Zelenski pred letalom F-16. Foto: Reuters
Zelenski pred letalom F-16. Foto: Reuters

Zelenski je na slovesnosti ob dnevu ukrajinskih zračnih sil na kraju, ki ga iz varnostnih razlogov niso razkrili, letala pokazal novinarjem in dejal, da jih že uporabljajo v operacijah v državi.

"Zdaj je to realnost, realnost na našem nebu. Letala F-16 so v Ukrajini," je v letalskem oporišču izjavil Zelenski, ki ni razkril števila letal, ki jih je prejel Kijev. Dejal je le, da jih ni dovolj in da čakajo na dodatne dobave.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni razkril, koliko ukrajinskih pilotov se je na Zahodu usposobilo za upravljanje in vzdrževanje teh letal. Povedal ni niti, kdaj so letala prispela v Ukrajino in katere zahodne države so jih poslale.

"Pozitivno je, da pričakujemo dodatna letala F-16" in da se "veliko naših fantov usposablja", je še dejal Zelenski in povedal, da so ukrajinski piloti z njimi že začeli leteti na operacijah v Ukrajini, poroča Reuters.

Novinarji AFP-ja so med slovesnostjo opazili vsaj dve letali F-16, ki sta leteli nad prizoriščem. Na tleh za Zelenskim pa sta bili še dve sivi letali, podobni F-16, ki sta bili delno pokriti z maskirno mrežo, na njunih repih pa je bil ukrajinski grb.

Ukrajinski letali F-16. Foto: Reuters
Ukrajinski letali F-16. Foto: Reuters

Da je Ukrajina prejela prva letala F-16, je že v četrtek poročal portal Bloomberg, ki je navedel neimenovanega ameriškega predstavnika. Takrat tega uradno ni potrdil nihče.

Ukrajina že od začetka ruske invazije februarja 2022 prosi zahodne zaveznice za bojna letala F-16 ameriške izdelave v upanju, da ji bodo zagotovile boljšo zaščito pred ruskim bombardiranjem. Zdaj ima namreč šibko floto zastarelih letal MiG-29 iz sovjetskega obdobja in reaktivnih letal Suhoj, za katera med drugim tudi težko dobi rezervne dele. Letala F-16 pa se že desetletja ponašajo s svojo natančnostjo, hitrostjo in dosegom.

Ameriški predsednik Joe Biden je avgusta lani zavezniškim državam dal zeleno luč za dobavo v ZDA izdelanih letal Ukrajini. Več članic Nata jih je obljubilo Ukrajini, medtem ko zanje urijo ukrajinske pilote.

V času silovitih ruskih zračnih napadov na Ukrajino v zadnjih mesecih je Zelenski v pogovorih z zavezniki redno poudarjal potrebo po boljši zračni obrambi.

Maja je sicer v pogovoru za AFP povedal, da potrebujejo približno 130 letal F-16, da bi lahko parirali ruskim zračnim silam. Zaveznice pa so Kijevu obljubile manj kot sto teh letal, ki jih bodo večino verjetno dostavile v nekaj letih in po obsežnem usposabljanju ukrajinskih pilotov.

Moskva je sicer že napovedala, da bo vsa letala F-16 sestrelila, in presodila, da ne bodo imela vpliva na dogajanje na bojišču.

Podmornica Rostov na Donu leta 2022, ko je plula skozi Bosporsko ožino pri Carigradu. Foto: EPA
Podmornica Rostov na Donu leta 2022, ko je plula skozi Bosporsko ožino pri Carigradu. Foto: EPA

Poročilo o uničeni ruski podmornici

"Rad bi se zahvalil vsakemu našemu vojaku posebej in vsem, ki delajo v naši obrambni industriji, za napade na ruska letališča, skladišča in naftne rafinerije," je dejal Zelenski.

Ukrajinske sile so namreč v noči na soboto z brezpilotniki na jugu Rusije napadle več skladišč goriva in letališče Morozovsk, o napadih z brezpilotniki so poročali tudi iz drugih ruskih pokrajin.

"Vsak napad, ki ponudi učinkovit odgovor na ruske bombe, ki uniči rusko logistiko in ruska oporišča, pomeni, da okupatorju otežimo delo. Vsak tak napad malo prispeva, da se bo ta vojna pravično končala," je dodal Zelenski.

Ukrajinska vojska pa je sporočila tudi, da je v pristanišču Sevastopol na Krimskem polotoku, ki je pod ruskim nadzorom, potopila rusko podmornico Rostov na Donu. "Ruska podmornica je zdaj na dnu Črnega morja," je na omrežju X zapisalo ukrajinsko obrambno ministrstvo. Gre za podmornico Rostov na Donu, ki je čakala v pristanišču. Izdelana je bila leta 2014. To je bila ena izmed štirih podmornic, ki jih upravlja ruska črnomorska flota in s katere lahko izstreljujejo manevrirne rakete Kalibr.

Rusko obrambno ministrstvo novice o potopitvi podmornice ni komentiralo.

