Nebo nad Kijevom. Foto: Reuters
Nebo nad Kijevom. Foto: Reuters

Ukrajinske oblasti so zgodaj zjutraj izdale opozorila pred zračnimi napadi. Skoraj celotna država je po navedbah Kijeva pod grožnjo napadov z balističnimi raketami. Obenem z več območij po pisanju tujih tiskovnih agencij poročajo o napadih z brezpilotnimi letalniki.

Ponoči so se večkrat aktivirali sistemi protizračne obrambe v Kijevski oblasti proti izstrelkom, namenjenim proti ukrajinski prestolnici, je na družbenem omrežju Telegram sporočila vojaška uprava.

Priče so poročale o najmanj treh eksplozijah, ki so se zgodile ponoči v Kijevu.

V zadnjem nizu obstreljevanja so po navedbah lokalnih oblasti ponoči umrli trije ljudje. V mestu Krivi Rog v osrednjem delu Ukrajine je izstrelek zadel civilno poslopje, umrla sta dva človeka, več jih pogrešajo.

V Zaporožju sta bila ponoči ubita dva človeka, štirje so bili ranjeni, je na Telegramu sporočil Ivan Fedorov, guverner Zaporoške oblasti.

Pod ruševinami hotela v Krivem Rogu sta morda še vedno dva civilista, pet pa jih je bilo v napadu ranjenih, je na Telegramu sporočil Sergej Lisak, guverner Dnipropetrovske oblasti. Poškodovanih je bilo tudi šest trgovin, štirje nebotičniki in osem avtomobilov, je dodal.

O eksplozijah poročajo tudi iz Kijevske, Sumske, Hmelnicke in Mikolajivske oblasti. Pristojni so zaznali izstrelitev več hipersoničnih balističnih raket kinžal, ki jih zračna obramba težko zazna, poroča britanski BBC.

Obseg torkovih napadov ni bil takoj znan, vendar so ukrajinske letalske sile sporočile, da so zaznale izstrelitev več skupin brezpilotnih letal ter vzlet strateških bombnikov Tu-85 in nadzvočnih prestreznih letal MiG-31 z ruskih letališč.

Posledice ruskega napada v Zaporižniji. Foto: Reuters
Posledice ruskega napada v Zaporižniji. Foto: Reuters

Obsežni napadi na energetsko infrastrukturo

Ameriški predsednik Joe Biden je napade označil za "nezaslišane" in dejal, da bo Washington nadaljeval s podporo.

Britanski zunanji minister David Lammy je obsodil "strahopetne ruske raketne in brezpilotne napade na civilno infrastrukturo".

Analitiki Instituta za preučevanje vojne s sedežem v Washingtonu so v svojem poročilu pozno v ponedeljek zapisali, da Moskva "verjetno nima obrambno-industrijskih zmogljivosti, da bi lahko redno izvajala tako obsežne napade".

Več ruskih vojaških blogerjev, kot je provojni kolektiv pod imenom Rybar, je napade Moskve označilo za "povračilno dejanje" zaradi presenetljivega vdora Ukrajine na rusko ozemlje – prvega takega dejanja po drugi svetovni vojni.

V Kremlju so v ponedeljek dejali, da bodo odgovorili na vpad ukrajinske vojske v Kursk. Tri tedne po ukrajinski protiofenzivi Rusiji ni uspelo odvrniti napadov, medtem ko Kijev trdi, da ukrajinske enote napredujejo v Rusiji.

Rusija je že v ponedeljek izvedla obsežne napade zlasti na energetsko infrastrukturo države. Umrli so najmanj štirje ljudje, oblasti so bile primorane uvesti omejitev oskrbe z električno energijo.

Po besedah predsednika Volodimirja Zelenskega je Moskva v enem najhujših napadov doslej uporabila najmanj 127 raket in 109 brezpilotnih letalnikov. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so z napadi v ponedeljek zadeli "vse načrtovane cilje" v ukrajinski kritični energetski infrastrukturi.

Iz Rusije poročajo o vdorih ukrajinskih sil v Belgorodsko oblast

Ukrajinske sile naj bi poskušale vdreti tudi v Belgorod

Ukrajinske sile so po Kurski oblasti, kamor so nepričakovano vdrle na začetku meseca, poskušale vdreti tudi v sosednjo Belgorodsko oblast, je sporočil guverner te obmejne ruske oblasti Vjačeslav Gladkov. Kot je dejal, so razmere zahtevne, a pod nadzorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pojavile so se informacije, da poskuša sovražnik prebiti mejo Belgoroške oblasti," je na družbenem omrežju Telegram sporočil Gladkov in dodal, da so razmere po podatkih obrambnega ministrstva v Moskvi težke, vendar pod nadzorom. Prebivalce je pozval, naj ostanejo mirni in naj zaupajo le uradnim virom informacij.

Na kanalu na Telegramu, domnevno povezanem z ruskimi organi pregona, so se pred tem pojavile informacije, da poskušajo ukrajinske enote pri vasi Nehotejevka, ki leži tik ob meji med državama, vdreti v regijo. Ta je bila sicer od začetka vojne v Ukrajini že mnogokrat tarča ukrajinskega obstreljevanja in napadov z brezpilotnimi letalniki.

Belgorodska oblast meji na Kursko oblasto, kamor so ukrajinske sile nepričakovano vdrle na začetku meseca in zasedle določen del ozemlja. Ob tem so tudi okrepile napade na Belgorodsko oblast, kjer so oblasti sredi meseca razglasile izredne razmere in odredile več evakuacij.