Moskva napoveduje nadaljevane
Moskva napoveduje nadaljevane "posebne vojaške operacije" v Ukrajini. Foto: Reuters

Zelenski sicer ni razkril podrobnosti načrta, dejal pa je, da ga bo predstavil tudi ameriškima predsedniškima kandidatoma, Donaldu Trumpu in Kamali Harris.

Po besedah ukrajinskega predsednika je ukrajinski vdor v rusko Kursko oblast, ki se je začel pred tremi tedni, del tega načrta za končanje vojne, a da ta vključuje še druge ukrepe na gospodarskem in diplomatskem področju.

Zelenski, ki Washington poziva, naj Ukrajini dovoli uporabo ameriškega orožja z dolgim dosegom globoko na ruskem ozemlju, je dejal, da je bil namen prisiliti Moskvo v končanje vojne.

"To ni prvič, da smo slišali takšne izjave predstavnikov kijevskega režima. Zavedamo se narave tega kijevskega režima," je na novinarsko vprašanje o načrtu Zelenskega odgovoril tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov.

"Nadaljujemo posebno vojaško operacijo in dosegli bomo vse svoje cilje," je dodal.

Rusija se trenutno spopada z ukrajinsko vojsko na svojem ozemlju po začetku ukrajinskega vdora 6. avgusta, ob tem pa nadaljuje svojo ofenzivo v vzhodni ukrajinski Doneški oblasti.

Peskov je še dejal, da Rusija podpira stališče Indije, da je potrebna mirna rešitev, a da je "več kot očitno", da trenutno ni podlage za pogovore.

Ukrajina naj bi dlje časa zadržala nadzor nad ruskim ozemljem

Medtem ko Kijev trdi, da si nima namena priključiti ruskega ozemlja, ki so ga po vdoru zasedle ukrajinske sile, namestnik direktorja ameriške obveščevalne agencije Cia David Cohen pravi, da Ukrajina namerava zadržati "nekaj tega ozemlja za nekaj časa".

Cohen je to dejal na konferenci na temo državne varnosti, kjer je dodal, da bo ruski predsednik Vladimir Putin sprožil protiofenzivo, da bi povrnil nadzor nad izgubljenim ozemljem v Kurski oblasti, a da ruske sile čaka "težak boj".

Po Cohenovih besedah pomen presenetljivega ukrajinskega vdora še ni znan. Dejal je še, da se bo Putin moral spoprijeti z "odmevi" izgube ruskega ozemlja v ruski družbi.