Podmornico so leta 2014 izdelali v ladjedelnici v St. Peterburgu. Foto: EPA
Podmornico so leta 2014 izdelali v ladjedelnici v St. Peterburgu. Foto: EPA

Britanski obveščevalci so že lani septembra poročali o tem, da je podmornica Rostov na Donu v enem izmed napadov, ko je bila na vzdrževanju v pristanišču v Sevastopolu, "verjetno utrpela veliko škodo". Po trditvah ukrajinske mornarice je ruska vojska plovilo nato popravila, nedavno pa so v Črnem morju znova preizkušali njegove zmogljivosti.

Po podatkih Kijeva je vrednost podmornice 300 milijonov dolarjev, piše BBC. "Uničenje podmornice Rostov na Donu je znova dokazalo, da v ukrajinskih ozemeljskih vodah Črnega morja ni varnega prostora za rusko floto," je v soboto zapisal generalštab ukrajinske vojske.

Po trditvah Kijeva so bili napad na pristanišče v Sevastopolu poškodovani tudi štirje sistemi zračne obrambe S-400, poroča Al Džazira.

Že več napadov na rusko črnomorsko ladjevje

To je bil zadnji izmed več napadov na ruske pomorske sile v Sevastopolu v zadnjih mesecih. Marca je Ukrajina sporočila, da je v tem pristaniškem mestu zadela dve ruski desantni ladji in patruljno plovilo.

Od februarja leta 2022, ko je Rusija sprožila ofenzivo na Ukrajino, pa Kijev trdi, da je hudo poškodoval ali potopil najmanj 15 ruskih vojaških ladij, vključno z ladjo Moskva, ki je veljala za paradnega konja črnomorske flote.

Prejšnji teden je ukrajinska vojska tudi sporočila, da je bila Moskva zaradi ponavljajočih se napadov prisiljena umakniti vsa svoja plovila iz Azovskega morja. Ruska obveščevalna služba pa je nedavno sporočila, da je preprečila ukrajinski načrt za uničenje njene zadnje preostale letalonosilke Admiral Kuznecov. Ladja, ki je bila splavljena leta 1985, je od leta 2018 v popravilu.

Ukrajinski vojak v bližini frontne črte pri Časiv Jaru. Foto: AP
Ukrajinski vojak v bližini frontne črte pri Časiv Jaru. Foto: AP

Ruska vojska počasi napreduje na vzhodu Ukrajine

Rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da so ruske sile zasedle vas Novoselivka Perša v Doneški oblasti na vzhodu Ukrajine. Vas leži okoli 20 kilometrov severozahodno od mesta Avdijivka, ki so ga ruske sile zavzele februarja. Ruska vojska tako še naprej napreduje na vzhodni fronti in skuša zavzeti pomembno mesto Časiv Jar, kljub napredku pa pomembnejšega preboja za zdaj ni dosegla.

Rusija je v zadnjih tednih zavzela več vasi v Doneški oblasti na vzhodu Ukrajine – številne od njih sicer obsegajo le nekaj ulic in hiš. Med drugim naj bi Rusi na več mestih prečkali kanal Siverski Donec–Donbas, približno 130 kilometrov dolg kanal na vzhodu Ukrajine, ki je dolgo predstavljal linijo obrambe za ukrajinske sile. ISW je v soboto v rednem poročilu zapisal, da ruske enote na več mestih že delujejo zahodno od kanala.

Ukrajinske oblasti v Donecku so zaradi vsakodnevnih ruskih napadov danes na območju blizu krajem, ki so jih zavzele ruske sile, odredile evakuacijo otrok. Guverner Donecka Vadim Filaškin je pojasnil, da gre za skupno 744 otrok z družinami, in navedel seznam krajev, iz katerih jih bodo evakuirali. Med njimi je tudi mesto Novogrodivka, ki je okoli 20 kilometrov oddaljena od danes zavzete vasi Novoselivka Perša, poroča AFP.

Generalštab ukrajinskih oboroženih sil je do zdaj v poročilih o stanju na fronti omenjal le, da v okolici Časiv Jara potekajo intenzivni spopadi. Mestece, ki je imelo pred izbruhom vojne približno 12.000 prebivalcev, predstavlja varovalko za več mest v ukrajinskem zaledju, kot sta Kostjantinivka in Kramatorsk.

Ukrajinska vojska se na vzhodu in jugu države že dalj časa brani in se je morala v zadnjih tednih na več mestih umakniti s položajev. Ko je Rusija maja odprla drugo fronto v bližini mesta Harkov na severovzhodu, je bila Ukrajina prisiljena tja prerazporediti svoje enote, ki zdaj manjkajo na drugih delih fronte. Kljub temu pa ruska vojska v poletni ofenzivi do zdaj ni dosegla večjega preboja.

Predtem so Rusi dodali, da je ukrajinski napad z brezpilotniki v mestu Šebekino v ruski oblasti Belgorod zahteval eno žrtev med civilisti.