Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba bo na obisku Pekinga do petka. Foto: AP
Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba bo na obisku Pekinga do petka. Foto: AP

Kot je v ponedeljek sporočilo ukrajinsko ministrstvo za zunanje zadeve, bosta glavni temi pogovorov "iskanje načinov za ustavitev ruske agresije in možna vloga Kitajske pri doseganju trajnostnega in pravičnega miru". Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da bo Kulebov obisk trajal od 23. do 26. julija.

Potovanje je presenetljivo, saj je Kitajska na splošno diplomatsko blizu Kremlju, s katerim je Peking leta 2022, le nekaj dni pred rusko invazijo na Ukrajino, razglasil partnerstvo. Čeprav Kitajska ni obsodila ruske invazije in je v dobrih gospodarskih odnosih z Rusijo, je bil Kijev doslej previden pri kritiki Pekinga.

Kitajska medtem trdi, da njene vezi z Rusijo slonijo na temeljih neuvrščenosti in niso usmerjene proti nobeni tretji strani.

Kijev je junija v Švici organiziral mednarodno vrhunsko srečanje, na katerem pa ni bilo ruskega predstavnika. Kitajska, ki se vrha v Švici ni udeležila, je z Brazilijo 23. maja objavila ločen mirovni načrt v šestih točkah, v katerem je navedla, da podpira organizacijo mednarodne mirovne konference, ki bi jo priznali obe strani v vojni. Kijev načrtuje še eno mirovno konferenco, na katero bi povabili ruskega predstavnika.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred tem dejal, da bi morala Kitajska igrati resno vlogo pri pomoči pri reševanju vojne.

Ukrajinski napad na ruski trajekt pri Krimu zahteval smrtno žrtev

Ukrajina je z brezpilotnimi letalniki napadla trajekt v pristanišču ob polotoku Krim. Ruska tiskovna agencija Tass je ob sklicevanju na lokalne oblasti poročala, da je en človek umrl, pet ljudi pa je bilo ranjenih.

"Brezpilotni letalniki so napadli trajektno ladjo v pristanišču Kavkaz," je v sporočilu na Telegramu zapisal guverner Krasnodarja Venjamin Kondratjev. "Žal so med posadko in pristaniškim osebjem ranjeni in mrtvi," je dodal.

Pristanišče Kavkaz leži v Kerški ožini, 12 kilometrov od Kerškega mostu, ki povezuje Rusijo s Krimom, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Ukrajina od začetka ruske invazije leta 2022 pogosto izvaja napade ob polotoku Krim. V Črnem morju je uničila in poškodovala več ruskih vojaških ladij, vendar so uspešni napadi blizu Kerške ožine redki, poroča AFP.

Obrambno ministrstvo v Moskvi je medtem sporočilo, da so na zahodu Rusije in nad Krimom ponoči sestrelili 25 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov. "Ponoči so dežurni sistemi zračne obrambe prestregli in uničili dva letalnika nad regijo Brjansk, dva nad regijo Belgorod ter 21 nad ozemljem Republike Krim in vodami Črnega morja," je zapisalo v sporočilu na Telegramu.