Avdivka v Doneški regiji. Foto: Reuters
Avdivka v Doneški regiji. Foto: Reuters

Kot je poročal ameriški časnik, naj bi se ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan srečal s svetovalci ruskega predsednika Vladimirja Putina, glavni cilj pa naj bi bil zmanjšanje tveganja, da bi se vojna v Ukrajini sprevrgla v jedrski spor. Sullivan je v petek obiskal Kijev in ukrajinskemu političnemu vrhu znova izrekel neomajno podporo.

"Nič nimamo reči glede te objave," je danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ob tem je zavrnil komentar glede poročanja časnika, da so ZDA hrabrile Ukrajino, naj da signal, da je odprta za pogovore z Rusijo, potem ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izločil možnost pogajanj, dokler je na oblasti Putin. "Torej, ne vem, ali je to res ali ne. Še enkrat ponavljam, da so nekatera poročanja resnična, večina pa jih je čistih špekulacij," je dejal Peskov in ob tem ponovil, da je Rusija pripravljena na pogovore, ne pa tudi na pogajanja, saj jih Kijev zavrača.

Nemčija je v odziv na poročanje Wall Stret Journala sporočila, da se mora Ukrajina odločiti, kdaj bo pripravljena na mirovna pogajanja z Rusijo.

V rednem nagovoru je Zelenski v nedeljo zvečer posvaril pred možnostjo nadaljnjih ruskih napadov na energetsko infrastrukturo. Rusija po njegovih besedah "kopiči sile in orožje za možen nov niz napadov na ukrajinsko infrastrukturo, najprej na energetsko."

Kot smo poročali, je župan Kijeva Vitalij Kličko pozval prebivalce, naj če bo glavno mesto izgubilo vodo in električno energijo, razmislijo o evakuaciji.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je na Twitterju zapisal, da bo Ukrajina kljub ruskim napadom na energetsko infrastrukturo vzdržala in bo v ta namen vzpostavila zračno obrambo, zaščitila infrastrukturo in optimizirala porabo.

Medtem Rusija in Ukrajina nadaljujeta medsebojno obtoževanje glede bojev pri Hersonu. Regionalni guverner Jaroslav Januševič je dejal, da so ruske sile uničile okoli 1,5 kilometra daljnovodov in tako prekinile oskrbo mesta Berislav. "Mogoče je, da v Berislavu ne bo elektrike, dokler ne bo popolnoma osvobojen okupacije," je zapisal Janušovič.

V nedeljo so ruske tiskovne agencije poročale, da je bilo v obstreljevanju ukrajinskih sil poškodovan jez Nova Kakovhka. Kot navaja Reuters, teh navedb ni bilo mogoče preveriti. Kot je poročala ruska tiskovna agencija Tass, je ukrajinska raketa zadela zapornico jezu in ga poškodovala.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je danes potrdil, da je Ukrajina prejela raketne sisteme zračne obrambe Nasams in Apside. "Nadaljevali bomo sestreljevanje sovražnih tarč, ki nas napadajo. Hvala našim partnerjem, Norveški, Španiji in ZDA," je zapisal na Twtiterju.