Po napadih je bilo nad Kijevom videti gost dim. Foto: Reuters
Po napadih je bilo nad Kijevom videti gost dim. Foto: Reuters

"Ukrajino napadajo okupatorji. Še naprej delajo to, kar znajo najbolje – terorizirajo in ubijajo civiliste," je Zelenski zapisal na družbenem omrežju Telegram. "Teroristična država s takšnimi dejanji ne bo spremenila ničesar zase. Le potrdila bo svoje destruktivno in morilsko bistvo, za kar bo gotovo odgovarjala," je še dejal.

Po besedah Zelenskega je Rusija v napadih od 10. oktobra uničila 30 odstotkov ukrajinskih elektrarn. V sporočilu na Twitterju je dejal, da so zaradi ruskih napadov imeli obsežne izpade električne energije po vsaj državi – kar 1162 mest in vasi po vsej državi ostaja brez elektrike.

Ob tem je Zelenski dodal, da ni več prostora za pogajanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

V severnem delu glavnega mesta Kijev so ruske sile napadle energetsko infrastrukturo. Na severu Kijeva stoji tudi termoelektrarna, vendar še ni jasno, ali je bila tarča ruskega napada. Kijevski župan Vitalij Kličko je sporočil, da je bil to napad na kritično infrastrukturo.

V dveh ruskih napadih v mestu Dnipro je bil zadet energetski objekt, je sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko in dodal, da je škoda precejšnja.

Ruski izstrelek je zadel tudi stanovanjsko poslopje v ukrajinskem pristaniškem mestu Mikolajiv. "V Mikolajivu je sovražnik uničil stanovanjsko stavbo z raketami S-300. Umrl je en človek. Napadli so tudi cvetlični trg in kostanjev park. Sprašujem se, proti čemu se bojujejo ruski teroristi pri teh popolnoma miroljubnih objektih," je dejal Zelenski.

O raketnem obstreljevanju je poročal tudi župan mesta Harkov Igor Terehov. "V petih minutah sta v mestu odjeknila dva niza eksplozij," je dejal. Po prvih podatkih naj bi bil prizadet industrijski obrat, podzemna železnica pa trenutno deluje kot zavetišče.

Energetska infrastruktura je bila tarča napadov tudi v mestu Žitomir, župan Sergej Suhomlin pa je opozoril, da je bila prekinjena oskrba z elektriko in vodo.

Posledice napada v Mikolajivu. Foto: Reuters
Posledice napada v Mikolajivu. Foto: Reuters

V strmoglavljenju ruskega lovca 15 mrtvih

Število smrtnih žrtev, ki jih je zahtevalo strmoglavljenje ruskega lovca na stanovanjsko naselje v mestu Jejsk na jugozahodu Rusije, je naraslo na 15, so ob koncu iskalne in reševalne akcije sporočile oblasti v Moskvi.

Ruski lovec Suhoj Su-34 je na naselje v bližini meje z Ukrajino strmoglavil v ponedeljek zvečer, potem ko je vzletel z letališča južnega vojaškega okrožja. Glede na navedbe ruskega obrambnega ministrstva je bilo namenjeno na vadbeni polet. Najverjetnejši vzrok za nesrečo naj bi bila "tehnična napaka" na letalu.

Med poletom je zagorel eden od motorjev letala, pilota sta se izstrelila, letalo pa je padlo na naselje, v katerem je izbruhnil ogromen požar. Zajel je pet od devetih nadstropij stavbe, v kateri je živelo približno 600 ljudi, so navedli v Moskvi.

Požar je gasilcem uspelo pogasiti v večernih urah, davi pa sta se končali tudi iskalna in reševalna akcija na območju poškodovane stavbe.

Potem ko so pristojne službe v ponedeljek sprva poročale o treh smrtnih žrtvah, so zdaj sporočile, da se je njihovo število povzpelo na 15, saj so našli še 12 trupel. Med njimi so tudi trije otroci. Še 19 ljudi je bilo poškodovanih, je sporočilo ministrstvo za izredne razmere.

Regionalni guverner Venjamin Kondratjev je zagotovil pomoč prizadetim prebivalcem in obljubil, da bodo poškodovano poslopje bodisi obnovili bodisi bodo zgradili nova stanovanja. Po njegovih besedah je bilo poškodovanih 17 stanovanj. Ruski preiskovalci so medtem sporočili, da so sprožili kazensko preiskavo zaradi strmoglavljenja.

Pristaniško mesto Jejsk, kjer je strmoglavilo letalo, sicer leži ob Azovskem morju, nasproti ukrajinskega mesta Mariupolj, ki je pod ruskim nadzorom.

Ruski lovec je padel na stanovanjski blok. Foto: Reuters
Ruski lovec je padel na stanovanjski blok. Foto: Reuters

Kijev obtožil Rusijo ugrabitve dveh delavcev jedrske elektrarne

Ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom je obtožil Rusijo, da je ugrabila dva vodilna delavca v jedrski elektrarni v Zaporožju na jugu Ukrajine, in hkrati Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) pozval k ukrepanju.

V izjavi na družbenih omrežjih je Energoatom zapisal, da so ruske sile v ponedeljek ugrabile vodjo informacijske tehnologije Olega Kostjukova in pomočnika generalnega direktorja elektrarne Olega Ošeka ter ju odpeljale na neznano lokacijo.

Ob tem je ukrajinski operater generalnega direktorja IAEA-ja Rafaela Grossija pozval, naj stori vse, kar je v njegovi moči, da bi ju izpustili.

Energoatom je Rusijo večkrat obtožil, da pridržuje zaposlene v jedrski elektrarni. Pred kratkim je opozoril, da je Rusija pridržala namestnika generalnega direktorja elektrarne za človeške vire Valerija Martinjuka in z njim grdo ravnala. Konec septembra pa je sporočil, da je Rusija pridržala generalnega direktorja jedrske elektrarne v Zaporožju Igorja Murašova, nato pa ga je 3. oktobra izpustila.

Jedrska elektrarna v Zaporožju je pod ruskim nadzorom že od marca, obstreljevanje okoli objekta pa od takrat vzbuja strahove pred jedrsko nesrečo. IAEA je elektrarno obiskal na začetku septembra, več članov ekipe agencije pa je ostalo na njenem območju in stalno spremljajo razmere.

Rusija naj bi uničila 30 odstotkov ukrajinskih elektrarn
Ruske sile so v zadnjem tednu izvedle niz silovitih napadov na ukrajinska mesta. Foto: Reuters
Ruske sile so v zadnjem tednu izvedle niz silovitih napadov na ukrajinska mesta. Foto: Reuters