Volitve v priključeni pokrajini Doneck. Foto: Reuters
Volitve v priključeni pokrajini Doneck. Foto: Reuters

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je ocenilo, da volitve ne bodo imele nobenih pravnih posledic, saj predstavljajo "grobo kršitev" ozemeljske celovitosti Ukrajine.

Partnerske države so pozvali k obsodbi "ničvrednih in samovoljnih dejanj Rusije" ter nepriznavanju legitimnosti volitev. Pozvali so tudi h kazenskemu pregonu ruskih uradnikov, ki vodijo volitve.

Sorodna novica V ruskih napadih ubiti štirje ljudje. Na Kubi zaradi novačenja za Rusijo aretirali več ljudi.

Kandidati na volitvah so vsi Rusi ali prorusko usmerjeni, kandidate za guvernerje pa so izbrale ruske oblasti v Moskvi, poroča BBC.

Ukrajinske oblasti so prebivalce na območjih pod rusko okupacijo pozvale, naj se volitev ne udeležijo. Ukrajinskim državljanom, ki bi sodelovali pri njihovi organizaciji, so tudi zagrozile s kazenskim pregonom.

Vsi kandidati na volitvah so prorusko usmerjeni. Foto: Reuters
Vsi kandidati na volitvah so prorusko usmerjeni. Foto: Reuters

Svet Evrope in ZDA obsodili volitve

Svet Evrope, Nemčija in ZDA so že obsodili volitve. Nemško zunanje ministrstvo je zapisalo, da Berlin ne bo priznal poskusa Rusije, da si prilasti ukrajinsko ozemlje. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je dejal, da so te "navidezne volitve" nelegitimne.

Po vsej Rusiji bodo do nedelje potekale lokalne in regionalne volitve, ki potekajo tudi na okupiranih območjih.

Rusija si je septembra lani po referendumih, katerih izidov Kijev in Zahod ne priznavata, priključila ukrajinske regije Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk, čeprav nobene od njih ne nadzoruje popolnoma. Pred tem si je leta 2014 priključila polotok Krim.