Poljska mejna nadzorna točka v koridorju Suwalki, na tromeji med Litvo, Poljsko in Rusijo (Kaliningradom). Foto: Reuters
Poljska mejna nadzorna točka v koridorju Suwalki, na tromeji med Litvo, Poljsko in Rusijo (Kaliningradom). Foto: Reuters

Belorusija je po poskusu upora v Rusiji sprejela vodjo najemniške vojske Wagner Jevgenija Prigožina in več tisoč njegovih plačancev.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je danes opozoril, da se je okoli sto pripadnikov Wagnerja premestilo v mesto Grodno blizu beloruske meje s Poljsko in Litvo. Gre za območje blizu koridorja Suwalki, ki prek ozemlja Poljske in Litve ločuje rusko eksklavo Kaliningrad od Belorusije.

Poljska je sicer že pred tednom dni zaradi prisotnosti wagnerjevcev, ki v Belorusiji trenutno urijo belorusko vojsko, na svojem vzhodnem krilu okrepile vojaško prisotnost.

Morawiecki je ocenil, da bi wagnerjevci lahko poskušali vstopiti v Evropsko unijo. Lahko bi se prek meje pretihotapili pod pretvezo, da so migranti, lahko pa bi prevzeli tudi vlogo beloruskih mejnih stražarjev in pospešili vstop resničnih migrantov v Unijo, njegove besede povzema BBC.

Morawiecki je dejal, da je letos skušalo mejo med Belorusijo in Poljsko prečkati 16.000 ljudi. Po navedbah evropske mejne straže Frontex so v prve pol leta zaznali 2312 nezakonitih vstopov.

Sorodna novica Grožnje Putina: Rusija bo Poljsko spomnila na to, da so njeni zahodni deli darilo Stalina

Belorusija in Litva sta na meji sicer tudi postavili ograjo in še pred napadom Rusije na Ukrajino obtoževali Minsk, da migrante z Bližnjega vzhoda spodbuja k prečkanju meje z lažnimi obljubami o preprostem vstopu v EU.

Morawiecki o "hibridnem napadu" na Poljsko

"Razmere so postale še bolj nevarne. Gre za nov korak proti hibridnemu napadu na ozemlju Poljske," je Morawiecki glede grožnje Wagnerja dejal novinarjem ob ogledu tovarne orožja v mestu Gliwice.

Poljska, Litva in Latvija so že v četrtek sporočile, da bi lahko sočasno zaprle mejo z Belorusijo, če bi obstajala nevarnost vstopa wagnerjevcev v države.

Pomisleke v EU-ju so sprožile tudi izjave beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka na nedavnem srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "Želijo iti na zahod, na izlet v Varšavo, vendar jih bom zadržal v osrednji Belorusiji, kot sva se dogovorila," se je pošalil Lukašenko.

Posledice napada v Dnipru. Foto: Reuters
Posledice napada v Dnipru. Foto: Reuters

V ruskem napadu na Dnipro ranjenih več ljudi, zadeta tudi stavba SBU-ja

V ruskem raketnem napadu na Dnipro v osrednji Ukrajini je bilo v petek poškodovanih najmanj devet ljudi. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je potrdil, da so izstrelki zadeli stolpnico in sedež državne varnostne službe SBU.

Ruske sile so že tretjič od začetka vojne ciljale sedež SBU-ja, je dejal župan Dnipra Boris Filatov. Obe stavbi sta bili v večernem napadu večinoma prazni, saj je bila zadeta stanovanjska stolpnica šele pred kratkim dokončana, stanovanja pa so bila še na prodaj, navaja BBC. Med ranjenci sta tudi dva najstnika, ki pa se zdravita doma, so sporočili ukrajinski reševalci.

Napad na četrto največje ukrajinsko mesto se je zgodil nekaj ur po tem, ko so iz Rusije poročali o padcu sestreljene ukrajinske rakete na središče mesta Taganrog v obmejni regiji Rostov. Ob tem je bilo po navedbah ruskih reševalcev poškodovanih 15 ljudi. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je kmalu zatem sporočila, da si Rusija "pridržuje pravico do ostrih povračilnih ukrepov".

Zelenski obiskuje vojake pri Bahmutu

Zelenski med obiskom vojakov pri Bahmutu. Foto: Reuters
Zelenski med obiskom vojakov pri Bahmutu. Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem obiskal ukrajinske vojake, ki so nastanjeni blizu vzhodne frontne črte pri mestu Bahmut, za katerega so potekali intenzivni večmesečni spopadi.

Med obiskom je pohvalil ukrajinske sile za posebne operacije. "Vaše izvajanje nalog za Ukrajino je resnično herojsko," je dejal Zelenski.

Rusija prejela 30 mirovnih pobud

Tiskovna predstavnica ruskega obrambnega ministrstva Marija Zaharova je medtem sporočila, da je Rusija doslej prek uradnih in neuradnih kanalov prejela okoli 30 mirovnih pobud glede Ukrajine. Nazadnje so ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu svojo pobudo na nedavnem vrhu v Sankt Peterburgu predstavili tudi nekateri voditelji afriških držav.