Požar v Voronežu po ukrajinskem napadu. Foto: Reuters
Požar v Voronežu po ukrajinskem napadu. Foto: Reuters

Ruske sile naj bi v enem dnevu skupno sestrelile 109 letalnikov. Po današnjih navedbah ruskega obrambnega ministrstva so jih 45 sestrelili nad oblastjo Brjansk, druge so sestrelili še nad belgorodsko, tambovsko in kursko oblastjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V mestu Voronež je bil ranjen človek, ko je ukrajinski letalnik v industrijskem poslopju, v tovarni etanola, zanetil požar, je dejal guverner istoimenske oblasti Aleksander Gusev.

Napadi z brezpilotnimi letalniki po navedbah Kijeva pomenijo odziv na rusko obstreljevanje ukrajinskega ozemlja.

Napredovanje ruskih sil

Ruske sile medtem navajajo nove premike na vzhodu Ukrajine. Prevzele so nadzor nad vasjo Izmajlivka, ki so jo napadale že avgusta.

Vas, v kateri je pred vojno živelo manj kot 200 ljudi, je oddaljena osem kilometrov od ukrajinskega industrijskega mesta Kurakhove in le nekaj kilometrov od frontne linije.

Iz ukrajinske vojske so v nedeljo poročali o najmanj 142 napadih ruskih sil, ki naj bi jih večinsko odbili.

Na fronti so ruske enote v zadnjih dneh zavzele več manjših vasi. Na ruskih vojaških blogih so pisali o propadanju ukrajinske fronte na jugu regije Doneck. Vendar je informacije, ki sta jih posredovali obe strani, težko preveriti, opozarja nemška tiskovna agencija DPA.