Sirski je februarja letos na položaju vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske zamenjal Valerija Zalužnega. Foto: Reuters
Sirski je februarja letos na položaju vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske zamenjal Valerija Zalužnega. Foto: Reuters

"Razmere so težke na območju sovražnikovega glavnega napada, toda vse potrebne odločitve na vseh ravneh se sprejemajo brez odlašanja," je dejal.

Kot navaja Reuters, Sirski ni navedel točne lokacije glavne ruske ofenzive, že prej pa sta on in predsednik Volodimir Zelenski dejala, da ruske sile napadajo strateško pomembno mesto Pokrovsk, kjer je logistično središče ukrajinske vojske. Syrskyi je prejšnji teden dejal, da je preživel več dni na vzhodni fronti v bližini Pokrovska in tamkajšnje boje opisal kot "izjemno težke".

Rusija, ki je od začetka svoje obsežne invazije februarja 2022 zavzela dele vzhodne Ukrajine, tam še naprej prodira, boji so hudi. V Moskvi trdijo, da je ruska vojska dosegla velik napredek in se prebila skoraj do mesta Pokrovsk, v Kijevu se bojijo, da bi se ob izgubi strateško pomembnega mesta frontna črta premaknila globlje v notranjost Ukrajine.

Ruski napadi se nadaljujejo

V ruskem bombardiranju na regijo Sumi je bil ubit en civilist, štirje pa so bili ranjeni, je v nedeljo sporočila lokalna ukrajinska uprava. "Ponoči in zjutraj so Rusi izvedli 18 obstreljevanj obmejnih ozemelj in naselij v regiji Sumi. Zaznanih je bilo 47 eksplozij," je sporočila uprava na Telegramu.

Rusko ministrstvo: Sestrelili smo najmanj 158 ukrajinskih brezpilotnikov

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je zračna obramba ponoči sestrelila najmanj 158 ukrajinskih brezpilotnikov. V soboto so ukrajinski brezpilotniki zadeli dve ruski naftni skladišči v regijah Rostov in Kirov. Večino brezpilotnih letalnikov so uničili nad obmejnimi regijami, nekateri so leteli tudi proti prestolnici.

Župan Moskve Sergej Sobjanin je sporočil, da je zračna obramba sestrelila devet brezpilotnikov, ki da so leteli proti prestolnici, poroča portal ruske tiskovne agencije Tass. Sobjanin je dejal, da je več brezpilotnih letal ciljalo na moskovsko rafinerijo in povzročilo požar v "ločenem tehničnem prostoru" v tovarni. Državna tiskovna agencija TASS je kasneje po navedbah nujnih služb sporočila, da so požar omejili.

Obrambno ministrstvo je navedlo, da so največ (122) brezpilotnih letalnikov sestrelili nad obmejnimi Kursko, Brjansko, Voroneško in Belgorodsko oblastjo.

O uničenih dronih so poročale tudi oblasti iz Lipeške, Rjazanske in Orjolske oblasti, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Poročil o morebitnih žrtvah ali škodi še ni.

Kijev skrbi potencialni padec Pokrovska