Vladimir Putin. Foto: Reuters
Vladimir Putin. Foto: Reuters

Lani je Rusija izvedla "delno mobilizacijo" 300.000 rezervistov, zdaj pa obrambno ministrstvo sporoča, da ni potrebe po novem valu. "Nekatere javne osebnosti pravijo, da moramo dobiti milijon ali dva mož," je na srečanju ruskih vojnih dopisnikov in vojaških blogerjev, ki je potekalo v televizijskem prenosu, dejal Putin in dodal, da je vse odvisno od tega, kaj želijo storiti.

Vprašal je še, ali naj se ruske sile vrnejo v Kijev. V prvi fazi vojne ruskim silam sicer ni uspelo zasesti glavnega mesta Ukrajine.

Putin je dejal, da ni potrebe po razglasitvi vojnega stanja v Rusiji, a da morajo izboljšati obrambo pred napadi na svojem ozemlju.

"Ni potrebe po uvedbi nekakšnega posebnega režima ali vojnega stanja v državi," je dejal Putin na srečanju ruskih vojnih dopisnikov in vojaških blogerjev, ki je potekalo v televizijskem prenosu.

Putin: Protiofenziva ni uspešna

Ukrajina je na začetku meseca sprožila obsežno protiofenzivo, ki ni bila v nobenem pogledu uspešna, je dejal Putin in dodal, da so bile človeške izgube na ukrajinski strani 10-krat večje od ruskih.

Ukrajina je izgubila več kot 160 tankov in od 25 do 30 odstotkov vozil, ki jih je prejela iz tujine, Rusija pa je izgubila 54 tankov, je dejal Putin.

Po Putinovih besedah se kakovost ruskega orožja izboljšuje, a jim primanjkuje natančnega streliva in brezpilotnih letalnikov. Dodal je, da je Rusija v zadnjem letu za 2,7-krat povečala proizvodnjo ključnega orožja, Zahod pa je obtožil dobave orožja Ukrajini.

Putin: Ukrajina zadela jez z ameriškimi raketami

Za zrušenje jezu Kahovka je Putin okrivil Ukrajino, ki je po njegovih besedah jez zrušila z raketami himars, ki so jih dobavile ZDA. Ta poteza pa je škodovala tudi njihovi protiofenzivi, je še dejal ruski predsednik.

Glede ciljev vojne v Ukrajini oziroma "posebne vojaške operacije", kot vojni pravijo v Kremlju, je Putin dejal, da bi se lahko spremenili glede na razmere, a da bo njihov temeljni značaj ostal enak.

Ruske napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo je označil za odziv na, kot je dejal, ukrajinske kršitve "rdečih linij", ki jih je postavila Moskva.

Prigožin "ni prepričan", ali bo Wagner ostal

Medtem je vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin v torek dejal, da "ni prepričan", ali se bodo njegovi borci še naprej borili v Ukrajini. Wagner je namreč v spopadu z ruskim obrambnim ministrstvom, ki želi prevzeti nadzor nad to skupino.

Ni jasno, kako resno je mislil Prigožin. Njegov poskus umika iz vojne v Ukrajini bi lahko v Moskvi dojeli za izdajo, poroča Reuters.

Prigožin je ministrstvu očital slabo vodenje in taktike, pa tudi odrekanje streliva za njegove enote.

Rusko obrambno ministrstvo je v soboto sporočilo, da morajo prostovoljske vojaške enote, kakršna je tudi Wagner, do 1. julija podpisati pogodbe z ministrstvom. Prigožin je takšen podpis že zavrnil.

Putin: Zahod mora nehati dobavljati orožje Ukrajini