Pripadniki ukrajinske vojske z izvidniškim brezpilotnim letalnikom. (Fotografija je simbolična.) Foto: AP
Pripadniki ukrajinske vojske z izvidniškim brezpilotnim letalnikom. (Fotografija je simbolična.) Foto: AP

"Protiletalska obramba je prestregla in uničila 47 brezpilotnih letalnikov nad Rostovsko oblastjo, enega nad Belgorodsko, enega nad Voronežko, enega nad Smolensko oblastjo, osem nad ozemljem Krasnodarja ter 17 brezpilotnikov nad Črnim in Azovskim morjem," je na Telegramu pojasnilo rusko obrambno ministrstvo.

Guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev je na družbenem omrežju Telegramu sporočil, da v napadu ni bil nihče ranjen in da ni bilo zaznati resne škode.

Predstavniki Krasnodarskega okraja so sporočili, da so ostanki enega od sestreljenih letalnikov povzročili požar v rafineriji nafte v mestu Tuapse ob Črnem morju, ki je v lasti ruskega Rosnefta. Požar po prvih podatkih ni zahteval žrtev, uradniki so sporočili, da je ob napadu nastala škoda, a so požar že pogasili.

Rafinerija v Tuapseju je bila od začetka ruske invazije v Ukrajini leta 2022 tarča več ukrajinskih zračnih napadov. Ruska novičarska kanala SHOT in Mash Telegram poročata, da je bilo v bližini rafinerije zgodaj zjutraj slišati vrsto eksplozij.

Ukrajina napada ni komentirala. Kijev pogosto trdi, da so napadi na rusko vojaško, energetsko in prometno infrastrukturo odziv na nenehne ruske napade na ukrajinsko ozemlje.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov je sporočil, da je ukrajinski brezpilotni letalnik v vasi Ustinka ubil voznika traktorja. Agencija Reuters njegovih trditev ni mogla neodvisno preveriti, Ukrajina pa jih še ni komentirala.