Ukrajinski vojaki po vrnitvi iz Kurske oblasti. Foto: AP
Ukrajinski vojaki po vrnitvi iz Kurske oblasti. Foto: AP

Guverner Kurske oblasti Aleksej Smirnov je sporočil, da so na varno preselili še 20.000 ljudi, ki živijo v okrožju Gluškov. Po podatkih ruskih oblasti so zaradi spopadov med ruskimi in ukrajinskimi vojaki iz obmejnih regij do zdaj evakuirali že več kot 200.000 ljudi.

Tako v Kursku kot v sosednji oblasti Belgorod so razglasili izredne razmere. Poleg tega pa je Rusija v regiji Brjansk razglasila območje protiterorističnih operacij.

Ruski minister za izredne razmere Aleksander Kurenkov je dejal, da razmere ostajajo "zapletene in napete" tudi v Belgorodu. "Zaradi terorističnih napadov ukrajinskih oboroženih sil je v Belgorodski oblasti uničenih veliko stanovanjskih zgradb in infrastrukturnih objektov. Več ljudi je umrlo ali je ranjenih," je dejal.

Ruska vojska je nato sporočila, da je ponovno zavzela vas Krupets v regiji Kursk. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da ruske sile nadaljujejo z "odvračanjem poskusa vdora ukrajinskih oboroženih sil", ki se je začel pred več kot tednom dni. Z uporabo letal, topništva in brezpilotnih letal so ruske sile "odbile zadnje napade sovražnika", vključno s poskusi preboja globlje na rusko ozemlje z uporabo mobilnih skupin, so sporočili v Moskvi.

Rusko obrambno ministrstvo je predtem sporočilo, da so njihove sile nad rusko regijo Belgorod sestrelile ukrajinske brezpilotne letalnike in da so njihovi bombniki napadli ukrajinske položaje v Kurski oblasti. Ob tem so zatrdili, da ukrajinski vdor na rusko ozemlje ne bo spremenil poteka vojne. General Apti Alaudinov je dejal, da je mejo prečkalo 12.000 ukrajinskih vojakov.

Zelenski trdi, da ukrajinska vojska napreduje

Ukrajinska vojska je šestega avgusta sprožila največji napad kakšne tuje vojske na rusko ozemlje po drugi svetovni vojni. Po trditvah Kijeva frontna črta poteka okoli 18 kilometrov od meje na ruskem ozemlju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo zatrdil, da je ukrajinska vojska v Kurski oblasti napredovala en do dva kilometra v notranjost Rusije. Neki ukrajinski uradnik pa je dejal, da je Kijev oblikoval varovalni pas, da bi zaščitil svoje prebivalstvo pred napadi.

Zelenski je ob tem poudaril, da ukrajinski vojaki na ruskem ozemlju spoštujejo mednarodno humanitarno pravo. Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk pa je v sredo napovedala, da bo ukrajinska vojska v Kursku odprla humanitarni koridor za evakuacijo civilistov tako v Rusijo kot v Ukrajino. Prav tako bo na območje omogočila vstop vsem humanitarnim organizacijam.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov govori z evakuiranimi. Foto: Reuters
Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov govori z evakuiranimi. Foto: Reuters

Moskva ne verjame, da Zahod ni vpleten

Zahodne države ves čas ponavljajo, da niso bile obveščene o načrtih Kijeva za vdor v Rusijo. Ruski uradniki njihovim besedam ne verjamejo. "Seveda so vpleteni," je dejala ruska poslanka Marija Butina. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je v ponedeljek dejal, da skuša Ukrajina "s pomočjo svojih zahodnih gospodarjev" izboljšati svoj pogajalski položaj pred morebitnimi mirovnimi pogovori.

Moskva poroča tudi o intenzivnih bojih v Ukrajini. Rusko obrambno ministrstvo je zatrdilo, da so njihove enote na več bojiščih izboljšale svoje položaje. Ruska vojska, ki je leta 2022 sprožila invazijo v Ukrajini, nadzoruje 18 odstotkov ozemlja Ukrajine.

V ruskih obmejnih krajih nove evakuacije