Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sorodna novica Ruski zunanji minister Sergej Lavrov zaradi treh držav ne more v Srbijo

Kot je na omrežju Telegram zapisal kijevski župan Vitalij Kličko, je bilo v nedeljo zjutraj slišati več eksplozij v kijevskih okrožjih Darnicki in Dniprovski. "Najmanj enega človeka so odpeljali v bolnišnico, žrtev k sreči ni. Pristojni že pregledujejo škodo," je dodal Kličko. S krajev napada se je še dolgo valil dim.

"Napadalec še naprej izstreljuje rakete in izvaja napade na vojaško in civilno infrastrukturo naše države, zlasti v Kijevu," je nato sporočila ukrajinska vojska. Dodali so, da so napade izvedli ruski bombniki Tu-95. Po besedah pomočnika ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, Sergija Leščenka, je bila cilj železniška infrastruktura.

Oglasilo se je tudi rusko obrambno ministrstvo, ki je sporočilo, da so proti Kijevu izstrelili rakete dolgega dosega, s katerimi so uničili tanke T-72 in druge oklepnike, ki so jih Kijevu poslale nekatere vzhodnoevropske države. Vozila so bila v skladišču za popravilo vlakov.

V Kijevu je bilo v zadnjih tednih sicer razmeroma mirno, saj je Moskva glavnino napadov preselila na vzhod in jug države. Večkrat se oglasijo opozorilne sirene za zračni napad, a napadov na mesto od aprila ni bilo.

Pitna voda v Miriupolju na kritični ravni

Oblasti v Mariupolju pa opozarjajo, da je pomanjkanje pitne vode doseglo kritično raven. Kot je sporočil svetovalec župana Petro Andrušenko, se morajo prebivalci prijaviti, da dobijo pitno vodo, a le za dva dni. "Sama količina vode je bila že prej majhna, zdaj pa je še nižja. Temperature se bodo počasi povzpele, vodostaj bo padel, vode bo vse manj," je dejal za CNN.

Raketa letala v bližino jedrske elektrarne

Po navedbah ukrajinskih oblasti so rakete zadele tudi predmestje Brovari. Po podatkih ukrajinske družbe za jedrsko energijo Energoatom se je ruska raketa nevarno približala jedrski elektrarni Južna Ukrajina, 350 kilometrov južno od Kijeva.

V Kijevu odjeknilo več eksplozij

Energoatom je Rusijo obtožil "jedrskega terorizma". Ruski napadalci "še vedno ne razumejo, da lahko že najmanjši delček rakete, ki zadene delujočo elektrarno, povzroči jedrsko katastrofo in uhajanje sevanja", je operater zapisal na Telegramu.

Srditi ulični boji za Severodoneck

Po trditvah Sergija Gajdaja, guvernerja luganske regije, ruska vojska še naprej napada strateško pomembno mesto Severodoneck v Doneškem bazenu. Dejal je, da ruske enote nadzorujejo celotni vzhodni del mesta in da je bila v sobotnih napadih poškodovana tudi kemična tovarna Azot.

Ukrajina sicer vztraja, da se ruskim silam v mestu še naprej silovito upira, rusko obrambno ministrstvo pa je v soboto sporočilo, da so ukrajinske oborožene sile v srditi bitki za Severodoneck v nekaterih enotah utrpele kar 90-odstotne izgube in se začele umikati iz tega mesta.

Glavnina bojev poteka v Doneškem bazenu na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters
Glavnina bojev poteka v Doneškem bazenu na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters

Župan Severodonecka Oleksandr Strjuk je v soboto dejal, da se nadaljujejo ulični spopadi in da obe strani uporabljata topove. "Razmere v mestu so težke, primanjkuje, hrane, bencina in zdravil. Naša vojska dela vse, kar lahko, da sovražnika prežene iz mesta," je dejal.

Ruske sile naj bi sicer skušale obkoliti ukrajinske borce v Severodonecku in jim onemogočiti oskrbo od zunaj ter jih tako izčrpati. Območje Severodonecka in bližnjega mesta Lisičanski je še zadnje v regiji Lugansk, ki vsaj delno ostaja v rokah ukrajinskih sil. Rusija bi z njim dobila de facto nadzor nad celotno regijo.

