Med tarčami ukrajinskega napada naj bi bila tudi vas Sudža v Kurski oblasti. Foto: Reuters
Med tarčami ukrajinskega napada naj bi bila tudi vas Sudža v Kurski oblasti. Foto: Reuters

Rusija je obtožila Ukrajino priprav na napad na njeno južno mejo, zato so na območje poslali dodatne enote, da bi ob podpori tankov pomagale odbiti napade.

"Po znatnih izgubah so se ostanki diverzantske skupine umaknili na ukrajinsko ozemlje," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo in pojasnilo, da je ruska vojska proti ukrajinskim diverzantom uporabila topništvo, bojna letala in brezpilotne letalnike.

Generalštab ruske vojske je v rednem poročilu v torek poročal o ruskih napadih na obmejne vasi, vendar pa ni omenil nobenega ukrajinskega napada na rusko ozemlje.

Po navedbah Moskve je v napadu sodelovalo 300 ukrajinskih borcev, ki so imeli tudi podporo 11 tankov in 20 oklepnikov. Tarča napada so bile ruske mejne enote v dveh naseljih v Kurski oblasti, ki meji na ukrajinsko Sumsko oblast.

Vršilec dolžnosti guvernerja Kurske oblasti Aleksej Smirnov je dejal, da so ruski vojaki in tajna služba FSB odvrnili ukrajinski napad, a razmere na meji ostajajo "težke".

Ukrajinska vojska je že večkrat za kratek čas vdrla v obmejne ruske oblasti, pri tem pa sta pogosto sodelovali dve protikremeljski oboroženi skupini, Legija Svoboda Rusije in Ruski prostovoljski korpus.