Ruske sile naj bi izvajale obsežno protiofenzivo proti ukrajinski vojski v ruski Kurski oblasti. Fotografija je simbolična. Foto: AP
Ruske sile naj bi izvajale obsežno protiofenzivo proti ukrajinski vojski v ruski Kurski oblasti. Fotografija je simbolična. Foto: AP

Major general Apti Alaudinov, ki poveljuje čečenskim posebnim enotam Ahmat, ki se bojujejo v Kursku, je dejal, da so ruske sile osvobodile okoli deset naselij v Kursku, poroča ruska tiskovna agencija TASS.

"Položaj je za nas dober," je dejal Alaudinov, ki je tudi namestnik vodje vojaškopolitičnega oddelka ruskega obrambnega ministrstva. Po njegovih besedah so ruske sile v ofenzivi.

Da so ruske sile sprožile večjo protiofenzivo, so dejali tudi trije vplivni promoskovski vojaški blogerji.

Reuters poudarja, da poročil o bojišču ni mogel preveriti. Ukrajina se glede tega ni oglasila.

Ukrajinska vojska je 6. avgusta z več tisoč vojaki ob podpori brezpilotnih letalnikov in s težko oborožitvijo sprožila vdor v Rusijo, v Kursko oblast.

Prejšnji teden je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da ukrajinske sile nadzirajo 100 naselij v oblasti Kursk in več kot 1300 kvadratnih kilometrov ozemlja.

Biden: Proučujemo odpravo omejitev

Medtem je predsednik ZDA Joe Biden v torek namignil, da bi Washington lahko odpravil omejitve, ki Ukrajini preprečujejo uporabo ameriških raket dolgega dosega proti Rusiji.

"Trenutno to proučujemo," je ob odhodu v New York Biden odgovoril na novinarsko vprašanje, ali bo Ukrajini ukinil omejitve za uporabo orožja dolgega dosega.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v preteklosti dal vedeti, da bi odprava omejitev za uporabo ameriških raket lahko povzročila zelo resne težave.

Predtem so pomembni politiki iz vrst republikancev v torek v pismu pozvali Bidnovo administracijo, naj Ukrajini dovoli namestitev raketnih sistemov dolgega dosega proti ciljem v Rusiji. Pri tem so menili, da bi morale ZDA to storiti že zdavnaj. Pismo je med drugim podpisal predsednik odbora za zunanje zadeve v predstavniškem domu ameriškega kongresa Michael McCaul, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

ZDA uporabo svojega orožja proti Rusiji trenutno omejujejo na obrambo pred rusko ofenzivo na vzhodno ukrajinsko mesto Harkov. Ukrajina že dlje časa prosi za odpravo ameriških omejitev, češ da je to edini način za dostop do ruskih vojaških letališč, s katerih lahko vzletijo ruska vojaška letala, ki izvajajo napade v Ukrajini.

Blinken in Lammy v Kijevu

V Kijev sta medtem prispela ameriški in britanski zunanji minister, Antony Blinken in David Lammy, ki se bosta srečala tudi z Zelenskim.

Blinken je dejal, da je eden od ciljev obiska neposredno od ukrajinskega vodstva slišati, kakšni so cilji Kijeva in kako mu zaveznice lahko pomagajo.

Med obiskom v Združenem kraljestvu v torek je ameriški minister očital Iranu, da Rusiji dobavlja balistične rakete, in dejal, da bi jih lahko v nekaj tednih uporabili proti Ukrajincem. Lammy je iransko potezo označil za pomembno in nevarno stopnjevanje.