Bahmut. Foto: Reuters
Bahmut. Foto: Reuters

Tarča ruskih napadov je bilo več mest v vzhodni pokrajini Doneck, med njimi tudi Bahmut, kjer si ruske sile prizadevajo za popoln nadzor nad mestom. Vodja samooklicane Ljudske republike Doneck Denis Pušlin je povedal, da ruske sile trenutno zasedajo 75 odstotkov mesta, vendar opozarja, da je še prezgodaj za trditve, da je Bahumt padel.

Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin pa je dejal, da njegove sile nadzirajo več kot 80 odstotkov Bahmuta. "Večji del Bahmuta, več kot 80 odstotkov, je pod našim nadzorom, vključno s celotnim administrativnim središčem, tovarnami, skladišči, upravo mesta," je dejal.

Ukrajinska vojska skuša ustaviti prodiranje ruskih sil v okolici Bahmuta. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska skuša ustaviti prodiranje ruskih sil v okolici Bahmuta. Foto: Reuters

Kot je pokazal na zemljevidu, morajo ruske sile zasesti še razmeroma majhen, pretežno stanovanjski predel mesta. "Tam se vojna nadaljuje," je dejal.

Rusija pravi, da bo zasedba Bahmuta odprla možnosti za nadaljnje ofenzive po Ukrajini, Kijev in Zahod pa trdita, da ima zdaj uničeno mesto zgolj simbolični pomen.

Tudi Časiv Jar, ki je prvo večje mesto zahodno od Bahmuta, je skoraj popolnoma uničeno in le redko katera hiša ni poškodovana. Tisti prebivalci, ki so še ostali, se ne zganejo več kaj dosti ob zvokih eksplozij. "Včasih je bilo bolj strašno, zdaj pa smo se navadili," je povedal 50-letni humanitarni prostovoljec Maksim in dodal, da sploh niso več pozorni na eksplozije.

Podobno usodo deli Avdijivka severno od mesta Doneck, ki je tudi nenehno tarča ruskih napadov. "Rusi so Avdijivko spremenili v popolno ruševino," je dejal ukrajinski regionalni guverner Pavlo Kirilenko. "V Avdijivki je ostalo vsega skupaj še približno 1800 ljudi, ki vsak dan tvegajo svoje življenje," je še dodal za mesto, ki je pred vojno štelo več kot 30.000 prebivalcev.

Izmenjava vojnih ujetnikov

V času silovitih spopadov na vzhodnem bojišču sta si Rusija in Ukrajina izmenjali več kot 200 vojnih ujetnikov, je poročal Euronews. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da se je v skladu z dogovorom s Kijevom v domovino vrnilo 106 ruskih vojnih ujetnikov, medtem ko je svetovalec ukrajinskega predsednika Andrij Jermak povedal, da je Rusija izpustila 100 ukrajinskih vojnih ujetnikov.

Jermak je še dodal, da je veliko ukrajinskih vojnih ujetnikov hudo poškodovanih ali bolnih, izmenjavo pa je opisal kot ne najbolj enostavno, vendar ni navedel podrobnosti.

Ukrajinsko koordinacijsko središče za ravnanje z vojnimi ujetniki je sporočilo, da ima skoraj polovica od 80 moških in 20 žensk, ki so se vrnili domov, resne poškodbe, bolezni ali pa so bili podvrženi mučenju, a ni predložilo dokazov za svoje trditve.

Avdijivka je skoraj popolnoma uničena. Foto: Reuters
Avdijivka je skoraj popolnoma uničena. Foto: Reuters

Iskanje krivca za uhajanje dokumentov

Zaradi objave tajnih dokumentov Pentagona s podrobnostmi o ukrajinski vojski in napovedani protiofenzivi je bila po poročanju CNN-a ukrajinska vojska prisiljena spremeniti nekatere vojaške načrte. Medtem skušajo ameriški uradniki odkriti, kdo je odgovoren za uhajanje podatkov tajnih dokumentov.

Glede dokumentov, ki so bili objavljeni na spletu, je pomočnik ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak dejal, da strateški načrti Kijeva ostajajo nespremenjeni, se pa spreminjajo specifične taktike.

Nekateri predstavniki ameriških oblasti sumijo, da je za izdajo dokumentov kriv Američan, ne izključujejo pa tudi možnosti, da so bili na delu proruski posamezniki.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov uhajanja informacij ni želel komentirati, a je dejal, da obstaja težnja, da je vedno za vse kriva Rusija. "Na splošno gre za bolezen," je dejal.