Posledice ruskega napada na skladišča v pokrajini Odesa. Foto: Reuters
Posledice ruskega napada na skladišča v pokrajini Odesa. Foto: Reuters

Od začetka ruske invazije je OHCHR v Ukrajini naštel natanko 9444 smrtnih žrtev civilistov, med katerimi je tudi 500 otrok, in še 16.940 ranjenih. Po podatkih urada je 7339 ljudi umrlo na ozemljih pod nadzorom Kijeva, na območjih, ki jih obvladujejo ruske sile, pa je umrlo 2105 ljudi.

Dejanska številka žrtev je verjetno bistveno višja, saj OHCHR opozarja na pomanjkljive podatke iz številnih krajev. To še posebej velja za mesta, kot so Mariupolj, Lisičansk in Severodoneck. Tudi podatki za Kijev bi lahko bili pomanjkljivi.

Ukrajina in Rusija sta medtem danes poročali o novih napadih z letalniki. Po navedbah Kijeva je bilo več ruskih brezpilotnih letalnikov izstreljenih proti pristanišču Izmail na reki Donavi, ki je trenutno najpomembnejša izvozna točka za ukrajinsko žito.

"Ruski teroristi so preteklo noč dvakrat napadli regijo Odesa z brezpilotnimi letali," je guverner Oleg Kiper zapisal na Telegramu. "Glavni cilj sta bili pristaniška in žitna infrastruktura na jugu regije," je še dodal. V napadu na pristanišče v Izmailu so bili poškodovani žitni silosi in skladišča.

Rusija je že na začetku meseca napadla Izmail in tamkajšnja skladišča, zaradi česar so se cene žita zvišale na svetovnih trgih.

Ukrajinske zračne sile so sporočile, da so uničile 13 brezpilotnih letal, ki jih je izstrelila Rusija, nad regijama Odesa in Mikolajev na jugu države.

Moskva naj bi preprečila ukrajinski napad

Rusko obrambno ministrstvo pa je danes sporočilo, da je njihova zračna obramba v jutranjih urah sestrelila tri ukrajinske brezpilotne letalnike na jugu regije Kaluga, nekaj sto kilometrov od Moskve. Napad ni zahteval žrtev ali škode na infrastrukturi, je na Telegramu sporočil guverner regije Vladislav Šapša.

Medtem je ruska obveščevalna služba FSB sporočila, da je "eliminirala" štiri ukrajinske saboterje, ki so iz Ukrajine skušali vdreti v rusko mejno regijo Brjansk.

V sporočilu za javnost so dodali, da so našli "tuje orožje, eksploziv, komunikacijska in navigacijska orodja" ter brezpilotne letalnike z ruskimi državnimi simboli in oznakami "last ruskega FSB-ja". To je po navedbah FSB-ja dokaz o pripravah na provokacije in sabotaže na ruskem ozemlju, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki povzema ruske tiskovne agencije.

Kdaj so "eliminirali" omenjene domnevne saboterje, FSB ni sporočil. Guverner regije Brjansk na jugu Rusije Aleksander Bogomaz je sicer v torek sporočil, da so ruske sile preprečile vdor skupine ukrajinskih saboterjev v to regijo, ki meji na Ukrajino. AFP dodaja, da ne more potrditi, ali gre za isti incident.

Bogomaz je še dejal, da pri preprečitvi vdora ni bilo poškodovanih, da pa je ukrajinsko obstreljevanje povzročilo nekaj gmotne škode.

Ruske regije, ki mejijo na Ukrajino, se zadnje mesece soočajo z okrepljenimi napadi brezpilotnih letalnikov, ki jih Moskva pripisuje Kijevu. Več ruskih obmejnih vasi je bilo tudi prizorišče spopadov in obstreljevanj, ki so zahtevala življenja več civilistov.