Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Andrij Taran. Foto: Televizija Slovenija
Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Andrij Taran. Foto: Televizija Slovenija

Zbranim so predvajali dokumentarni film z naslovom Najtežja ura režiserja Alana Badojeva, kjer so zbrana pričevanja Ukrajincev o tragičnih dogodkih in zločinih Rusije.

Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Andrij Taran je na vprašanje, katera je bila zanj najtežja ura v 924 dneh vojne, odgovoril, da se še vedno z največjo grozo spominja prve ure invazije. "Čeprav smo vojno pričakovali, smo še vedno verjeli v zdrav razum ruske strani. Motili smo se in 24. februarja 2022 se je začel napad."

Udeleženci sprejema ob ukrajinskem dnevu neodvisnosti. Foto: Televizija Slovenija
Udeleženci sprejema ob ukrajinskem dnevu neodvisnosti. Foto: Televizija Slovenija

Kdaj bo konec?

"Za zdaj konca vojne na žalost ne vidim na obzorju," je povedal Taran. "Verjamemo v zmago, a ta je lahko dosežena le s skupnimi prizadevanji celotnega civiliziranega sveta, z našimi partnerji in zavezniki, ki bodo morali sprejeti pogumne odločitve." Podobno kot ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je tudi ukrajinski veleposlanik Taran poudaril, da ukrajinska vojska čim prej potrebuje dovoljenje za uporabo podarjenih raket dolgega dosega na ruskem ozemlju, ker da se bodo brez tega agresorju težko zoperstavili.

Kdaj za skupno mizo?

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred nekaj dnevi zatrdil, da Moskva ni nikoli zavračala pogovorov s Kijevom. Andrij Taran navedbe Putina označuje za prazne besede, ki jim nihče več ne verjame. "Zelo enostavno je končati to vojno. Putin naj odstrani svojo vojsko z našega ozemlja in vojne bo v trenutku konec," je pogled Kijeva na razrešitev konflikta razložil Taran.

Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji: "Putinovim besedam, da so pogajanja mogoča, ne verjame nihče"