Prebivalci Hersona, evakuirani na Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Foto: EPA
Prebivalci Hersona, evakuirani na Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Foto: EPA

Sistem zračne obrambe je bil aktiviran, so sporočile oblasti v glavnem mestu, kjer je bilo po navedbah svetovalca ukrajinskega predsedniškega urada Oleksija Arestoviča prestreženih pet raket, usmerjenih proti Kijevu.

Napade na Kijev je potrdil tudi tamkajšnji župan Vitalij Kličko. "Alarmi za zračne napade se nadaljujejo," je zapisal na svojem kanalu na družbenem omrežju Telegram in meščanom svetoval, naj ostanejo v zakloniščih.

Ruska vojska vse pogosteje napada ukrajinsko civilno infrastrukturo, vključno z elektrarnami, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je pred kratkim dejal, da je bilo uničenih že približno 40 odstotkov energetske infrastrukture v državi.

"Agresor še naprej ustrahuje našo državo. V noči s petka na soboto je sovražnik izvedel obsežen napad s 36 raketami, od katerih je bila večina sestreljena. To so podli napadi na kritične objekte. Tipična taktika teroristov," je Zelenski danes o ruskih napadih zapisal na družbenih omrežjih.

Ruski napadi na energetsko infrastrukturo povzročajo električne mrke po vsej državi. Foto: Reuters
Ruski napadi na energetsko infrastrukturo povzročajo električne mrke po vsej državi. Foto: Reuters

Težave pri oskrbi z energijo in vodo

Viri blizu Kremlja so danes našteli skupno 12 mest in regij, ki so bili napadeni, vključno z regijama Dnepropetrovsk in Lvov. Ukrajinske oblasti so medtem znova poročale o težavah z oskrbo z energijo in vodo.

Po navedbah državnega energetskega operaterja Ukrenergo so bili napadi usmerjeni predvsem v energetsko infrastrukturo v zahodnih regijah Ukrajine, uradniki v več ukrajinskih regijah pa so poročali o izpadih električne energije.

Ruske sile so "izvedle še en raketni napad na energetske objekte glavnih omrežij v zahodnih regijah Ukrajine". "Obseg škode je primerljiv s posledicami napada 10. in 12. oktobra ali pa ga lahko celo preseže," je na družbenih omrežjih sporočil Ukrenergo.

Po napadih na energetske objekte po vsej državi je brez elektrike ostalo več kot milijon gospodinjstev, je sporočil namestnik vodje urada ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko.

"Do zdaj je bilo 672.000 naročnikov odklopljenih v regiji Hmelnicki, 188.400 v regiji Mikolajiv, 102.000 v regiji Volin, 242.000 v regiji Čerkasi, 174.790 v regiji Rivne, 61.913 v regiji Kirovograd in 10.500 v regiji Odesa," je zapisal.

Premier prosi Zahod za dodatno pomoč

Ukrajinski premier Denis Šmigalj je ob tem opozoril, da bi lahko okrnjena oskrba z elektriko in vodo ter težave z ogrevanjem privedle do povečanega števila beguncev, ki bi iz Ukrajine bežali v EU.

Zahodne zaveznice je zaprosil za mobilno opremo za proizvodnjo električne energije in toplote ter opremo za čiščenje vode. "Gorivo za generatorje je trenutno še vedno na voljo, vendar bo v primeru obsežnih izpadov električne energije in ogrevanja Ukrajina potrebovala več, vključno z uvozom električne energije z Zahoda," je še dejal Šmigalj.

Šmigalj je medtem Nemčijo zaprosil za čimprejšnjo vojaško pomoč. Kot je poudaril za nedeljsko izdajo nemškega časopisa Frankfurter Allgemeine Zeitung, Ukrajina nestrpno čaka na strelivo, ki ga potrebuje takoj. "Gre za vprašanje nekaj dni," je dejal. V državi po njegovih besedah nujno potrebujejo tudi motilce signala, s katerimi bi se zoperstavili vsakodnevnim ruskim napadom z brezpilotnimi letalniki iranske izdelave.

Ob tem je pohvalil nemške sisteme protizračne obrambe Iris-T, ki jih v Ukrajini zdaj uporabljajo in so, kot je dejal, "že rešili številna življenja".

Iran zavrača pozive k preiskavi glede brezpilotnih letalnikov

Iran je ostro obsodil poziv Francije, Nemčije in Združenega kraljestva, naj ZN preiskuje navedbe, da Rusija v napadih v Ukrajini uporablja brezpilotne letalnike iz Irana. Iransko zunanje ministrstvo sporoča, da so te obtožbe "lažne in neutemeljene". Teheran namreč zanika, da je Rusiji dobavil brezpilotne letalnike.

Ukrajina sicer pravi, da Rusija uporablja iranske letalnike Šahed-136, ki se zaletijo v tarčo in eksplodirajo. Omenjene tri evropske države sporočajo, da uporaba teh letalnikov krši resolucijo ZN-a 2231, ki potrjuje jedrski sporazum z Iranom iz leta 2015, poroča Al Džazira.

Bo Berlin močno povečal pomoč?

Nemški ministrici za obrambo Christine Lambrecht in za zunanje zadeve Annalena Baerbock predlagata več kot trikratno povečanje sredstev za vojaško pomoč Ukrajini v nemškem proračunu za prihodnje leto.

V pismu finančnemu ministru Christianu Lindnerju, ki ga je na vpogled dobila nemška tiskovna agencija DPA, ministrici predlagata povečanje vsote s predvidenih 697 milijonov evrov na 2,2 milijarde evrov. Pozivata tudi k povečanju predvidenega prevzema obveznosti s 100 milijonov na milijardo evrov.

Samo tako bo lahko Nemčija držala svojo obljubo o nadaljevanju obsežne podpore Ukrajini, v pismu, označenem s stopnjo zaupnosti "podatki za uradno uporabo", opozarjata ministrici. "Tudi naši zavezniki in partnerji to pričakujejo," dodajata.

Napadi v Rusiji

O zračnih napadih pa so danes poročale tudi oblasti v ruski regiji Belgorod ob meji z Ukrajino. V napadih sta bila ubita dva civilista, je sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov. Po njegovih besedah je ob ukrajinskem obstreljevanju civilne infrastrukture v ruskem mestu Šebekino skoraj 15.000 ljudi ostalo brez elektrike.

Poziv k evakuaciji v Hersonu pod rusko okupacijo

Proruske oblasti v južni ukrajinski regiji Herson, ki si jo je pred kratkim priključila Rusija, so medtem odredile takojšnjo evakuacijo prebivalcev istoimenskega glavnega mesta regije zaradi napredujoče protiofenzive ukrajinskih sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zaradi napetih razmer na fronti, povečane nevarnosti množičnega obstreljevanja mesta in nevarnosti terorističnih napadov morajo vsi civilisti nemudoma zapustiti mesto in prečkati reko Dneper," so na družbenih omrežjih zapisale proruske oblasti v Hersonu.

Ukrajinska protiofenziva v Hersonu se tako uspešno nadaljuje, čeprav po navedbah ukrajinskih virov ruske sile prav tako povečujejo svojo prisotnost v regiji. Že več dni potekajo tudi evakuacije prebivalcev Hersona. Po mnenju Kijeva gre za prisilne deportacije, ne pa evakuacijo.

Ruske sile so spet raketirale infrastrukturo po vsej Ukrajini