Jens Stoltenberg. Foto: Reuters
Jens Stoltenberg. Foto: Reuters

"Srečanje obrambnih ministrov bo potekalo v času, ko Ukrajina izvaja veliko protiofenzivo. Je sicer še na začetku, tako da ne vemo, ali bo prinesla preobrat v vojni. Vendar pa Ukrajinci napredujejo in osvobajajo vedno več ozemlja," je Stoltenberg povedal na današnji novinarski konferenci.

Napredek po njegovih besedah priča o pogumu in zavezanosti ukrajinskih sil, pa tudi o tem, da zahodna pomoč Kijevu prinaša razliko na bojišču.

Povedal je, da jih bo z napredkom v protiofenzivi na četrtkovem srečanju komisije Nato-Ukrajina seznanil ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov, ki se bo pred tem udeležil tudi srečanja kontaktne skupine za podporo Ukrajini pod vodstvom ZDA.

Med drugim bodo ministri, ki se bodo sešli v okviru priprav na julijski vrh voditeljev držav članic Nata v Litvi, razpravljali o trenutnih potrebah ukrajinske vojske, pa tudi o večletnem programu podpore Ukrajini. Ta sveženj bo namenjen prehodu ukrajinskih sil s sovjetske vojaške opreme na opremo v skladu z Natovimi standardi.

To je pomembno tudi v kontekstu ukrajinskega približevanja Natu. Ob tem je generalni sekretar pojasnil, da se članice še pogajajo, kakšno sporočilo glede ukrajinskega članstva bodo podale v Vilni. Je pa ponovil, da se zaveznice strinjajo glede veliko stvari, tudi o tem, da so Natova vrata odprta.

Okrepitev političnega sodelovanja

Na vrhu je med drugim predvidena okrepitev političnega sodelovanja. Komisijo Nato-Ukrajina naj bi nadgradili v Svet Nato-Ukrajina, kar pomeni, da so članice zavezništva in partnerska država enakopravne in da skupaj sprejemajo odločitve.

Z vojno v Ukrajini je povezana tudi krepitev proizvodnih zmogljivosti zahodne vojaške industrije, saj morajo zahodne države znova zapolniti svoja vojaška skladišča, ki se zaradi pomoči Kijevu praznijo. Temu bo namenjeno neformalno srečanje obrambnih ministrov s predstavniki obrambnih podjetij iz držav članic Nata, ki bo potekalo v četrtek ob robu zasedanja.

Nato je sicer že v odziv na rusko priključitev Krima pred približno desetimi leti začel največjo prilagoditev kolektivne obrambe v generaciji, je povedal Stoltenberg.

Na tem temelji nadaljnja krepitev Natovih zmogljivosti odvračanja in obrambe, o čemer bodo ministri, med njimi slovenski minister za obrambo Marjan Šarec, razpravljali v petek.

Obravnavali bodo nove regionalne načrte za obrambo zavezništva, ki jih bodo julija potrjevali predsedniki vlad in držav.

V skladu s temi načrti bo več kot 300.000 vojakov v visoki pripravljenosti, v Natu pa bodo spremenili tudi ureditev poveljevanja. Stoltenberg ob tem pričakuje, da bodo ministri potrdili vzpostavitev novega Natovega pomorskega centra s poveljstvom v Združenem kraljestvu, ki bo namenjen zagotavljanju varnosti kritične pomorske infrastrukture.