Orban je po obisku Trumpa pojasnil, da sta se pogovarjala o načinih za vzpostavitev miru v Ukrajini. Foto: EPA
Orban je po obisku Trumpa pojasnil, da sta se pogovarjala o načinih za vzpostavitev miru v Ukrajini. Foto: EPA

Orban je v pismu predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu in vsem voditeljem držav članic Evropske unije zapisal, da lahko z gotovostjo trdi, da bo Trump kmalu po zmagi na volitvah na začetku novembra pripravljen prevzeti vlogo mirovnega posrednika in ne bo čakal do svoje inavguracije, ki poteka januarja. "Pripravljen ima podroben in dobro utemeljen načrt," je zatrdil Orban.

Po besedah Orbana si ameriški predsednik Joe Biden "izjemno prizadeva", da bi ostal na volilni tekmi, a madžarski premier je prepričan, da "ni sposoben spremeniti trenutne provojne politike ZDA".

Orban je že dolgo med najostrejšimi kritiki evropske vojaške podpore Ukrajini, kar je v nasprotju z večino zahodnih zaveznikov, ki podpirajo vojna prizadevanja Kijeva in mu namenjajo obsežno vojaško pomoč.

Madžarski premier je dejal, da bi Trumpova zmaga spremenila razmerje med ZDA in EU-jem, ko gre za finančno podporo Ukrajini, na škodo Evropejcev. "Naša evropska strategija v imenu čezatlantske enotnosti je kopirala provojno politiko ZDA. Do zdaj nismo imeli suverene in neodvisne evropske strategije ali političnega akcijskega načrta," je zapisal.

"Predlagam razpravo o tem, ali je nadaljevanje te politike smiselno tudi v prihodnje," je še dodal Orban in predlagal "ponovno odprtje neposrednih diplomatskih komunikacijskih linij z Rusijo" ob ohranjanju stikov na visoki ravni s Kijevom ter vodenje pogovorov s Kitajsko "o pogojih za naslednjo mirovno konferenco".

Kritike Orbanove misije

Madžarski premier se je po tem, ko je njegova država na začetku julija prevzela vodenje Sveta EU-ja, podal na, kot je sam imenoval, mirovno misijo, med katero je najprej obiskal Kijev, kjer se je srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, čemur je sledil še obisk Moskve in pogovor z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Nato se je Orban odpravil v Peking, kjer se je o vojni v Ukrajini pogovarjal s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom, za konec pa se je po vrhu Nata v Washingtonu prejšnji petek ustavil še v letovišču Mar-a-Lago na Floridi, kjer je obiskal Trumpa.

Orbanovo "mirovno misijo" so močno kritizirali evropski voditelji, ki so bili še posebej nezadovoljni zaradi srečanja s Putinom.

Zaradi samovoljne akcije Orbana je več članic že pretekli teden napovedalo, da se bodo neformalnih zasedanj v Budimpešti udeleževale le na ravni uradnikov.

V ponedeljek so tudi z Evropske komisije sporočili, da bodo na teh zasedanjih sodelovali zgolj njeni visoki uradniki, in ne komisarji. Prav tako kolegij komisarjev ne bo obiskal Budimpešte in se srečal z madžarsko vlado, kot je to v navadi ob začetku predsedovanja vsake države članice.

Zelenski upa na udeležbo Rusije na mirovni konferenci