Zelenski: Ponižanje za ves svet

Mesta na območju vzhodnega Donbasa, ki so v središču ruske ofenzive, so pod "stalnimi napadi iz zraka, topniškim in raketnim obstreljevanjem", vendar ukrajinske sile držijo svoje položaje, je v soboto zvečer v videonagovoru dejal ukrajinski predsednik Zelenski. Opozoril je, da v Severodonecku razmere ostajajo izjemno težke. Po njegovih besedah se bitka za mesto na vzhodu Ukrajine bije "ulica za ulico".

Znova je kritiziral ruskega predsednika Vladimirja Putina. Dejal je: "Grozljive posledice vojne bi se lahko v trenutku ustavile, če bi le en človek v Moskvi dal ukaz za to. To, da tega ukaza ni, pomeni ponižanje za ves svet."

Ukrajina v EU še ne tako kmalu

Avstrijski kancler Karl Nehammer se je zavzel, da bi EU za države, kot sta Ukrajina in Moldavija, vzpostavil vmesni korak med sodelovanjem in polnopravnim članstvom. Izrazil je mnenje, da hiter vstop Ukrajine v EU ni realen, in dodal, da je treba iz trenutne razprave o članstvu umakniti čustva.

Nehammer se zavzema za "evropsko pripravljalno območje" za približevanje standardom EU-ja, podobnem Evropskemu gospodarskemu prostoru (EEA) ali Evropskemu sporazumu o prosti trgovini (EFTA). "Združuje nas isti cilj, vsi si želimo močno, neodvisno in gospodarsko uspešno Ukrajino," je dodal v izjavi, ki so jo posredovali iz njegovega urada.

Svarilo Putina ZDA

Ruski predsednik Putin je imel intervju za rusko državno televizijo Rossiya-1, v katerem je posvaril Zahod, da bo ruska vojska začela ciljati nove tarče, če bodo ZDA začele Ukrajini dobavljati rakete daljšega dosega. Dodal je, da je cilj sedanje dobave orožja podaljšanje konflikta in da je ruska protiletalska obramba sestrelila več ducat ukrajinskih letal ter jih "tre kot orehe".

Če bo Kijev dobil rakete dolgega dosega, "bomo sprejeli ustrezne sklepe in z našim orožjem udarili po ciljih, po katerih še nismo", je dejal Putin. Pri tem ni opredelil območja, s katerega bi se Moskva odzvala, niti ni navedel, katere tarče bi lahko napadli. Dodal je, da ima Zahod z dobavo orožja Ukrajini samo en cilj, in sicer čim bolj podaljšati oboroženi spopad.

Več eksplozij v Kijevu

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je prejšnji teden odločila, da bo Ukrajini, ki se sooča z okrepljeno agresijo ruskih sil na vzhodu države, poslala napredne raketne sisteme, vključno z raketnim sistemom srednjega dosega himars, ki lahko hkrati izstreli več natančno vodenih raket in imajo doseg približno 70 kilometrov.

Vendar je Biden v ponedeljek dejal, da ZDA v Ukrajino ne bodo pošiljale raketnih sistemov dolgega dosega, ki bi lahko zadevali cilje v Rusiji, čeprav je Kijev večkrat zaprosil za takšno orožje. Putin je dejal, da ameriško orožje, dobavljeno Kijevu, za zdaj ni "nič novega", in dodal, da ukrajinske sile že imajo podobne sovjetske ali ruske sisteme.

Španija bo Ukrajini dobavila sodobne tanke

Španija namerava Ukrajini dobaviti sodobne bojne tanke, izdelane v Nemčiji, s čimer bo državi prvič zagotovila najsodobnejše zahodne tanke.

Tanki Leopard 2 A4 so trenutno v skladišču in jih bo treba pred napotitvijo pripraviti za uporabo. Ukrajinske tankovske posadke naj bi se sprva usposabljale v Litvi, pozneje pa v Španiji. Madrid se prav tako pripravlja na dobavo baterije protiletalskih raket aspide italijanske proizvodnje, ki niso več v uporabi v španski vojski.

Kijev razburjen zaradi Macronovih besed

Za veliko razburjenja v Kijevu je v soboto poskrbel francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je opozoril, da se Rusije ne sme ponižati, da bi se lahko po tem, ko se končajo spopadi, našla diplomatska rešitev. "Pozivi k izogibanju ponižanju Rusije lahko ponižajo samo Francijo in vsako drugo državo, ki bi pozivala k temu. Ker Rusija se sama ponižuje," se je odzval ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Po njegovih besedah je treba Rusijo "postaviti na svoje mesto", da bi tako "dosegli mir in rešili življenja".