Ukrajinski vojaki poslušajo nagovor Zelenskega. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki poslušajo nagovor Zelenskega. Foto: Reuters

V pogovoru za BBC je poudaril, da bo vojaška pomoč zagotovila preživetje Ukrajine kot suverene države in prisilila Rusijo k pogajanjem.

Ruski program delne mobilizacije, odrejen septembra, je pokazal, da Moskva trenutno nima želje po končanju vojne, je dejal Stoltenberg.

"Ukrajinske sile so imele zagon več mesecev, vemo pa tudi, da je Rusija mobilizirala veliko več sil, številne od njih zdaj urijo. Vse to kaže, da so pripravljeni nadaljevati vojno in morebiti tudi sprožiti novo ofenzivo," je dodal.

Zelenski: "Nimamo druge možnosti, kot da zmagamo."

"Borimo se in se bomo še naprej borili," je v novoletnem nagovoru k boju za zmago pozval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ruski predsednik Vladimir Putin je pozval rojake k dolžnosti za Rusijo, vojno pa označil kot boj za obstanek.

V 17-minutnem nagovoru se je Zelenski spomnil nekaterih najbolj dramatičnih trenutkov vojne, ki traja od 24. februarja. "Rekli so nam: 'Nimate druge izbire, kot da se predate.' Mi pravimo: 'Nimamo druge možnosti, kot da zmagamo.'"

To leto je zlomilo naša srca. Izjokali smo vse solze. Izkričali smo vse molitve.

Volodimir Zelenski

Zelenski je v poslanici posebej poudaril uspehe vojakov, ki da se od prvih dni vojne uspešno upirajo "drugi vojski sveta". Ob tej priložnosti je spomnil tudi na civiliste, ki so se na različne načine uprli ruski agresiji. "Vsak izmed nas je borec," je poudaril Zelenski. "Borimo se kot moštvo – celotna država, vse naše regije. Vse vas občudujem," je še dodal Zelenski.

Obljubil je, da bodo vrnili ozemlja, ki jih je Moskva septembra enostransko priključila. "Nemogoče je pozabiti. In nemogoče je oprostiti. Toda mogoče je zmagati," je bil odločen.

Le nekaj minut po objavi njegovega govora nekaj minut pred polnočjo je bilo po Kijevu in drugih krajih v Ukrajini znova slišati številne eksplozije.

Putin je prekinil svojo tradicijo in ni imel letnega nagovora v Kremlju, temveč se je obdal z vojaki. Foto: Reuters
Putin je prekinil svojo tradicijo in ni imel letnega nagovora v Kremlju, temveč se je obdal z vojaki. Foto: Reuters

Putin je v nagovoru dejal, da je bilo 2022 leto, ki je "jasno ločilo pogum in herojstvo od izdaje in strahopetnosti". Ob tem se je tudi zahvalil ruskim vojakom, a je hkrati od njih zahteval še več. "Glavna stvar je usoda Rusije. Obramba naše matere domovine je naša sveta dolžnost do naših prednikov in zanamcev. Moralna in zgodovinska pravičnost je na naši strani."

Znova se je ponovil, da je namera Zahoda z izrabo Kijeva uničiti Rusijo, in se zavezal, da tega ne bo nikoli dovolil. Dal je tudi vedeti, da se bo vojna, četudi je težka, nadaljevala. "Vedno smo vedeli in danes smo znova o tem prepričani, da je suverena, neodvisna in varna prihodnost Rusije odvisna le od nas, od naše moči in volje."

V soboto je imel Zelenski še en nagovor, v katerem je v ruščini nagovoril Ruse, da njihov voditelj uničuje njihovo državo. "Vaš voditelj želi pokazati, da vodi državo na fronti in da ga njegova vojska podpira. Toda dejansko se skriva. Skriva se za svojo vojsko, svojimi raketami, za zidovi rezidence in palač. Skriva se za vami in uničuje vašo državo in vašo prihodnost. Nihče vam ne bo oprostil tega terorja. Nihče na svetu vam tega ne bo oprostil. Ukrajina ne bo pozabila."

Ukrajinske sile so sestrelile 45 brezpilotnih letalnikov

Ukrajinske sile so po lastnih navedbah ponoči sestrelile 45 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Po navedbah Kijeva so v zraku prestregli tudi večino od 20 raket, ki jih je izstrelila ruska vojska. 13 letalnikov "kamikazov" so sestrelili ob koncu leta 2022 in še 32 v novem letu, so zapisali v izjavi oboroženih sil. Pri tem niso navedli, ali je kateri od letalnikov zadel svojo tarčo.

Poveljnik kijevske policije Andrij Nebitov je na Facebooku objavil fotografijo ostankov enega od sestreljenih letalnikov, na katerem je videti napis v ruščini "Srečno novo leto".

O obstreljevanju v novem letu danes poročajo tudi separatistične proruske oblasti v regijah Doneck in Lugansk, navaja ruska tiskovna agencija Tass.