Reka Dneper teče približno po sredini Ukrajine. Foto: Reuters
Reka Dneper teče približno po sredini Ukrajine. Foto: Reuters

Kot je povedal namestnik vodje regionalne uprave Hersona Jurij Sobolevskij, so napadi ukrajinskih sil namenjeni zmanjševanju bojnih zmogljivosti ruskih sil, ki obstreljujejo mesto Herson.

"Naša vojska zelo pogosto obiskuje levi breg in izvaja akcije. Ukrajinske oborožene sile delujejo in delujejo zelo učinkovito," je povedal za ukrajinsko televizijo. "Rezultati bodo prišli, kot so bili na desnem bregu regije Herson, ko smo zahvaljujoč zapleteni in dolgotrajni operaciji lahko osvobodili naša ozemlja z minimalnimi izgubami za našo vojsko. Enako se dogaja zdaj na levem bregu," je še pojasnil.

Rusija je regijo Herson zasedla kmalu po začetku vojaške agresije na Ukrajino februarja lani in od takrat naprej še vedno zaseda celotno ozemlje vzhodno od Dnepra.

Akcije ukrajinske vojske so verjetno priprava na napovedano ukrajinsko protiofenzivo, ki bi jo lahko Kijev sprožil kmalu in katere cilj naj bi bil med drugim tudi preboj do Krimskega polotoka.

Ameriški Inštitut za preučevanje vojne je prejšnji teden sporočil, da objave ruskih vojaških blogerjev z geolociranimi posnetki potrjujejo domneve, da so ukrajinske sile že vzpostavile svoje postojanke na vzhodnem bregu Dnepra.

Ukrajinske sile se pripravljajo na skorajšno protiofenzivo. Foto: Reuters
Ukrajinske sile se pripravljajo na skorajšno protiofenzivo. Foto: Reuters

Ukrajini novo izplačilo milijardne pomoči EU-ja

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes sporočila, da je Evropska komisija zagotovila izplačilo nove tranše v znesku 1,5 milijarde evrov iz 18 milijard evrov vrednega programa makrofinančne pomoči Ukrajini za letošnje leto.

"Danes Ukrajini zagotavljamo dodatnih 1,5 milijarde evrov v okviru našega letnega svežnja makrofinančne pomoči," je tvitnila von der Leyen. Kot je zapisala, bo Evropska unija še naprej pomagala Ukrajini, da se upre ruski agresiji, podpirala delovanje ukrajinskih institucij in infrastrukture ter pomagala izvesti ključne reforme.

Države članice EU-ja so decembra lani potrdile sklep o makrofinančni pomoči Ukrajini za leto 2023 v znesku 18 milijard evrov. Sredstva bodo Ukrajini izplačana v obliki ugodnih posojil z ročnostjo do 35 let, pri čemer stroške obresti krijejo države članice. Januarja je Evropska komisija Kijevu izplačala prvi obrok v znesku treh milijard evrov.

Izplačilo sredstev, ki bodo Ukrajini omogočila kritje tekočih stroškov, je vezano na izvajanje reform ob približevanju države EU-ju, med drugim na področju boja proti korupciji, pravosodja in spoštovanja načel pravne države.