Ukrajinski ujetnik po izmenjavi na neznani lokaciji v Ukrajini. Foto: Reuters
Ukrajinski ujetnik po izmenjavi na neznani lokaciji v Ukrajini. Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob izmenjavi dejal, da se je "danes domov vrnilo še 115 branilcev ukrajinske domovine", rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da se je "z ozemlja, ki ga nadzoruje režim v Kijevu, vrnilo 115 ruskih vojakov, ki so bili zajeti v Kurski oblasti".

To je prva takšna izmenjava, odkar je Ukrajina 6. avgusta nepričakovano napadla Kursko oblast, kar je bil največji napad tuje sile na rusko ozemlje po drugi svetovni vojni.

Vsi izpuščeni ruski vojaki so v Belorusiji in se bodo vrnili v Rusijo na zdravljenje in rehabilitacijo.

Po navedbah ukrajinskega komisarja za človekove pravice Dmitra Lubinca je 82 izmenjanih Ukrajincev leta 2022 branilo Mariupol.

Zunanje ministrstvo Združenih arabskih emiratov je v izjavi za javnost zatrdilo, da so "uspešno posredovali pri novi izmenjavi ujetnikov med Rusko federacijo in Republiko Ukrajino, ki je prinesla izpustitev 230 ujetnikov".

To je že sedma izmenjava, pri kateri je sodeloval ZAE. Ministrstvo za zunanje zadeve ZAE-ja je potrdilo svojo vlogo pri izmenjavi in sporočilo, da je doslej posredovalo pri izmenjavi 1.788 ujetnikov.

Abu Dabi, ki je zaveznik ZDA, je od začetka vojne ohranjal stike z Moskvo, vendar je tudi okrepil vezi s Kijevom.