Posledice napada v Vinici. Foto: Reuters
Posledice napada v Vinici. Foto: Reuters

Ukrajinske reševalne službe so sporočile, da so rakete okoli 10.50 po krajavnem času zadele sedemnadstropno stavbo s pisarnami in več stanovanjskih zgradb, poroča BBC. Napad je povzročil tudi velik požar, s katerim se bori 90 pripadnikov reševalnih služb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinske oblasti so sporočile, da so ruske sile v napadu uporabile manevrirne rakete tipa kalibr, ki so bile izstreljene s podmornice v Črnem morju.

Mesto Vinica s predvojno populacijo 660.000 ljudi je približno 250 kilometrov jugozahodno od Kijeva in s tem daleč od območja spopadov med ruskimi in ukrajinskimi silami. Osrednja Ukrajina je sicer v zadnjih mesecih veljala za razmeroma varno območje, vsaj v primerjavi z Doneškim bazenom na vzhodu države.

"Rusija vsak dan ubija civiliste, ukrajinske otroke, izvaja zračne napade na civilne objekte, kjer ni vojaških ciljev. Kaj je to, če ne odkrito teroristično dejanje?" je napad obsodil predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Ruske oblasti napada še niso komentirale, poroča BBC.

Zelenski v Haagu pozval k posebnemu sodišču za vojne zločine

Napad se je zgodil v času, ko v Haagu poteka konferenca, na kateri razpravljajo o domnevnih ruskih vojnih zločinih. Zelenski je na konferenci pozval k ustanovitvi posebnega sodišča.

"Obstoječe pravosodne institucije ne morejo privesti vseh krivcev pred sodišče. Za to je potrebno posebno sodišče, ki bo obravnavalo zločin ruske agresije na Ukrajino," je zbranim prek videopovezave povedal Zelenski, ki verjame, da bi takšno sodišče pravično in zakonito kaznovalo tiste, ki so "sprožili niz katastrof" v njegovi domovini. K ustanovitvi takšnega sodišča je pozval tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

ICC preiskavo sprožil marca

"Medtem ko govorimo, otroci, ženske in moški živijo v strahu," je zbranim na konferenci dejal glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan. "Pravo ne more biti gledalec," je dodal tožilec in mednarodno skupnost pozval, naj se odločno zavzame za pregon vojnih zločinov v Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

ICC je lastno preiskavo vojnih zločinov v Ukrajini sprožil že marca. Namen ICC-ja je sicer delovanje v skrajni sili v primeru hudih obtožb, kot so genocid, zločini proti človečnosti, vojni zločini ali agresija ene države na drugo, in kadar države same ne morejo ali nočejo izvesti pregona odgovornih. Vendar pa ICC ne more preganjati odgovornih za kaznivo dejanje vojaške agresije, če država ni ratificirala rimskega statuta, česar pa nista storili ne Rusija ne Ukrajina.

Reynders: Potreben močan ukrajinski pravosodni sistem

Po navedbah evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa je bilo do zdaj sproženih 20.000 preiskav v povezavi z vojnimi zločini med vojno v Ukrajini. "Potreben je močan ukrajinski pravosodni sistem," je na konferenci še poudaril Reynders.

Ruska stran je doslej zanikala vse obtožbe, vključno z obstreljevanjem civilistov, hitrimi usmrtitvami in posilstvi, navaja AFP.

Konferenco v Haagu so skupaj sklicali Evropska komisija, nizozemsko zunanje ministrstvo in urad tožilca ICC-ja, udeležilo pa se je je več kot 30 ministrov in tožilcev iz Evrope in drugih zahodnih držav.

V Hersonu se nadaljujejo protinapadi Ukrajine

Na jugu države v pokrajini Herson, ki je pod nadzorom Rusije, medtem potekajo ukrajinski protinapadi. Kijev je brez podrobnih pojasnil sporočil, da tamkajšnji prebivalci poročajo o "povečanju količine opreme in števila ruskih vojakov".

Ruske sile se približujejo Siversku

Ruska stran medtem sporoča, da se na vzhodu Ukrajine proruske enote približujejo svoji naslednji tarči, mestecu Siversk. "Siversk je pod našim operativnim nadzorom, kar pomeni, da lahko sovražnika z usmerjenim ognjem zadenemo na celotnem območju," je po poročanju ruske tiskovne agencije TASS dejal predstavnik proruskih sil Danil Bezsonov.

Rusija in Ukrajina bližje dogovoru o pšenici

Pogovori o žitu se bodo nadaljevali

Ob tem še vedno odmeva sredno srečanje ukrajinske in ruske delegacije v Carigradu glede izvoza žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč. Ukrajina je Rusijo obtožila kraje žita, blokiranja pristanišč in požiganja polj, tega je prav tako Rusija obtožila Ukrajino. Na srečanju je bilo sicer rečeno, da je bil dosežen določen napredek v pogovorih glede izvoza žita, vendar pa da so mirovna pogajanja kot taka še precej daleč.

Pogajanja o žitu naj bi se nadaljevala prihodnji teden. "Uspeh te zgodbe ni potreben le za našo državo, ampak tudi – brez pretiravanja – za ves svet," je v sredo v svojem večernem nagovoru dejal Zelenski, pri čemer je imel najbrž v mislih pomembno svetovno vlogo svoje domovine pri dobavi žita.