Prebivalka kraja Pokrovski Posad v pokrajini Herson si ogleduje razdejanje po ruskem napadu. Foto: Reuters
Prebivalka kraja Pokrovski Posad v pokrajini Herson si ogleduje razdejanje po ruskem napadu. Foto: Reuters

"Če lahko najdejo alternativno mesto za bivanje za še tri ali štiri mesece, bo to zelo koristno za (energetski) sistem," je v intervjuju za BBC povedal izvršni direktor podjetja DTEK Maksim Timčenko.

Rusija se je v zračnih napadih osredotočila na ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Ukrajinske oblasti so sporočile, da je onesposobljena polovica sistema, brez elektrike je trenutno približno deset milijonov Ukrajincev.

DTEK dobavlja približno četrtino električne energije v Ukrajini. Omrežje po njegovih besedah z vsakim ruskim napadam postane manj zanesljivo. Poudarja, da je ključno zmanjšati porabo, k čemur so prebivalce pozvale tudi oblasti.

"Če boste porabili manj, bodo imele bolnišnice s poškodovanimi vojaki zagotovljeno oskrbo z energijo. Tako si lahko ljudje razložijo, da z manjšo porabo ali odhodom pomagajo tudi drugim ljudem," je še dejal Timčenko.

Rusija je tudi uradno potrdila, da cilja ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je na začetku tedna dejal, da so napadi posledica ukrajinskega zavračanja pogajanj z Rusijo. Zahodne države medtem spominjajo Moskvo, da so napadi na civilno infrastrukturo vojni zločin.

EU v Ukrajino pošilja bivalne enote in generatorje

Ukrajini bo pred zimo s humanitarno pomočjo pomagala Evropska unija. Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je napovedal finančno in materialno pomoč.

Na Poljskem pogreb za žrtvijo rakete

Na Poljskem je potekal pogreb ene od dveh civilnih žrtev torkovega incidenta, ko je na vas blizu ukrajinske meje padla raketa. 62-letnega uslužbenca skladišča so z vojaškimi častmi pokopali v vasi Przewodow. Poljska, Nato in ZDA so ocenili, da gre najverjetneje za raketo ukrajinske zračne obrambe, a odgovornost zaradi agresije pripisale Rusiji. Ukrajina to zanika in za raketo krivi Rusijo.

"Zimo je lahko predvideti, zima vedno pride in je v Ukrajini lahko zelo huda, temperature se lahko spustijo tudi do minus 30 stopinj Celzija," je dejal v četrtek ob predstavitvi evropske pomoči. "Lahko si predstavljate, kako huda bi lahko bila ta zima za Ukrajince ob izpadih elektrike, pomanjkanju vode, težavah z ogrevanjem, kar je vse posledica ruskega uničevanja kritične infrastrukture," je poudaril.

EU trenutno dobavlja začasna bivališča za zimo, kakršnih so v Ukrajino dostavili že več sto. Poleg tega so oz. bodo članice Ukrajini dostavile 800 električnih generatorjev in opremo za popravilo električnih omrežij.

V osvobojeni Herson je zjutraj pripeljal prvi vlak iz Kijeva. Foto: Reuters
V osvobojeni Herson je zjutraj pripeljal prvi vlak iz Kijeva. Foto: Reuters

Slovenija zelo dejavna pri pošiljanju pomoči

Lenarčič je poudaril, da je pri pošiljanju humanitarne pomoči zelo dejavna Slovenija. Poslali so že generatorje, hrano, zdravila, medicinsko opremo in opremo za razminiranje. Ta je izjemno pomembna, saj so v številnih osvobojenih mestih ostale neeksplodirane mine. "Prvo tovorno vozilo, ki je v prvih dneh vojne kot odgovor na ukrajinsko zaprosilo za pomoč prispelo v Kijev, je bil tovornjak s slovensko pomočjo," je še poudaril komisar iz Slovenije.

