Baerbock na novinarski konferenci, na kateri je Kuleba Nemčija pozval k dobavi raket dolgega dosega. Foto: Reuters
Baerbock na novinarski konferenci, na kateri je Kuleba Nemčija pozval k dobavi raket dolgega dosega. Foto: Reuters

Nemčija želi Ukrajini, ki je lani postala kandidatka za članstvo v EU-ju, pomagati pri krepitvi pravne države, boju proti korupciji in prilagajanju standardom Unije, je ob prihodu na kijevsko železniško postajo dejala Baerbock.

Kijev po njenih besedah napreduje na področju pravosodne reforme in medijske zakonodaje, vendar je pred državo "pri izvajanju zakona proti oligarhom in boju proti korupciji še nekaj dela".

Poleg tega je Ukrajini vnovič izrazila podporo Nemčije v boju proti ruski agresiji. "Ukrajina z izjemnim pogumom in odločnostjo brani tudi svobodo vseh nas," je zapisalo nemško obrambno ministrstvo, medtem ko je Baerbock gostiteljem zagotovila, da Berlin ne bo popustil pri gospodarski, vojaški in humanitarni podpori Ukrajine.

Nemška ministrica je obiskala tudi transformatorsko postajo v bližini Kijeva, kjer so ji ukrajinski predstavniki, na čelu s podpredsednikom vlade Oleksandrom Kubrakovom, predstavili prizadevanja vlade za zagotovitev oskrbe z elektriko pred bližajočo se zimo.

Ukrajina od Nemčije želi rakete dolgega dosega

Na poznejši skupni novinarski konferenci z Baerbock je ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba Berlin pozval, naj ukrajinskim silam čim prej dobavi rakete dolgega dosega taurus. "Ne razumem, zakaj izgubljamo čas," je dejal in ocenil, da ne obstaja "niti en objektiven argument" proti temu, da Nemčija Ukrajini pošlje to orožje.

"Več kot dobro se zavedamo razmer," je dejala Baerbock, a dodala, da je treba pri dobavah orožja "najprej razjasniti vsa vprašanja", tako kot pred tem pri dobavi sistemov zračne obrambe Iris-T in drugega nemškega orožja.

Baerbock je na četrtem obisku v Kijevu od začetka ruske invazije. Nazadnje se je januarja kot ena izmed redkih predstavnikov zahodnih držav v Harkovu približala takratni frontni črti.

Ukrajinske sile naj bi osvojile naftno ploščad blizu Krima

Ukrajinske sile so predtem sporočile, da so prevzele nadzor nad naftno ploščadjo v Črnem morju. Ploščad Stolpa Bojka v Črnem morju je približno na pol poti med Odeso in polotokom Krim.

Ukrajinski vojak med urjenjem z brezpilotnikom blizu Bahmuta. Foto: Reuters
Ukrajinski vojak med urjenjem z brezpilotnikom blizu Bahmuta. Foto: Reuters

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba je prevzem nadzora nad ploščadjo označila za enkratno operacijo. Med prvo fazo operacije se je zgodil spopad med ukrajinskimi posebnimi silami na čolnu in ruskim lovcem suhoj Su-30. Po njihovih navedbah so zadeli letalo, ki se je moralo umakniti.

Poleg izjave so objavili še posnetek ladij, ki so krožile okoli ploščadi, nakar so ukrajinski vojaki začeli streljati.

Rusija si je leta 2014 priključila polotok Krim in večji del teritorialnih voda v bližini. Naftno ploščad je nadzirala od leta 2015.

Ukrajina in Rusija sta okrepili napade v Črnem morju, odkar je Moskva poleti odstopila od dogovora o varnem prehodu žita iz ukrajinskih pristanišč.

Zelenski potrdil napredek na fronti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred tem potrdil napredke ukrajinske vojske na vzhodni fronti. "V zadnjih sedmih dneh napredujemo," je dejal Zelenski. Pri tem gre tako za napredek na jugu Ukrajine okoli območja Zaporožje kot na vzhodu okoli mesta Bahmut. Drugod pa naj bi ukrajinskim silam uspelo obdržati položaje, je dodal.

Zelenski je ob tem potrdil, da so ruske sile obstreljevale mednarodne pripadnike reševalne organizacije Road To Relief. Pri tem sta umrla Kanadčan in Španka, državljana Švedske in Nemčije pa sta bila ranjena.

Posledice obstreljevanja v Donecku. Foto: Reuters
Posledice obstreljevanja v Donecku. Foto: Reuters

V rednem dnevnem nagovoru se je še zahvalil vsem gasilcem, reševalcem, policistom in prostovoljcem, ki so po zadnjih ruskih zračnih napadih pomagali pri reševanju ljudi iz ruševin, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ukrajinskim vojakom je medtem uspelo na frontni liniji pri Avdijivki, severno od mesta Doneck, osvoboditi del kraja Opitne, je v nedeljo sporočil vodja vojaške uprave Avdijivke Vitalij Barabaš. Navedb sicer ni bilo mogoče neodvisno preveriti, poroča DPA.

Opitne je kraj na južnem obronku mesta Avdijivka. Ker se je ruska vojska osredotočila na operacije severno od mesta, so ukrajinski vojaki zagrabili priložnost in napadli na jugu, je pojasnil Barabaš.

Na območju okoli frontne linije pri Avdijivki potekajo eni silovitejših spopadov od začetka ruske invazije pred 18 meseci. V Avdijivki so ukrajinski vojaki vzpostavili močan obrambni položaj, ki ga ruske enote poskušajo zavzeti že od začetka vojne, da bi zmanjšale pritisk na Doneck.

Rusko obrambno ministrstvo: Uničili smo dva brezpilotna letalnika

Ruska zračna obramba je danes zgodaj zjutraj nad regijo Belgorod, ki meji na Ukrajino, uničila dva ukrajinska brezpilotna letalnika, je sporočilo ministrstvo za obrambo v Moskvi. "Dežurni sistemi zračne obrambe so nad ozemljem regije Belgorod uničili dva brezpilotna letalnika," je ministrstvo sporočilo na Telegramu in dodalo, da se je incident zgodil okoli 1.20 zjutraj po lokalnem času.

Po besedah guvernerja regije Vjačeslava Gladkova je zračna obramba drona sestrelila nad okrožjem Jakovlevski, ki leži severno in zahodno od mesta Belgorod. "Žrtev ni bilo. Deli enega od letalnikov so padli na cestišče v bližini zasebne stanovanjske stavbe," je zapisal na Telegramu in dodal, da so pristojne službe na kraju dogodka.

Nemška ministrica na obisku Ukrajine

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je prispela na svoj četrti obisk v Kijev od začetka ruske invazije. Kot je dejala, želi Nemčija Ukrajini pomagati na njeni poti v EU. Pohvalila je napredek države na področju pravosodja in medijske zakonodaje, a opozorila, da je na področju boja proti korupciji pred njo še nekaj dela.