Ruski predsednik je napovedal povračilne ukrepe, če bodo na nemškem ozemlju nameščene ameriške rakete. Foto: Reuters
Ruski predsednik je napovedal povračilne ukrepe, če bodo na nemškem ozemlju nameščene ameriške rakete. Foto: Reuters

Putin je v govoru ob dnevu ruske mornarice dejal, da so seznanjeni z načrti ZDA in Nemčije o namestitvi ameriških raket dolgega dosega, kot so rakete SM-6 in tomahawk, na nemškem ozemlju, kar po njegovih besedah pomeni, da bodo pomembni ruski vojaški objekti na dosegu ameriških raketnih sistemov.

ZDA in Nemčija sta se ob robu julijskega vrha zveze Nato v Washingtonu zavezali, da bosta po letu 2026 začeli nameščanje ameriških raketnih zmogljivosti dolgega dosega na nemškem ozemlju, s čimer želita pokazati svojo zavezanost obrambi Evrope v času ruske vojne v Ukrajini.

Moskva je takrat napovedala "vojaški odgovor" in dejanja zveze Nato označila za resno grožnjo ruski nacionalni varnosti.

V govoru mornarjem iz Rusije, Kitajske, Alžirije in Indije v Sankt Peterburgu je Putin posvaril ZDA, da s tem korakom tvegajo sprožitev raketne krize v slogu hladne vojne.

Ruska mornarica je na paradi v Sankt Peterburgu pokazala svoje ladjevje. Foto: Reuters
Ruska mornarica je na paradi v Sankt Peterburgu pokazala svoje ladjevje. Foto: Reuters

"Te rakete, ki bodo v prihodnosti morda opremljene z jedrskimi konicami, bodo lahko v desetih minutah dosegle cilje na našem ozemlju," je pojasnil ruski predsednik in napovedal povračilne ukrepe, kot je dejal, zaradi dejanj ZDA in njihovih satelitov v Evropi ter drugih delih sveta.

Putin je dejal, da ZDA podpihujejo napetosti s premeščanjem raketnih sistemov typhon na Dansko in Filipine, ameriške načrte pa primerjal z odločitvijo Nata, da leta 1979 v Zahodni Evropi namesti raketne sisteme Pershing II.

Ukrajinski napad na skladišče nafte v Rusiji

Iz ruske pokrajine Kursk, ki meji na Ukrajino, poročajo o napadih ukrajinskih brezpilotnih letalnikov, zaradi katerih so zagoreli trije rezervoarji v skladišču nafte. Kot je povedal guverner regije Aleksej Smirnov, v napadu na skladišče nafte ni bil nihče poškodovan, je pa bil en človek ranjen, ko so brezpilotna letala zadela stanovanjske objekte v regiji.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ruski sistemi zračne obrambe nad Kurskom uničili dve brezpilotni letali.