Sestrelitev brezpilotnega letalnika nad Kijevom. Foto: Reuters
Sestrelitev brezpilotnega letalnika nad Kijevom. Foto: Reuters

V Kijevu je bilo v četrtek zvečer slišati eksplozije in streljanje, oblasti so ljudi pozvale, naj ostanejo mirni in odidejo v zaklonišča. Eksplozije so odmevale približno od 15 do 20 minut. Več prič je dejalo, da so videli letalnik, ki ga je ukrajinska zračna obramba skušala sestreliti, zatem pa poročali o črnem dimu v zraku.

Iz urada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega so sprva sporočili, da so "sestrelili sovražnikov letalnik", nato pa je ukrajinska vojska sporočila, da je šlo za ukrajinski letalnik, ki so ga morali sestreliti, da bi preprečili "neželene posledice", piše BBC. Dodali so, da je letalnik med letenjem ušel izpod nadzora. Zaradi sestrelitve ni bilo žrtev ali ranjenih, so dodali. "Gre za neljubi dogodek, a to je tehnologija, takšne stvari se dogajajo. Verjetno je šlo za tehnično okvaro, vzroke še preiskujemo," so še sporočili iz vojske.

Rusija pred parado poostrila varnost

Incident se je zgodil tri dni po tem, ko je Moskva Ukrajino obtožila, da je skušala z dvema brezpilotnima letalnikoma nad Kremljem izvesti atentat na ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki ga sicer takrat ni bilo v Kremlju. Rusija je nato v četrtek dodala, da za napadom "brez dvoma" stojijo ZDA. Dokazov za svoje trditve tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov ni navedel. Iz Washingtona so te obtožbe zavrnili kot "absurdne". Tudi Ukrajina je zatrdila, da "nima nič" z domnevnim napadom, Moskvo pa obtožila, da si je izmislila incident, da bi še zaostrila razmere na bojiščih v Ukrajini.

V Moskvi je v četrtek zvečer potekala vaja pred parado ob dnevu zmage. Foto: Reuters
V Moskvi je v četrtek zvečer potekala vaja pred parado ob dnevu zmage. Foto: Reuters

Moskva je sporočila, da bo po incidentih z letalnikoma nad Kremljem poostrila varnost, saj se v prestolnici pripravljajo na tradicionalno parado ob dnevu zmage devetega maja, s katero se spominjajo poraza nacistične Nemčije v drugi svetovni vojni. Gre za enega največjih praznikov v Rusiji, parada pa bo kot vsa leta potekala na Rdečem trgu. Moskovski župan Sergej Sobjanin je izdal prepoved uporabe letalnikov nad mestom, letijo lahko le vladni.

Lavrov: Napad z letalniki na Kremelj ne bi bil mogoč brez vednosti ZDA

Napad z letalniki, usmerjenimi proti Kremlju, se ne bi mogel zgoditi brez vednosti ZDA, pa je izjavil ruski zunanji minister Sergej Lavrov in hkrati opozoril, da se bo Rusija na domnevni napad odzvala s konkretnimi povračilnimi ukrepi. "Jasno je, da teroristi iz Kijeva brez vednosti svojih usmerjevalcev ne bi mogli izvesti napada," je med obiskom v Indiji dejal Lavrov.

Rusko zunanje ministrstvo je v četrtek opozorilo, da "teroristična dejanja in sabotaže ukrajinskih oboroženih sil dobivajo zagon brez primere". Ob tem pa je naznanilo, da si Rusija pridržuje pravico do povračilnih ukrepov.

Ruski napadi z brezpilotniki, raketami in izstrelki

Ukrajinska vojska je ob tem v petek sporočila, da je sestrelila 18 izmed 24 letalnikov ruskih sil. Dodali so, da je ruska vojska izvedla deset napadov na mesti Krematorsk in Zaporožje, ob tem pa izvedla še 75 zračnih napadov in nekaj deset raketnih napadov. Najhujši boji še vedno potekajo v mestih Bahmut in Marjinka.

Nov napad z brezpilotnikom se je zgodil tudi na naftni rafineriji Ilski na jugu Rusije. Rafinerijo je zajel ogenj.

Prigožin grozi z umikom iz Bahmuta zaradi pomanjkanja streliva

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je zagrozil, da bo do srede umaknil svoje sile iz mesta Bahmut, središča spopadov na vzhodu Ukrajine, zaradi pomanjkanja streliva. Opozoril je, da njegovim borcem grozi nesmiselna smrt, za pomanjkanje streliva pa je znova obtožil ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja.

"10. maja bomo morali svoje položaje v Bahmutu predati enotam obrambnega ministrstva in umakniti Wagnerjeve sile v zaledje," je na Telegramu zapisal Prigožin. Prav tako je objavil videoposnetek, na katerem je ob truplih ljudi, oblečenih v vojaške uniforme, ostro kritiziral ruskega obrambnega ministra Šojguja in načelnika generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova.

"Ti fantje so Wagnerjevi borci. Danes so umrli. Njihova kri je še vedno sveža. Sem so prišli kot prostovoljci in umirajo, da bi se vi lahko debelili v vaših lesenih pisarnah," je dejal in dodal, da bodo poveljniki ruske vojske šli v pekel, ker niso poslali potrebnega streliva. "Šojgu! Gerasimov! Kje je moje strelivo?" je pomenljivo vprašal in ob tem poudaril, da skupini Wagner primanjkuje približno 70 odstotkov streliva.

Prigožin je že konec aprila ruske oblasti pozval, naj njegovim enotam za boje za mesto Bahmut dobavijo več streliva, saj bo v nasprotnem primeru zaradi številnih žrtev in pomanjkanja zalog orožja del svojih enot prisiljen umakniti. V preteklih mesecih je večkrat kritiziral rusko vojaško poveljstvo in po njegovem mnenju "pošastno birokracijo" v Moskvi, ki naj bi ovirala uspeh ruskih sil. Prav tako je ruske sile obtožil, da skušajo "ukrasti" zmage Wagnerjevi skupini in da so njegovim silam večkrat zavrnili dobavo streliva.

V Kijevu medtem ne opažajo znakov skorajšnjega umika sil Wagnerja. "Te izjave so bile dane ob dejstvu, da ne bodo mogli izpolniti obljube o zavzetju Bahmuta do 9. maja," je dejal predstavnik ukrajinske obveščevalne službe Andrij Černjak. Prepričan je, da je Prigožin skušal z izjavami zgolj prevaliti odgovornost na druge.

Ukrajinska vojska prav tako ni zaznala pomanjkanja streliva med ruskimi silami. "Samo danes je bilo iz artilerije v Bahmutu in okolici izstreljenih 520 nabojev," je pojasnil tiskovni predstavnik vojske Sergij Čerevatij.

Lavrov dogodek z brezpilotnikom označil za sovražno dejanje