Povsem uničeno mesto Časiv Jar na vzhodu Ukrajine je še v rokah ukrajinskih sil, ki pa se spoprijemajo s prodiranjem ruske vojske. Foto: Reuters
Povsem uničeno mesto Časiv Jar na vzhodu Ukrajine je še v rokah ukrajinskih sil, ki pa se spoprijemajo s prodiranjem ruske vojske. Foto: Reuters

Ob obisku vojakov na območju blizu Harkova na severovzhodu Ukrajine, kjer je Rusija maja letos začela kopensko ofenzivo, je Zelenski dejal, da je tamkajšnja fronta "ena od zahtevnejših". V preteklih dneh je tam ukrajinska vojska po lastnih navedbah odbila šest ruskih napadov.

Harkov je drugo največje ukrajinsko mesto, ki je od meje z Rusijo oddaljeno le nekaj deset kilometrov in je že od začetka vojne stalno tarča napadov ruskih sil.

Medtem potekajo siloviti spopadi v vzhodni ukrajinski oblasti Doneck v okolici Pokrovska, ki je izrednega pomena za ukrajinsko vojsko, saj leži ob glavni cesti in predstavlja del oskrbovalne poti za vojaške postojanke v mestih Časiv Jar in Kostjantivka, ki sta še vedno v rokah ukrajinskih vojakov.

"Od danes je mesto oddaljeno 20 kilometrov od frontne črte," je za ameriški radio Free Europe povedal vodja vojaške uprave v Pokrovsku Sergij Dobriak, ki je pojasnil, da se veliko prebivalcev mesta nerado odloča za evakuacijo. Sam trenutno število prebivalcev ocenjuje na 60.000, med katerimi je 4000 otrok.

Številni prebivalci ukrajinskih mest, ki so tarča obstreljevanja ruske vojske, nočejo zapustiti svojih domov. Foto: Reuters
Številni prebivalci ukrajinskih mest, ki so tarča obstreljevanja ruske vojske, nočejo zapustiti svojih domov. Foto: Reuters

Po navedbah generalštaba ukrajinske vojske so spopadi pri Pokrovsku trenutno najhujši na vzhodu države in ukrajinska vojska je tam samo v zadnjih 24 urah odbila 52 ruskih napadov.

Severovzhodno od mesta so ruske sile napredovale še bližje glavni cesti, potem ko so v soboto prevzele nadzor nad vasjo Lozuvacke.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ruske sile zavzele tudi vasi Progres, Jevgenivka in Vovče, ki ležijo vzhodno od Pokrovska. Gre za tri od približno desetih vasi, ki so jih na tem območju v zadnjem mesecu zasedli ruski vojaki. Progres in Jevgenivka ležita 30 kilometrov vzhodno od Pokrovska.

Regionalni guverner Donecka je dejal, da so bili najmanj trije ljudje ubiti, še trije pa ranjeni v ruskem obstreljevanju Torecka, še enega mesta, ki se v zadnjih tednih otepa hudih spopadov.

Rusija, ki je vojno v Ukrajini začela februarja 2022, še vedno zaseda skoraj petino Ukrajine. Ukrajinske sile so že na začetku vojne ruskim silam preprečile zavzetje Kijeva in pozneje leta 2022 znova zavzele ozemlja na vzhodu in jugu. Toda od neuspele protiofenzive leta 2023 so ukrajinske letos večinoma v defenzivi.