Ukrajina je izvedla napade z brezpilotnimi letalniki. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Ukrajina je izvedla napade z brezpilotnimi letalniki. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva je zračna obramba ponoči sestrelila 13 ukrajinskih letalnikov nad okupiranim polotokom Krim, še šest pa nad Belgorodom. Nad Rostovom je zračna obramba sestrelila eno raketo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajina je z letalniki napadla tudi rafinerijo nafte v kraju Novošahtinsk v Rostovski oblasti. "Po napadu je v rafineriji Novošahtinsk izbruhnil požar. Delo je bilo zaradi napada prekinjeno, osebje pa se je umaknilo na varno," je dejal guverner oblasti Vasilij Golubev in dodal, da požar gasi več deset gasilcev.

Rafinerija v kraju Novošahtinsk velja za eno najpomembnejših rafinerij nafte na jugu Rusije. Leži približno deset kilometrov vzhodno od meje z Ukrajino in je redno tarča napadov z letalniki.

Ukrajinske sile so sicer ponoči z letalnikom uničile tudi rezervoar nafte v skladišču v Starem Oskolu, severno od ukrajinske meje, je potrdil guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov. Dodal je, da so požar hitro pogasili in da napad ni zahteval žrtev.

Ponoči pa je bila tarča ruskih napadov ukrajinska Dnipropetrovska oblast. Ruske sile so območje napadle z 18 letalniki in dvema balističnima raketama iskander. Zračna obramba je sestrelila 17 letalnikov, je sporočila ukrajinska vojska, pri čemer informacij o morebitnih žrtvah ali škodi ni podala, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Posledice obstreljevanja v vasi Rozivka v Doneški oblasti. Foto: Reuters
Posledice obstreljevanja v vasi Rozivka v Doneški oblasti. Foto: Reuters

Kijev ukazal evakuacijo otrok iz Doneške oblasti

Ukrajina je ukazala evakuacijo otrok s skrbniki iz več mest in vasi na vzhodu Doneške oblasti, kjer se znova krepijo spopadi z Rusijo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je opozoril, da Rusija bojno moč zdaj osredotoča na to regijo. V mestu Časiv Jar je v spopadih umrl en človek, je sporočil guverner Doneške oblasti Vadim Filaškin.

"To je pomembna odločitev in njen glavni namen je rešiti življenja naših otrok," je na družbenih omrežjih zapisal Filaškin in pojasnil, da se varnostne razmere v regiji nenehno poslabšujejo, medtem ko se intenzivnost obstreljevanja povečuje.

Filaškin je med cilji ruskega obstreljevanja navedel mesto Liman, ki ga je Moskva na začetku vojne že osvojila, in še nekaj vasi v bližini frontne linije, denimo vas Progres, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozorila o premiku ruske bojne moči na regijo Doneck prihajajo mesec dni po tem, ko je Moskva Kijev prisilila, da v severovzhodno obmejno regijo Harkov premesti vojake in opremo z drugih območij frontne linije.

Filaškin je še pred tem sporočil, da je bil v ločenih ruskih napadih v Doneški oblasti ubit en človek, še trije ljudje pa so bili ranjeni. Po njegovih besedah sta bila v sredo v ruskih napadih ubita dva civilista, več kot deset pa jih je bilo ranjenih.

Iz Doneške oblasti so zaradi okrepljenih napadov že evakuirali več kot 217 ljudi, med njimi 61 otrok, je še navedel Filaškin.