Posledice ruskega raketnega napada na Krivi Rog. Foto: Reuters
Posledice ruskega raketnega napada na Krivi Rog. Foto: Reuters

"Zjutraj so Rusi ubili štiri ljudi in uničili hišo v Izmajlivki," je na omrežju Telegram sporočil Filaškin, ukrajinski guverner Donecka, ki ga deloma zaseda ruska vojska. Dodal je, da sta bila še dva človeka ubita v napadu na dobrih sto kilometrov oddaljeno mesto Časiv Jar.

Ruska vojska v Donecku že dalj časa stopnjuje pritisk na ukrajinsko obrambo. Kot je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo, so ruske sile nazadnje zavzele neimenovano naselje okoli 20 kilometrov od Pokrovska, ključnega logističnega središča za oskrbo ukrajinskih enot na vzhodni fronti.

Požar v skladišču nafte v ruski Rostovski oblasti. Foto: Reuters
Požar v skladišču nafte v ruski Rostovski oblasti. Foto: Reuters

Zaradi ruskega napredovanja Kijev izvaja evakuacije civilistov iz Pokrovska in okoliških vasi. Po besedah Filaškina so jih v torek z ogroženih območij evakuirali več kot 2700, med njimi skoraj 400 otrok.

Ukrajinske sile medtem krepijo napade na cilje v Rusiji. Po besedah guvernerja ruske Rostovske oblasti, ki meji na Doneck, Vasilija Golubeva je po napadu ukrajinskega brezpilotnika zagorelo skladišče goriva v okrožju Kamensk.

"Žrtev ni," je dejal Golubev in dodal: "Gasilci gasijo požar."

Ruska zračna obramba je ponoči nad oblastjo uničila štiri letalnike, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo, ki napada na skladišče goriva ni omenilo.

V regiji sicer že deset dni gori požar v skladišču goriva v kraju Proletarsk, ki ga je prav tako zanetil napad z brezpilotnikom.

Požari, ki pa so jih že pogasili, so po ukrajinskih napadih goreli tudi v enem od skladišč v Kirovski oblasti. Ta je sicer od ukrajinske meje oddaljena 1500 kilometrov.

Regionalni guverner Aleksander Sokolov je dejal, da napadi niso povzročili žrtev in da ogenj ni dosegel rezervoarjev z gorivom.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo še, da so uničili osem ukrajinskih letalnikov nad Voroneško oblastjo, več podrobnosti ni podalo.

V ruskem obstreljevanju v Doneški oblasti ubitih najmanj šest ljudi

Članice Nata zavezane k nadaljevanju pomoči Ukrajini

Članice Nata so se na zasedanju Sveta Nato-Ukrajina zavezale nadaljnjemu povečanju vojaške pomoči Ukrajini, je dejal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

"Ukrajini moramo še naprej zagotavljati opremo in strelivo, ki ju potrebuje za obrambo pred rusko invazijo. To je ključnega pomena za sposobnost Ukrajine, da se še naprej bori," je poudaril Stoltenberg in poudaril, da Ukrajina vsakodnevno prestreza ruske rakete in tako rešuje nešteto življenj.

Po njegovih besedah so zaveznice na zasedanju znova potrdile zavezanost povečanju vojaške pomoči Ukrajini, pri čemer podrobnosti o tem ni podal. Ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov je medtem članice seznanil z razmerami na bojiščih.

Nekatere zaveznice so ob tem pozvale k odpravi omejitev pri ukrajinski uporabi zahodnega orožja, zlasti raket dolgega dosega, ki jih Kijev hoče uporabiti za napade na cilje globoko v notranjosti Rusije.

K odpravi omejitev sicer že dolgo poziva ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V ponedeljek je denimo dejal, da bi lahko naredili več za zaščito življenj civilistov, če bi letalstva zahodnih zaveznic pomagala ukrajinskim silam pri obrambi pred ruskimi napadi iz zraka. Pozval je tudi k odpravi omejitev pri uporabi orožja dolgega dosega.