Poljska prepovedala udeležbo Lavrovu na zasedanju Ovseja

Poljska je v petek sporočila, da je ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu prepovedala vstop na svoje ozemlje in da pričakuje, da bo Moskva poslala koga drugega na ministrsko zasedanje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki bo decembra v poljskem Lodžu. Moskva je odločitev obsodila kot provokativno in nesprejemljivo.

Ukrajinske oblasti so v devetih mesecih podale že 119 prošenj ali dopolnitev prošenj za materialno pomoč iz evropskega mehanizma civilne zaščite, prvo že sredi februarja, torej še pred začetkom ruske invazije.

Skupaj milijarda evrov sredstev za humanitarno pomoč

V odgovor na teh 119 prošenj je EU Ukrajini dostavil skoraj 75.000 ton humanitarne pomoči v skupni vrednosti več kot 450 milijonov evrov. "To je največja, najkompleksnejša, najdaljša operacija v zgodovini mehanizma (vzpostavljenega pred več kot 20 leti) in se še nadaljuje," je poudaril Lenarčič.

Skupna vrednost humanitarne pomoči Ukrajini in Moldaviji, pri kateri gre za finančno pomoč, namenjeno humanitarnim organizacijam na terenu, pa znaša 532 milijonov evrov. Skupaj so tako Evropska unija oziroma njene članice Ukrajini namenili že za skoraj milijardo evrov sredstev.

Ukrajina preverja posnetke domnevne usmrtitve ruskih vojakov

Ukrajinska vojska je sporočila, da preverja pristnost posnetkov, ki po navedbah Moskve dokazujejo, da je ukrajinska vojska usmrtila več ruskih vojakov, ki so se predali. Posnetek preučujejo tudi pri Združenih narodih, medtem ko je Moskva že sprožila kazensko preiskavo.

Na ruskih družbenih medijih so ta teden zaokrožili posnetki, ki glede na trditve obrambnega ministrstva prikazujejo trupla ruskih vojakov, ki so bili ubiti, potem ko so se predali ukrajinskim silam. Moskva je Kijev obtožila "namernega in metodičnega umora" več kot desetih ruskih vojakov, ki naj bi bili ubiti "s streli v glavo".

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Bogdan Senik je danes dejal, da preverjajo pristnost posnetkov. "Pred sprožitvijo preiskave mora za to obstajati utemeljen razlog. Trenutno ugotavljamo, ali so ti posnetki ponarejeni," je dejal za francosko tiskovno agencijo AFP.
AFP videoposnetkov ni mogel neodvisno potrditi, rusko obrambno ministrstvo pa ni navedlo, kdaj so bili posneti. Da so seznanjeni s posnetki in jih preučujejo, so za AFP potrdili tudi pri Združenih narodih.

Ruski preiskovalni odbor, ki se ukvarja s hujšimi kaznivimi dejanji, je medtem že sprožil preiskavo.

Do navedb Moskve prihaja po tistem, ko so Združeni narodi ta teden objavili poročilo, v katerem piše, da so bili vojni ujetniki na obeh straneh podvrženi mučenju in zlorabam.

Sunak na obisku v Kijevu. Foto: Reuters
Sunak na obisku v Kijevu. Foto: Reuters

Sunak napovedal paket zračne obrambe Ukrajini

Ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je v Kijevu medtem obiskal britanski premier Rishi Sunak. Velika Britanija bo Ukrajini zagotovila paket zračne obrambe v vrednosti 50 milijonov funtov (57,5 milijona dolarjev), vključno s protiletalskimi topovi in tehnologijo za boj proti iranskim brezpilotnim letalom, je sporočil Sunak.

Ameriško obrambno ministrstvo je ocenilo, da želijo ruske sile s povečanjem zračnih napadov na Ukrajino med drugim tudi iztrošiti njene zaloge zračne obrambe in tako doseči prevlado v zraku. Zadnji teden ruske zračne sile namreč izvajajo eno največjih obstreljevanj od začetka vojne pred devetimi meseci.