Posledice ruskega napada z brezpilotnimi letalniki v oblasti Odesa. Foto: Reuters
Posledice ruskega napada z brezpilotnimi letalniki v oblasti Odesa. Foto: Reuters

Guverner Harkova Oleg Sinegubov je sporočil, da je bila v napadu poškodovana infrastruktura, oblasti pa preverjajo, kakšno orožje je bilo v napadu uporabljeno.

Ponoči so ruske sile nad Ukrajino izstrelile tudi dve balistični raketi iskander-M in 19 brezpilotnih letalnikov, je sporočila ukrajinska vojska. Zračne sile naj bi jih sestrelile 18, zadnji letalnik pa naj bi se vrnil v Rusijo.

Ruske sile so napadle tudi južno oblast Odesa. Regionalni guverner Odese Oleg Kiper je dejal, da je napad z letalniki povzročil požar v stanovanjski stavbi, a da žrtev ni bilo. Zagorelo je tudi v upravni stavbi in proizvodnem poslopju, je dodal.

Ruska vojska na robu Torecka

Medtem so ruske sile po manj kot tednu po padcu mesta Vugledar vstopile na obrobje vzhodnega ukrajinskega mesta Toreck na frontni črti, je pozno v ponedeljek sporočila ukrajinska vojska.

Kot so sporočili v ukrajinski vojski, so razmere "nestabilne, spopadi potekajo na vsakem vhodu v mesto".

Ruski vojaški blogerji, vključno s skupino vojaških analitikov s kanala na Telegramu Ribar, pravijo, da ruske enote napredujejo proti središču mesta.

Rusija nadzira skoraj petino ukrajinskega ozemlja, proti Torecku pa napreduje od avgusta, pri tem pa zaseda vas za vasjo.

Za Ukrajino je Toreck mesto na frontni črti že 10 let, saj se nahaja blizu ukrajinskega ozemlja, ki ga od leta 2014 nadzirajo proruski separatisti.

Prevzem nadzora nad Toreckom bi Rusiji olajšal prevzem nadzora nad celotno regijo Donbas, ki obsega Lugansk in Doneck.