Poškodovana stanovanjska stavba v Kursku, ki jo je po ruskih trditvah uničil sestreljen ukrajinski izstrelek. Foto: Reuters
Poškodovana stanovanjska stavba v Kursku, ki jo je po ruskih trditvah uničil sestreljen ukrajinski izstrelek. Foto: Reuters

"Smo v ofenzivi. Cilj je raztegniti položaje sovražnika, povzročiti čim večje izgube in destabilizirati razmere v Rusiji, saj ni sposobna zaščititi lastne meje," je dejal neimenovani ukrajinski uradnik. Po ruskih trditvah je na ruskem ozemlju okoli tisoč ukrajinskih vojakov, ukrajinski uradnik pa je po poročanju Guardiana zatrdil: "Veliko več jih je. Na tisoče."

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred tem prvič potrdil vdor ukrajinske vojske na rusko ozemlje v Kurski oblasti.

Ukrajina je namreč v torek izvedla presenetljiv napad na to rusko ozemlje, zaradi česar je Moskva na območje poslala okrepitve, a spopadi se vseeno še nadaljujejo. Zaradi ukrajinskega vdora je Rusija v treh obmejnih oblasteh – Kurski, Belgorodski in Barjanski – uvedla protiteroristični režim.

Ukrajinska vojska je pri napadu na Rusijo uporabila tanke in oklepnike. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska je pri napadu na Rusijo uporabila tanke in oklepnike. Foto: Reuters

Vojaško prisotnost ob meji z Ukrajino je okrepila tudi tesna ruska zaveznica Belorusija, ki je Kijev obtožila kršitve beloruskega zračnega prostora.

V svojem rednem večernem nagovoru je Zelenski v soboto povedal, da se je o operaciji pogovarjal z vrhovnim poveljnikom ukrajinskih sil Oleksandrom Sirskim, ob tem pa obljubil, da bo zadostil pravici, potem ko je Rusija pred dvema letoma in pol napadla Ukrajino.

"Ukrajina dokazuje, da lahko zadosti pravici in izvaja potreben pritisk na agresorja," je dejal Zelenski in pojasnil, da ga je Sirski seznanil s potekom operacije, s katero so vojno potisnili na rusko ozemlje.

Ukrajinski predsednik je v zadnjih dneh le posredno namignil na napad v smeri Kurska, ko je v četrtkovem večernem nagovoru dejal, da bi morala Rusija, ki je prinesla vojno v Ukrajino, tudi sama čutiti posledice tega, kar je storila.

Putin vdor označil za provokacijo

Ruski predsednik Vladimir Putin je ukrajinski vdor v Kursk, ki je po mnenju poznavalcev pomenil kar presenečenje za Kremelj in ga ujel nepripravljenega, označil za veliko provokacijo.

Poveljnik ruskega generalštaba Valerij Gerasimov je v sredo sicer zatrdil, da so odbili napad ukrajinskih sil in ustavili njihovo napredovanje, a jim jih še zmeraj ni uspelo potisniti nazaj čez mejo.

Spopadi potekajo okoli 30 kilometrov od meje

Ruska vojska je nato sporočila, da ji je na več mestih uspelo zaustaviti napredovanje ukrajinskih enot v obmejni pokrajini Kursk. Moskva je ob tem zagrozila z ostrim odzivom na ukrajinske napade na rusko ozemlje. Kot je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi, je ruska vojska na več mestih zaustavila ukrajinsko napredovanje v zahodno pokrajino Kursk, pri čemer je poškodovala enote in opremo na območjih do 30 kilometrov od rusko-ukrajinske meje.

Po nekaterih poročilih naj bi ukrajinske sile zavzele mesto Sudža v Kurski oblasti. Foto: Reuters
Po nekaterih poročilih naj bi ukrajinske sile zavzele mesto Sudža v Kurski oblasti. Foto: Reuters

Ruske sile so "preprečile poskuse sovražnikovih mobilnih skupin z oklepnimi vozili, da bi se prebile globoko na rusko ozemlje", vključno v bližini vasi Tolpino, Juravli in Obči Kolodez, ki so približno 30 kilometrov zračne črte od meje z Ukrajino, je v izjavi navedlo ministrstvo.
Ruska vojska naj bi s tem posredno priznala, da so ukrajinske enote prodrle globlje na njeno ozemlje.

Ruska vojska je sporočila tudi, da je bilo napredovanje ukrajinskih enot v zadnjih 24 urah ustavljeno z letali, letalniki in topništvom ter napotitvijo rezervnih enot, razporejenih v ukrajinski Harkovski oblasti.

Iz regionalnega glavnega mesta Kursk so pred tem poročali, da je bilo v mestu ranjenih 13 ljudi, ko so na devetnadstropno stanovanjsko zgradbo padli deli sestreljene ukrajinske rakete.

Vršilec guvernerja Kurska Aleksej Smirnov je tamkajšnjim oblastem ukazal pospešitev evakuacije civilistov na ogroženih območjih, od koder so v soboto že evakuirali več kot 70.000 ljudi.

Moskva napovedala maščevanje

Moskva je medtem Kijevu obljubila maščevanje za ukrajinske čezmejne napade. Kot je dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova, lahko organizatorji in storilci teh zločinov tako v Ukrajini kot v tujini pričakujejo oster odgovor ruske vojske.

Zaharova je ob tem obsodila "teroristična dejanja, katerih cilj sta uničenje civilne infrastrukture in ustrahovanje civilistov", poroča AFP, ki dodaja, da je imela v mislih nočne napade z letalniki in raketami na Kursk in druga obmejna območja.

Zelenski: Vojno smo potisnili na ozemlje agresorja

V napadu na Kijev umrla oče in sin

Ruske sile so v nedeljo zgodaj zjutraj izvedle napad na Kijev in obmejno Sumsko oblast. V Kijevu so ostanki sestreljenega ruskega brezpilotnega letalnika padli na stanovanjsko hišo, pri čemer sta umrla štiriletni deček in njegov 35-letni oče.

"Rusija še naprej ubija ljudi," je ob tem na omrežju Telegram zapisal vodja kabineta predsednika države Andrij Jermak. "Treba je uničiti njeno vojaško infrastrukturo, saj sovražnik ne sprejme drugih argumentov," je še dodal.