Posledice napada na Kurmatorsk. Foto: Reuters
Posledice napada na Kurmatorsk. Foto: Reuters

Napad je bil usmerjen na ukrajinske obmejne oblasti Černigov, Sumi, Harkov in Doneck, so na družbenem omrežju Telegram sporočile ukrajinske letalske sile.

"Večina izstrelkov ni dosegla ciljev," so zapisali in dodali, da je Rusija izstrelila balistično raketo iskander-M, manevrirno raketo iskander-K in šest vodenih zračnih izstrelkov.

Po navedbah letalskih sil je Rusija izstrelila devet bojnih brezpilotnih letal, ukrajinski sistemi zračne obrambe pa so jih osem uničili nad ukrajinsko regijo Mikolajev. Oleg Sinegubov, guverner Harkovske oblasti na vzhodu države, je na Telegramu objavil, da je bilo v ruskih napadih ranjenih sedem ljudi, med njimi štiriletni otrok.

Župan mesta Harkov Igor Terehov je povedal, da je bil v mestu poškodovan plinovod, uničeni sta bili najmanj dve hiši, deset pa je bilo poškodovanih.

V napadu na hotel pogrešan novinar

Agencija Reuters je poročala, da sta bila v napadu na hotel v mestu Kramatorsk v Doneški oblasti ranjena dva njena novinarja, tretji pa je še pogrešan. Agencija je navedla, da je bil hotel Sapphire, v katerem je bivala šestčlanska Reutersova ekipa, napaden v soboto.

"Eden od naših sodelavcev je pogrešan, dva pa so odpeljali na zdravljenje v bolnišnico," je navedla agencija. "Sodelujemo z oblastmi v Kramatorsku ter zagotavljamo podporo našim sodelavcem in njihovim družinam."

Nočni napad je potrdil tudi guverner Doneške oblasti Vadim Filaškin, ki je na omrežju Telegam zapisal, da sta ranjena novinarja in njun pogrešani kolega državljani Velike Britanije, ZDA in Ukrajine, in dodal, da na kraju napada poteka reševalna akcija in odstranjevanje ruševin. Poleg hotela je bila v napadu poškodovana bližja stolpnica.

Kramatorsk je zadnje večje mesto v Donbasu, ki ostaja pod ukrajinskim nadzorom. Od frontne črte je oddaljeno približno 20 kilometrov. V mestu je pred začetkom ruske invazije februarja 2022 živelo približno 150.000 ljudi. Od tedaj je bil Kramatorsk večkrat tarča ruskih napadov, poroča AFP.

V Belgorodu pet mrtvih

Tudi Ukrajina je ponoči napadla rusko ozemlje. "Sovražnikovo obstreljevanje je zahtevalo življenja petih civilistov," je na Telegramu sporočil guverner ruske obmejne oblasti Belgorod Vjačeslav Gladkov.

Dodal je, da so bili med 12 ranjenimi trije mladoletniki – enega so oskrbeli na kraju napada, medtem ko so dva odpeljali na zdravljenje v bolnišnico. Tudi sedem odraslih ranjencev so hospitalizirali, štirje so huje ranjeni, je še navedel Gladkov.

Kijev je po začetku kopenske ofenzive v obmejni Kurski oblasti v začetku meseca okrepil napade na rusko ozemlje, tudi na sosednjo oblast Belgorod, kjer so ruske oblasti sredi meseca razglasile izredne razmere in tja napotile dodatne obrambne enote.