Posledice napada v Lvovu. Foto: Reuters
Posledice napada v Lvovu. Foto: Reuters

Ruska raketa je zadela hišo pri mestu Zoločiv v pokrajini Lvov, pri čemer je bilo po poročanju Reutersa ubitih pet civilistov. En človek je umrl v osrednji pokrajini Dnipropetrovsk. V oblasti Harkov so ruske rakete zadele postajališče javnega prevoza in terjale tri smrtne žrtve, je sporočil vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak.

"Sovražnik je izstrelil 81 raket, da bi ponovno ustrahoval Ukrajince, in se tako vrnil k svoji sramotni taktiki," je napade obsodil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Okupatorji lahko samo terorizirajo civiliste. To je vse, kar lahko storijo. Vendar jim to ne bo pomagalo. Ne bodo se izognili odgovornosti za vse, kar so storili," je sporočil.

Zelenski je na Telegramu še sporočil, da so bili v napadih prizadeti kritična infrastruktura in stanovanjske zgradbe v desetih ukrajinskih pokrajinah.

Ruska raketa je porušila hišo v kraju Zoločiv. Foto: Reuters
Ruska raketa je porušila hišo v kraju Zoločiv. Foto: Reuters

15 odstotkov Kijeva brez elektrike

Župan Kijeva Vitalij Kličko je predtem sporočil, da sta v okrožju Svjatošinski ranjena dva človeka. Okoli 15 odstotkov gospodinjstev je brez elektrike, okoli 40 odstotkov prebivalcev pa nima zagotovljenega ogrevanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V silovitih raketnih napadih je bil zadet objekt energetske infrastrukture in poškodovana stanovanjska stavba," je na Telegramu sporočil Maksim Marčenko, vojaški guverner pokrajine Odesa na jugu Ukrajine.

Guverner regije Harkov Oleg Sinegubov je sporočil, da je mesto in regijo zadelo okoli 15 raket, med tarčami je bila tudi infrastruktura.

Tarče ruskih raketnih napadov so bila tudi mesta Dnipro, Vinica, Rivne, Poltava in Žitomir.

Moskva: Raketiranje povračilni napad

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je bilo današnje raketiranje povračilni napad za vpad v rusko pokrajino Brjansk v začetku meseca, za katerega je Moskva okrivila Kijev. Ta je obtožbe za napad na ruskem ozemlju, v katerem sta bila ubita dva človeka, zavrnil kot provokacijo.

Ministrstvo v Moskvi je navedlo še, da je vojska v zadnjih napadih uporabila hipersonične rakete kinžal.

Jedrska elektrarna Zaporožje za nekaj časa ostala brez elektrike

Ukrajinski upravljavec energetskih objektov Ukrenergo je sporočil, da je zaradi napadov jedrska elektrarna Zaporožje ostala brez oskrbe z elektriko. Elektrarno trenutno oskrbujejo z 18 dizelskimi generatorji, za katere imajo zaloge za deset dni.

Med napadi je zagorelo več avtomobilov pred enem od stanovanjskih blokov v Kijevu. Foto: Reuters
Med napadi je zagorelo več avtomobilov pred enem od stanovanjskih blokov v Kijevu. Foto: Reuters

Električna energija je nujna za delovanje črpalk za kroženje vode za hlajenje reaktorjev in bazenov z jedrskim gorivom.

V jedrski elektrarni Zaporožje, največji v Evropi, je bilo ustavljenih vseh šest reaktorjev.

Ukrajinski upravljavec energetskih objektov Ukrenergo je pozneje sporočil, da so v jedrski elektrarni obnovili oskrbo z elektriko.

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je opozoril na nevarnost ponavljajočih se izpadov električne energije v ukrajinski jedrski elektrarni Zaporožje.

"To je že šestič – naj ponovim, že šestič, da je elektrarna v Zaporožju izgubila vse zunanje napajanje in mora delovati v tem zasilnem režimu," je poudaril Grossi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Vsakič znova mečemo kocko. In če bomo dovolili, da se to vedno znova dogaja, nam bo nekega dne zmanjkalo sreče," je opozoril in dodal, da je nastopil skrajni čas, da se okoli jedrske elektrarne vzpostavi varno območje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zavezati se moramo, da bomo branili varnost in zaščito elektrarne," je še dejal prvi mož IAEA-ja in dodal, da "moramo to storiti zdaj".

IAEA je Rusijo danes tudi pozval, naj njene sile zapustijo objekt. "Tveganja v elektrarni bodo ostala nevarno visoka, dokler bo v elektrarni osebje ruske vojske in Rosatoma," so v skupni izjavi sporočili guvernerji sveta IAEA-ja.

Jedrska elektrarna v Zaporožju je od marca lani pod ruskim nadzorom. Obstreljevanje v okolici objekta vzbuja strah pred jedrsko nesrečo, zato si IAEA že dalj časa prizadeva, da bi na območju elektrarne vzpostavili varno območje in s tem zmanjšali tveganje. Ruske sile medtem v zadnjih mesecih redno obstreljujejo ukrajinsko energetsko infrastrukturo po vsej državi.

Ruska vojska izvedla najobširnejše napade na ukrajinsko ozemlje v treh tednih

Ukrajina: Rusija je izstrelila 81 raket

Ukrajinske zračne sile so po napadih sporočile, da je Rusija izstrelila 81 raket, vključno s šestimi hiperzvočnimi raketami kinžal. V napadu je sodelovalo tudi osem brezpilotnih letalnikov.

Ukrajinska zračna obramba je uničila 34 manevrirnih raket in štiri brezpilotna letala šahed, osmim brezpilotnim letalom in vodenim raketam so prav tako preprečili dosego cilja. Ukrajinska vojska medtem ne more prestreči raket kinžal.

Župan Kijeva je prebivalce pozval, naj gredo v zaklonišča. Foto: Reuters
Župan Kijeva je prebivalce pozval, naj gredo v zaklonišča. Foto: Reuters

Wagner: Zavzeli smo vzhodno polovico Bahmuta

Na vzhodu Ukrajine se medtem nadaljujejo spopadi za strateško pomembno mesto Bahmut. Ukrajinska vojska je pozno v sredo sporočila, da so odbili intenzivne ruske napade.

Vodja ruske zasebne vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin medtem trdi, da so prevzeli nadzor nad vzhodno polovico mesta oz. nad območjem "vzhodno od reke Bahmutka", kar bi bil po navedbah Reutersa prvi ruski vojaški uspeh v zadnjih mesecih. Središče mesta je sicer zahodno od reke.

Zelenski: Bitka za Bahmut je prednostna naloga

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v večernem nagovoru sporočil, da je bitka za Bahmut in Doneški bazen "prva prednostna naloga". "Rusija je proti Doneškemu bazenu začela ofenzivo. Gre za počasno agresijo, saj nimajo dovolj sil in moči," je dejal v intervjuju za CNN.

Direktorica ameriških obveščevalcev: Putin namerava zavlačevati z vojno

Direktorica ameriške nacionalne obveščevalne službe Avril Haines je medtem v sredo ocenila, da ruski predsednik Vladimir Putin namerava vojno zavlačevati več let, saj Rusija ni dovolj močna, da bi letos začela nove večje ofenzive. Dodala je, da je vojna v Ukrajini postala "izčrpavajoča vojna, v kateri nobena stran nima dokončne vojaške prednosti".

Po njenem mnenju bi se Rusija lahko obrnila k obrambi ozemelj, ki jih zdaj zaseda, pri čemer bodo potrebovali "dodatno obvezno mobilizacijo in vire streliva tretjih držav", da bi ohranili raven operacij v Ukrajini.