ki jo od marca lani zasedajo ruske sile, dejal Grossi. Dodal je, da pristojni sprejemajo ukrepe za njihovo stabilizacijo.

Po besedah Grossija je bil obisk elektrarne, ki so ga iz varnostnih razlogov prestavili za en dan, kompakten in pomemben. Med drugim si je ogledal tamkajšnji hladilni bazen, v katerem je, kot je zagotovil, dovolj vode.

Grossi je jedrsko elektrarno v Zaporožju, največjo v Evropi, znova obiskal, da bi ocenil morebitna varnostna tveganja v njej po uničenju jezu Kahovka na Dnepru pretekli torek. Uničenje naj bi bilo posledica eksplozije, Moskva in Kijev pa odgovornost za incident valita drug na drugega.

Uničenje jezu je sprožilo bojazni glede delovanja jedrske elektrarne, ki prejema vodo za hlajenje iz tamkajšnjega akumulacijskega jezera.

To je sicer tretji obisk generalnega direktorja IAEA-ja v jedrski elektrarni od začetka vojne. Ta odtlej vseskozi opozarja na možnost jedrske nesreče v njej.

Medtem so ruske oblasti, ki nadzorujejo en breg reke Dneper, sporočile, da je število smrtnih žrtev poplav, ki jih je povzročilo uničenje jezu, tam naraslo na 18. Ukrajinske oblasti na drugem bregu so do zdaj poročale o 10 smrtnih žrtvah. Poleg 28 smrtnih žrtev je več deset ljudi še vedno pogrešanih.