Združeni narodi so preverili več kot sto primerov obtožb posilstev zoper rusko vojsko od začetka napada na Ukrajino februarja letos. Foto: Reuters
Združeni narodi so preverili več kot sto primerov obtožb posilstev zoper rusko vojsko od začetka napada na Ukrajino februarja letos. Foto: Reuters

"Ko ženske več dni zadržujejo in posiljujejo, ko začnejo posiljevati majhne dečke in moške, ko vidite vrsto pohabljanj spolovil, ko slišite pričevanja žensk o ruskih vojakih, opremljenih z viagro, gre očitno za vojaško strategijo. In ko žrtve poročajo o tem, kaj je bilo rečeno med posilstvi, je to očitno namerna taktika za razčlovečenje žrtev," je v četrtkovem intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP opozorila Pramila Patten.

Pojasnila je, da so žrtve večinoma ženske in dekleta, pa tudi moški in dečki, vendar so prijavljeni primeri po njenem mnenju le vrh ledene gore.

"Med aktivnim konfliktom je zelo težko pridobiti zanesljive statistične podatke in številke nikoli ne bodo odražale realnosti, saj je spolno nasilje tihi zločin, o katerem se v veliki meri premalo poroča," je dodala.

Poročilo ZN-a: Žrtve stare od štiri do 80 let

Združeni narodi so preverili več kot sto primerov posilstev ali spolnih napadov v Ukrajini, odkar je Rusija februarja vdrla v to državo, je povedala in se pri tem sklicevala na poročilo ZN-a, objavljeno konec septembra.

Poročilo je namreč potrdilo zločine proti človečnosti, ki so jih zagrešile ruske sile, glede na zbrana pričevanja pa je bila starost žrtev spolnega nasilja od štirih do 82 let.