Prizor iz okolice mesta Časiv Jar v Donecku na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters
Prizor iz okolice mesta Časiv Jar v Donecku na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters

Rusko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo v ukrajinskih napadih ranjenih 31 civilistov, vključno s šestimi otroki. Vršilec dolžnosti guvernerja Kurska Aleksej Smirnov je v torek dejal, da je bilo ubitih pet ljudi. Podatkov o žrtvah med vojaki ni.

Ruska nacionalna garda je sporočila, da je okrepila varnost okoli bližnje jedrske elektrarne Kursk in njenih štirih reaktorjev.

Po propadu ukrajinske protiofenzive leta 2023 so ruske sile v Ukrajini letos močno napredovale in od sredine junija zasedle še 420 kvadratnih kilometrov ozemlja, so sporočili v Moskvi.

Ukrajina pa je v torek izvedla vdor na rusko ozemlje. Kot je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, so se ukrajinske sile prebile severozahodno od mejnega mesta Sudža, 530 kilometrov jugozahodno od Moskve.

Ruski predsednik Vladimir Putin je to označil za "še eno večjo provokacijo režima v Kijevu".

Načelnik ruskega generalštaba Valerij Gerasimov je Putinu dejal, da so ruske sile ustavile prodor približno 1000 ukrajinskih vojakov. To je več kot trikrat večje število kot tisto, ki ga je v torek navedlo rusko obrambno ministrstvo. Gerasimov je dejal, da bo ruska vojska ukrajinske sile potisnila nazaj do meje.

Gerasimov je dejal, da so ukrajinske sile ustavili s pomočjo okrepitev in zračnih napadov, raket in topništvom.

Spopadi so potekali okoli Sudže, kjer je zadnja operativna točka za transport ruskega zemeljskega plina v Evropo prek Ukrajine.

Ukrajinska vojska se glede vdora ne oglaša. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski v svojem nočnem nagovoru v sredo napada ni omenil. Ta plinovod je v letu 2023 prenesel okoli 14,65 milijarde kubičnih metrov plina, kar je polovica ruskega izvoza plina v Evropo.

Washington je sporočil, da ni bil vnaprej seznanjen z vdorom v Rusijo. Ameriško zunanje ministrstvo je sporočilo, da Ukrajina ni kršila pravil, ki so jih glede uporabe ameriškega orožja na ruski strani meje postavile ZDA.

Nekateri ruski vojaški blogerji razmere v Kursku opisujejo hujše kot ruske oblasti. Nekateri pravijo celo, da je Ukrajina tam odprla novo fronto, pravijo tudi, da morda Kijev načrtuje napredovanje proti tamkajšnji jedrski elektrarni.

Spopadi v regiji Sumi

Medtem pa iz Ukrajine poročajo o okrepljenih spopadih v ukrajinski Sumski oblasti, ki leži ob ruski regiji Kursk. Ukrajinski generalštab je sporočil, da so ruske sile uporabile letala, helikopterje in težko orožje, a da "niso dosegle napredka" in so "utrpele hude izgube".

Ukrajinske zračne sile so v četrtek sporočile, da so sestrelile dve od štirih raket in vse štiri brezpilotne letalnike, ki jih je Rusija izstrelila ponoči. Rusija naj bi izstrelila rakete Kh-59 in Iskander-M.