Bahmut. Foto: Reuters
Bahmut. Foto: Reuters

Prigožin je v najnovejši objavi na družbenem omrežju Telegram objavil videoposnetek z rusko zastavo v roki, za katero je dejal, da jo bodo njegove sile namestile na mestno hišo v Bahmutu.

"To je zasebno vojaško podjetje Wagner, to so možje, ki so zavzeli Bahmut. V pravnem smislu je naš," je sporočil. Kijev je prejšnji teden priznal, da so ruske sile delno uspešne pri napredovanju v Bahmutu, a ukrajinska vojska vselej vztraja, da še naprej brani ta industrijski kraj v regiji Doneck.

Z generalštaba ukrajinske vojske so tudi po zadnjem Prigožinovem sporočilu zatrdili, da so branilci Bahmuta odbili 20 napadov, ter da še vedno obvladujejo porušeno mesto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Kijev sicer trdi, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti, ukrajinska strategija z obrambo Bahmuta pa naj bi bila predvsem zmanjšati zmožnost Rusije, da bi v prihodnjih mesecih napredovala ali začela morebitno novo ofenzivo, in pridobiti čas, da se ukrajinske sile pripravijo na lastno protiofenzivo.

Volodimir Zelenski. Foto: Reuters
Volodimir Zelenski. Foto: Reuters

Zelenski bo obiskal Varšavo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo v sredo obiskal Varšavo, je sporočilo poljsko predsedstvo. Med obiskom se bo sestal s poljskim kolegom Andrzejem Dudo, predviden je tudi sestanek s predsednikom vlade Mateuszom Morawieckim.

Vodja urada poljskega predsednika za mednarodno politiko Marcin Przydacz je pojasnil, da se bosta Zelenski in Duda pogovarjala o varnostnih vprašanjih, gospodarskem sodelovanju in zgodovinskih vprašanjih.

Na dnevnem redu bo tudi vprašanje prevoza ukrajinskega žita prek Poljske, ki poljskim kmetom povzroča težave pri prodaji lastnih pridelkov. Zelenski se bo med obiskom sestal tudi z Ukrajinci, ki živijo na Poljskem, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Varšava je ena ključnih podpornic Kijeva od začetka vojne, saj je sprejela več kot milijon ukrajinskih beguncev, hkrati pa Ukrajini pomaga humanitarno in vojaško. Poljska je kot prva država ukrajinski vojski obljubila tudi pomoč v obliki bojnih letal.

Pri tem je Przydacz še dodal, da je tudi Poljska Ukrajini že predala prvo pošiljko obljubljenih bojnih letal sovjetske izdelave MiG-29, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Kot prva je namreč konec marca bojna letala Ukrajini predala Slovaška.

Ukrajinski predsednik se je sicer od začetka ruske invazije februarja lani le dvakrat odpravil na pot v tujino. Obiskal je ZDA, Združeno kraljestvo, Francijo in Bruselj.

Obisk ZDA decembra lani je bil njegov prvi obisk v tujini od začetka invazije. V Beli hiši se je sestal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

8. februarja je obiskal Združeno kraljestvo, kjer se je med drugim sestal z britanskim premierjem Rishijem Sunakom in nagovoril parlament v Londonu. Iz Londona je nato priletel v Pariz na srečanje s francoskim kolegom Emmanuelom Macronom in nemškim kanclerjem Olafom Scholzem. Dan pozneje je obiskal še Bruselj in se udeležil vrha voditeljev EU-ja.